Τα θερινά σινεμά του δήμου μας

Πλησιάζει το καλοκαίρι και μαζί του η έναρξη λειτουργίας των θερινών κινηματογράφων του δήμου μας. Το Σινέ «Παράδεισος» στην Νεάπολη και το Σινέ «Άλσος» στην Δενδροφυτεία Συκεών-σε ένα εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον-αποτελούν μικρές οάσεις στις ασφυκτικά πυκνοδομημένες γειτονιές μας.

Το θερινό σινεμά αποτελούν μια μορφή λαϊκής-συλλογικής λειτουργίας που συνδυάζει την έβδομη τέχνη με την συνάθροιση ανθρώπων σε ανοιχτό χώρο. Υπερβαίνει την συνηθισμένη προβολή μιας ταινίας και ικανοποιεί την ανθρώπινη ανάγκη της πνευματικής διάστασης ενός θεάματος, με την απόδραση έστω και για δύο ώρες από τον κλειστό και τυποποιημένο τόπο και τρόπο ζωής που κινείται ο κάτοικος της πόλης. Είναι μια απελευθερωτική εμπειρία. Για αυτούς τους λόγους το κράτος και οι τοπικές αρχές θα έπρεπε να το στηρίζουν ολόπλευρα.

Στις γειτονιές του δήμου μας τις δεκαετίες του 60-70 -80 λειτουργούσαν 4 -5χειμερινοί κι άλλοι τόσοι θερινοί κινηματογράφοι. Οι παλιότεροι θυμούνται τα ονόματά τους Βάρνα, Ακροπόλ, Ακρίτας, Καστέλο, Άλσος, Κοσμικόν, Μαρινέλα, Δάφνη ,Έλενα κ.α. Η μεγάλη ακμή των θερινών φτάνει στη λήξη της με την εμφάνιση νέων μορφών ατομικής πλέον διασκέδασης τις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Η μεγάλη κρίση πλήττει τα θερινά με την άνοδο της τηλεόρασης (και την εμφάνιση της ιδιωτικής) και της βιντεοκασέτας. Έτσι γρήγορα άρχισαν να κλείνουν σε βαθμό πλήρους εξαφάνισή τους από την περιοχή. Η τύχη τους είναι εν πολλοίς κοινή: Πολλά έγιναν σούπερ μάρκετ, άλλα πάρκινγκ, και βέβαια πολυκατοικίες.

Μόλις το 1991 μια πρωτοβουλία ενεργών πολιτών από τις Συκιές πρότεινε στο δημοτικό Συμβούλιο την δημιουργία ενός θερινού σινεμά στην Δεντροφυτεία. Οργάνωσε μάλιστα την κινηματογραφική λέσχη «Περιπλάνηση» και κάποιες αυτοσχέδιες προβολές στην Δεντροφυτεία αλλά η πρόταση απορρίφθηκε αβίαστα από το τότε Δ.Σ. (στο οποίο μάλιστα συμμετείχε και ο σημερινός μας δήμαρχος!) . Αργότερα όταν οι θερινοί επανέκτησαν σιγά-σιγά την αίγλη τους και ενισχύθηκαν από το υπουργείο πολιτισμού, έγινε ο πρώτος θερινός στην Νεάπολη και αργότερα το «Άλσος» στις Συκιές που άλλου; στην Δεντροφυτεία. Οι περισσότεροι δήμοι απέκτησαν τότε τον θερινό τους κινηματογράφο.

Το 2003 όμως οι επιχορηγήσεις σταμάτησαν και οι δήμοι-εταιρείες προχώρησαν σε παραχώρηση ολικά ή εν μέρει την λειτουργία τους σε ιδιώτες παραμένοντας μόνο κατ’ όνομα δημοτικοί ή αναζήτησαν στήριξη από προγράμματα ΕΣΠΑ. Στον δήμο μας οι θερινοί λειτουργούν με την ευθύνη της δημοτικής επιχείρησης Κ.Ε.Υ.Ν.Σ. Αυτή απευθύνθηκε σε κάποιο μεσάζοντα ιδιώτη που προπληρώνει τα γραφεία διανομής για τα δικαιώματα των ταινιών με την ανάλογη οικονομική επιβάρυνση για τον δήμο. Εκτός αυτού η δημοτική επιχείρηση πληρώνει κάθε χρόνο – από το 2015-πληρώνει για την ενοικίαση δύο ψηφιακών συστημάτων προβολής, για τα οποία, αν τα είχε αγοράσει, θα είχε κάνει τη σχετική απόσβεση μέχρι σήμερα.

Η δημοτική αρχή, φαίνεται να επιμένει σε μια «επιχειρηματική» αντιμετώπιση του πολιτισμού και έτσι συνεχίζει την επιβολή εισιτηρίου ακόμα και για τα παιδιά ! Εύλογα αναρωτιέται, κανείς. Για ποιούς λόγους μια δημοτική αρχή, όπως αυτή του Δήμου Νεάπολης- Συκεών, που συνεχώς και αδιαλείπτως επιδεικτικά επαίρεται για το εύρωστο ταμείο της και την κοινωνική της πολιτική, δεν συμπεριέλαβε και τους δυο θερινούς δημοτικούς κινηματογράφους σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό δωρεάν προβολών, προσφέροντας έτσι ανάσα δροσιάς και πολιτισμού στους συμπολίτες/ισσες μας; Την ίδια στιγμή που αυτό μπορεί να επιτευχθεί όπως δείχνουν τα παραδείγματα άλλων δήμων της πόλης και της Αττικής.

Τέλος ανησυχητικά σημάδια παρουσιάζουν τα στοιχεία από την πτωτική τάση που παρατηρείται στα εισιτήρια στον κινηματογράφο «Παράδεισος» στην Νεάπολη . Είναι φανερό -και υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες γι αυτό- ότι η παρακολούθηση των ταινιών καθίσταται αδύνατη από την υπερβολική ηχορύπανση από την παρακείμενη -ιδιωτικοποιημένη κι αυτή- «Πισίνα» που λειτουργεί τις βραδινές ώρες ως θορυβώδες κιτς club!!!. Ένα φτηνό, λαϊκό, δημοτικό αναψυκτήριο με χαμηλής έντασης ποιοτική μουσική θα ήταν η λύση, αλλά αυτό εναντιώνεται με την λογική του δήμου-επιχείρηση

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι ένα μεγάλο μέρος των θεατών, που φτάνει το 50% (!) δεν εισέρχεται με εισιτήριο αλλά με …προσκλήσεις που διανέμονται από το γραφείο των δημοσίων σχέσεων του δήμου! Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ βέβαια είμασταν οι μόνοι που αρνηθήκαμε την δωρεάν είσοδο σε παραστάσεις, προβολές και εκδηλώσεις εν είδει προνομίου για τις /τους δημοτικούς μας συμβούλους.

Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ επανειλημμένα έχουμε υποβάλλει προτάσεις για την λειτουργία των θερινών σινεμά και γενικότερα για τον πολιτισμό. 

  • Δωρεάν προβολές στους θερινούς δημοτικούς κινηματογράφους του δήμου ως ένδειξη αλληλεγγύης και οικονομικής ανακούφισης σε συνθήκες παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.
  • Προβολές αλλά και μουσικές εκδηλώσεις σε πλατείες, πάρκα και σε αυλές σχολείων ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση όλων στον πολιτισμό που προσφέρουν όχι μόνο τη δυνατότητα ψυχαγωγίας, αλλά κυρίως «επανανοηματοδοτούν» τον δημόσιο χώρο. Από εχθρικό ή αδιάφορο ( στην καλύτερη περίπτωση) για τους πολίτες /ισσες έδαφος μετατρέπεται σε οικείο χώρο γόνιμης επικοινωνίας, σε χώρο πραγματικής συνάντησης συμπολιτών/ισσών μας. Ξαναδίνουν χρώμα στις γειτονιές, τις ζωντανεύουν και γεφυρώνουν ιδανικά το ιδιωτικό με το δημόσιο. (Θετικό παράδειγμα οι προβολές της ΑΠΑΝ σε πλατείες της Νεάπολης).
  • Προβολές κλασικών ταινιών του ελληνικού και ξένου κινηματογράφου, αφιερώματα σε σκηνοθέτες, ακόμη και η διοργάνωση ενός φεστιβάλ ταινιών.
  • Διεκδίκηση από το υπουργείο πολιτισμού της ενίσχυσης της λειτουργίας τους.
  • Λειτουργία δημοτικών κυλικείων που εκτός των άλλων μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική στήριξη των σινεμά.
  • Λειτουργία θερινών σινεμά και στις άλλες δύο δημοτικές ενότητες του αχανούς δήμου μας στα Πεύκα (που ήδη υπάρχει η αξιέπαινη προσπάθεια του Οικοράματος) και στον εγκαταλελειμμένο Άγιο Παύλο-Ευαγγελίστρια όπου μπορεί να αξιοποιηθεί η αυλή του πέτρινου δημοτικού σχολείου με την υπέροχη θέα της πόλης.
  • Τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων σε σημεία της πόλης με φωτογραφίες και το πρόγραμμα των προβολών.

Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ θα συνεχίσουμε να επιμένουμε στην διεκδίκηση της Τέχνης για όλες και όλους!

 «Η  ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ», Ενωτική, Ανατρεπτική Παρέμβαση στον δήμο Νεάπολης – Συκεών

Μοιραστείτε το άρθρο