Πορεία αλληλεγγύης στην Οίτη – ορειβατική συνάντηση, Κυριακή 23/4 στις 10:30 στις Βρύζες

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023

Βρύζες -Πυργάκι, επιστροφή
Συνάντηση στο οροπέδιο στις Βρύζες («Καταφύγιο της Οίτης»)
ώρα 10.30 το πρωί
Η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Οίτης, σε συνεργασία με τους Ορειβατικούς Συλλόγους Λαμίας και Άμφισσας, τον Όμιλο Φίλων του Δάσους και το Σύλλογο Δρομέων Φθιώτιδας «ΤΡΑΧΙΝΑ»,καθώς και τους Συλλόγους των χωριών:τον Επιμορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Υπαταίων «Οι Αινιάνες», τον Μορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Παυλιανιτών Λαμίας, τον Εκπολιτιστικό Περιβαλλοντικό Σύλλογο Πυράς Φωκίδας, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Πανουργιά Φωκίδας, τον Σύλλογο ΝεοχωριτώνΥπάτηςκαι το Σύλλογο των Απανταχού ΚαστριωτώνΠαρνασσίδος «Η Κοίμηση της Θεοτόκου» διοργανώνουμε τη Δεύτερη Πορεία Αλληλεγγύης στην Οίτη,την Κυριακή 23 Απριλίου 2023, για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών στο βουνό.
Να θυμίσουμε ότι στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειαςέχουν κατατεθεί αιτήσεις για την εγκατάσταση πέντε συνολικά αιολικών σταθμών 28 ανεμογεννητριών, 120μ ύψος η κάθε μια, σε υψόμετρα από 1.700 έως 2.100 μ. Να θυμίσουμε επίσης ότι αναφερόμαστε στηνΟίτη με τον Εθνικό Δρυμό,τηνΠροστατευόμενη Περιοχή NATURA,τη Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά, στην Οίτη με την πλούσια και σπάνια χλωρίδα και πανίδα, το βουνό των λουλουδιών, της Βερόνικας της Οίτης, του αγριόγιδου, του χρυσαετού, του δρυοκολάπτη. Αναφερόμαστε στην Οίτη, το βουνό με τα περισσότερα και τα ομορφότερα φαράγγια στην Ελλάδα, το βουνό με τις ιαματικές πηγές, το βουνό με τα πλούσια νερά και το Γοργοπόταμο, το βουνό της Εθνικής Αντίστασης, του μυθικού Ηρακλή και της Πυράς του Ηρακλή, το βουνό που ο καθένας μπορεί να απολαύσει, ακόμα και με μονοήμερες εκδρομές, στις δεκάδες πεζοπορικές του διαδρομές, σε μια απόσταση δύο ωρών από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δίπλα στην Εθνική Οδό και στη σιδηροδρομική γραμμή. ΗΟίτη, που οι άνθρωποί της σήμερα έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για μια ήπια βιώσιμη οικοτουριστική ανάπτυξη, αυτή την ανάπτυξη που με περίσσιο τρόπο δείχνει η πορεία της Παύλιανης. Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφογραμμές της Οίτης και στα 2000 μέτρα κακοποιεί το ορεινό τοπίο, υπονομεύει τον ήπιο εναλλακτικό τουρισμό της περιοχής και βλάπτει τις προοπτικές μελλοντικής βιώσιμης ανάπτυξης διώχνοντας ουσιαστικά όσους θα ήθελαν να ζήσουν αξιοπρεπώς και να επενδύσουν στα χωριά τους, αξιοποιώντας αυτές τις δυνατότητες.
Με αίσθημα ευθύνης καλούμε όλους τους πολίτες της χώρας, περιβαλλοντικούς φορείς και ορειβατικούς συλλόγους, να συμμετάσχουν στην ΠΟΡΕΙΑ Αλληλεγγύης για την Οίτη. Είναι χρέος ΟΛΩΝ μας να προστατεύσουμε ένα από τα σημαντικότερα φυσικά μνημεία απείρου φυσικού κάλλους της χώρας μας, τον μόνο Εθνικό Δρυμό από τους δέκα της χώρας μας, που απειλείται σήμερα από την εγκατάσταση, τη λειτουργία και τα συνοδά έργα των ανεμογεννητριών.
Ζητάμε από τους αρμόδιους φορείς και την κυβέρνηση να σταματήσουν τώρα τα σχέδια αυτά και να μην προχωρήσει αυτό το έγκλημα! Δεν φτάνουν οι γενικές διακηρύξεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή. Εκτιμάμε ότι το αποτέλεσμα των εγκαταστάσεων με τα συνοδά τους έργα σ’ αυτά τα υψόμετρα (δρόμοι πρόσβασης, κτίρια, πυλώνες, κόψιμο δέντρων, σκυρόδεμα, ανεμογεννήτριες κλπ) είναι λιγότερο «πράσινο» από το αντιστάθμισμα της παραγόμενης «καθαρής ενέργειας».
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
1. ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ
2. ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΜΙΑΣ
3. ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
4. ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ
5. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΟΜΕΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ «ΤΡΑΧΙΝΑ»
6. ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ – ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΌΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΤΑΙΩΝ «ΟΙ ΑΙΝΙΑΝΕΣ»
7. ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΎΛΛΟΓΟΣ ΠΑΥΛΙΑΝΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ
8. ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΥΡΑΣ ΦΩΚΙΔΑΣ
9. ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΝΟΥΡΓΙΑ ΦΩΚΙΔΑΣ
10. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΤΩΝ ΥΠΑΤΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΣΤΡΙΩΤΩΝ ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΟΣ «Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ»


Η Ομάδα πεζοπορίας της Εργατικής Λέσχης Νέας Σμύρνης καλεί τις φίλες και φίλους πεζοπόρους να πάρουν μέρος στην ορειβατική συνάντηση και πορεία αλληλεγγύης στην Οίτη.

Δηλώνουμε συμμετοχή απευθείας στους διοργανωτές.


Κυριακή 23 Απρίλη – Πεζοπορία στην Οίτη, κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Η πεζοπορική ομάδα Λαμπηδόνας συμμετέχει μαζί με δεκάδες άλλες ομάδες, συλλόγους, και κινήσεις στην πεζοπορία για την σωτηρία της Οίτης από την αθρόα εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην κορυφογραμμή της, την Κυριακή 23 Απρίλη. Υπάρχει ήδη λεωφορείο από την πρωτοβουλία Αθήνας για την προστασία των Αγράφων στο οποίο δηλώνουμε παρακάτω.

Έχουν μείνει λίγες θέσεις, λογικά όμως θα υπάρξουν και άλλα πούλμαν από συλλόγους και μπορεί να οργανωθούμε μεταξύ μας, για να μεταβούμε ομαδικά με ΙΧ αυτοκίνητα. Για τον καλύτερο συντονισμό επικοινωνήστε στο 6977-784.988 (Τάσος). Θα υπάρχει συνεχή ενημέρωση από την ομάδα για ό,τι χρειαστεί. Η πεζοπορία θα είναι σχετικά εύκολη για όλους, ακολουθώντας δασικό χωματόδρομο μέσα από ελατόδασος και θα έχει συνολική διάρκεια 3 ώρες. Καλό είναι να δηλωθούν εγκαίρως οι συμμετοχές. Δηλώνουμε συμμετοχές, εδώ: https://www.facebook.com/savegreekmountains/

Μοιραστείτε το άρθρο