Κρατική καταστολή και… στις κατσαρόλες από τον Μακρόν

Χιλιάδες Γάλλοι πολίτες βγήκαν ξανά στους δρόμους την Πέμπτη για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τα αμφιλεγόμενα σχέδιά του για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Πριν από την επίσκεψη του Μακρόν στη νότια Γαλλία, η αστυνομία απέκρουσε τους διαδηλωτές που μετέφεραν μαγειρικά σκεύη προκειμένου να κάνουν θόρυβο, όπως έδειξαν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι κατασχέθηκαν κατσαρόλες.

Οι αξιωματικοί είπαν ότι είχαν λάβει εντολή που απαγόρευε τη μεταφορά «φορητών συσκευών ήχου» κατά τη διάρκεια της προεδρικής επίσκεψης, απαγόρευση η οποία εκτιμήθηκε προφανώς ότι περιελάμβανε και τις κατσαρόλες.

Τις τελευταίες ημέρες, οι διαδηλωτές είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος του Μακρόν χτυπώντας δυνατά οικιακά σκεύη. Κατά την επίσκεψή του στη νότια Γαλλία,  οι διαδηλωτές πέταξαν αυγά και πατάτες στον αρχηγό του κράτους.

Χιλιάδες άνθρωποι στη Γαλλία διαδήλωσαν για ακόμη μία ημέρα σήμερα Πέμπτη κατά της μεταρρύθμισης που θέσπισε ο Μακρόν, η οποία αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64, μεταξύ άλλων αλλαγών.

Αντί για μεγάλες πορείες διαδηλώσεων όπως στο παρελθόν, έγιναν διάφορες μικρότερες δράσεις διαμαρτυρίας. Στη βόρεια πόλη της Λιλ, οι διαδηλωτές απέκλεισαν προσωρινά τις σιδηροδρομικές γραμμές, ενώ στο Παρίσι, μέλη των συνδικάτων έκαναν πορεία προς την επιχειρηματική περιοχή La Défense για να διαμαρτυρηθούν.

Επίσης, διαδηλωτές στο Παρίσι εισέβαλαν στο Euronext, στο Χρηματιστήριο του Παρισιού. 

«Θέλουμε να δείξουμε ότι η κινητοποίηση συνεχίζεται», δήλωσε στο Associated Press ο Fabien Filiu, πρόεδρος της Union of Black Railroads. Η εισβολή στο Euronext έχει σκοπό να δείξει «πού είναι τα χρήματα», είπε. «Οι πολυεθνικές εταιρείες στη Γαλλία δεν ήταν ποτέ τόσο πλούσιες. Το πρόβλημα είναι η διανομή του πλούτου».

Μοιραστείτε το άρθρο