10 χρόνια ζωής συμπληρώνει η Πρωτοβουλία Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου!

Φέτος η Πρωτοβουλία Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου συμπληρώνει 10 χρόνια ζωής!
10 χρόνια ύπαρξης σε αυτή την πόλη!
Αυτό μας γεμίζει με χαμόγελο και περηφάνια. Κοιτάζοντας πίσω στον χρόνο, αναδιπλώνουμε το νήμα της πρόσφατης ιστορίας της πόλης μας και θυμόμαστε το δικό μας παραμύθι, αυτό που γράψαμε όλοι και όλες μαζί.
Όσο κάλπαζε η οικονομική και κοινωνική κρίση, πίσω στο 2013, μία κοινότητα ανθρώπων, ξεκινήσαμε με πυξίδα προς το άγνωστο… για μικρές αλλά πολλές αλλαγές στην γκρίζα καθημερινότητα που ζούσαμε.
Με θέληση και πίστη για μία καλύτερη ζωή στη πόλη.
Μία ζωή που θα μας χωράει όλες και όλους!
Στον απόηχο των νέων αστικών κινημάτων που εμφανίστηκαν στις πλατείες των πόλεων το 2011, ονειρευτήκαμε μια Γειτονιά συμμετοχική και αλληλέγγυα, χωρίς σύνορα και αποκλεισμούς στο εσωτερικό της. Έτσι, επιχειρήσαμε να σπάσουμε την απομόνωση των πολυκατοικιών και να επαναφέρουμε τις ανθρώπινες σχέσεις στην επίγειά τους μορφή, δημιουργώντας μία καινούργια σχέση, τόσο με τον δημόσιο χώρο, όσο και με τους συνανθρώπους μας που μοιραζόμαστε την ίδια Γειτονιά.
Πιστέψαμε ότι η ποιότητα της ζωής στη πόλη θα ενισχυθεί πραγματικά μέσα από την ενεργή συμμετοχή στις Γειτονιές και την κοινωνική και πολιτιστική έκφραση που θα εξωτερικεύει ατομικές ανάγκες και θα ενσωματώνει συλλογικές επιθυμίες, λύνοντας ουσιαστικά υπαρκτά προβλήματα, καθιστώντας τον δημόσιο χώρο της Πόλης μας πεδίο ελεύθερης έκφρασης, συνύπαρξης, αλληλεγγύης και όχι πεδίο κοινωνικών αντιθέσεων.
Ξεκινήσαμε ως ένα πολύμορφο κράμα ανθρώπων που μέσα από τις διαφορετικές διαδρομές του καθενός και της καθεμιάς δημιουργήσαμε μία συλλογικότητα που βασίστηκε στις αξίες της αυτοοργάνωσης και του κοινοτικού πνεύματος.
Λειτουργήσαμε με οριζόντιες οργανωτικές δομές, στηρίξαμε την ελευθερία της έκφρασης (ή την έκφραση της ελευθερίας) και ενισχύσαμε μία συνεργατική δυναμική που πηγάζει μέχρι και σήμερα αποκλειστικά από την δημιουργικότητα και την ευρηματικότητα μας.
Σε κάθε μας δράση, γιορτάσαμε όλα αυτά τα στοιχεία που κάνουν την Αλεξάνδρου Σβώλου ξεχωριστή, αναδεικνύοντας την ιστορία της και την μοναδικότητα των ανθρώπων της. Με τον δικό μας ξεχωριστό τρόπο, θελήσαμε να συμβάλουμε σε ένα μεγάλο ντόμινο, το οποίο θα άρχιζε να εξαπλώνεται σε όλες τις Γειτονιές, συμπαρασέρνοντας την ιστορία αυτής της πόλης σε μία καινούργια εποχή συμμετοχής και αλληλεγγύης.
Το μήνυμα μας έφτασε σε κάθε άκρη της Γειτονιάς μας, σε κάθε γωνιά της πόλης, και όχι μόνο!
Σήμερα, η Πρωτοβουλία Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου αποτελεί ένα σημαντικό κύτταρο της κοινωνίας της πόλης μας.
Στα 10α γενέθλια μας θυμόμαστε, μέσα σε πολλά άλλα, το πρώτο Δείπνο της Άνοιξης και όλα αυτά που ακολούθησαν, το Δίκτυο Αλληλοβοήθειας και την Διαμπαλκονιακή συναυλία κατά την διάρκεια της καραντίνας, όταν αποφασίσαμε να μην αφήσουμε κανέναν και καμία μόνη μέσα στην πανδημία, τις βραδιές μνήμης, την αναβίωση του Καρναβαλιού στο Ιπποδρόμιο.
Μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια, πολλές από τις δράσεις μας καθιερώθηκαν στο ημερολόγιο της πόλης.
Δημιουργήσαμε το πρώτο αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Τσέπης της Θεσσαλονίκης, χωρίς καμία θεσμική χρηματοδότηση, και μία Τράπεζα Μνήμης. Φιλοξενήσαμε θεατρικές παραστάσεις και κόσμο από το εξωτερικό, οργανώσαμε προβολές ταινιών, επιστημονικά εργαστήρια, συζητήσεις για σημαντικά ζητήματα της πόλης (π.χ. ιδιωτικοποιήσεις, εξευγενισμός, εξώσεις, δημόσιος χώρος), λογοτεχνικές και μουσικές βραδιές, δράσεις αλληλεγγύης, συλλογικές κουζίνες, πικ-νικ για την παγκόσμια ημέρα αποανάπτυξης.
Αγωνιστήκαμε για τα κοινά αγαθά και το δικαίωμα στην πόλη, αναγνωρίζοντας προκλήσεις και περιορισμούς.
Σταθήκαμε δίπλα στους ανθρώπους που μας χρειάστηκαν.
Δεν σιωπήσαμε και δεν ξεχάσαμε τους ανθρώπους που χάσαμε στην μακρόχρονη διαδρομή μας.
Σε όλο αυτό το ταξίδι εκατοντάδες άνθρωποι μας συντρόφευσαν.
Ήρθαμε σε επαφή με αναρίθμητους κατοίκους, εργαζόμενους και μικρούς επαγγελματίες της Γειτονιάς. Δώσαμε χώρο και συνεργαστήκαμε με ποικιλόμορφες συλλογικότητες και οργανώσεις της πόλης μας. Δίπλα μας ήταν πάντα οι δημόσιοι φορείς της Γειτονιάς μας όπως το Πανεπιστήμιο, η Διεθνής Έκθεση Θσσαλονίκης, τα σχολεία, η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.
Σας ευχαριστούμε όλες και όλους!
Συνολικά, η Πρωτοβουλία Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου για εμάς συμβολίζει την δύναμη της κοινότητας, όταν οι άνθρωποι παίρνουν την ζωή στα χέρια τους και ενώνονται για να επιτύχουν ένα κοινό στόχο, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της καθημερινότητάς τους. Για αυτό αποτελεί ένα ακόμα ζωντανό παράδειγμα για όλους τους ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν τις δικές τους μικρές πολύχρωμες ουτοπίες μέσα στις γκρίζες μητροπόλεις που ζούμε.
Παρά τα προβλήματα που συναντήσαμε μπροστά μας, παρά τα 10 χρόνια που πέρασαν από τα πρώτα μας σκιρτήματα, δεν έχουμε κουραστεί.
Η Πρωτοβουλία μας συνεχίζει να ανιχνεύει και να πειραματίζεται με τα όρια της ύπαρξής της, αναζητώντας συνοδοιπόρους και συναυτουργούς, όχι μόνο στη Γειτονιά που δραστηριοποιείται, αλλά και σε ολόκληρη την πόλη.
Με το πέρασμα του χρόνου αλλάξανε πολλά, αλλά είμαστε ακόμα εδώ!
Ζούμε ανάμεσά σας και αυτή η Γειτονιά είναι το σπίτι μας!
Για αυτό φέτος γιορτάζουμε!
Το Δείπνο της Άνοιξης επιστρέφει εκεί από όπου ξεκίνησε!
Στην οδό της Αλεξάνδρου Σβώλου!
Μείνετε συντονισμένοι και συντονισμένες!
Επιστρέψαμε!
10 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΒΩΛΟΥ

10 Χρόνια Πρωτοβουλία Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου

Φέτος η Πρωτοβουλία Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου συμπληρώνει…

Posted by Η Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου on Friday, April 21, 2023

Μοιραστείτε το άρθρο