Χώροι εργασίας: Μια απέραντη κοιλάδα των Τεμπών…

Ένας σημαντικός δείκτης της υποτίμησης της εργασίας και των ζωών μας είναι o πολλαπλασιασμός των εργατικών “ατυχημάτων” στους χώρους δουλειάς που φέρνουν η εντατικοποίηση της εργασίας, η απουσία ελέγχων, η έλλειψη μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, η διάλυση του ΣΕΠΕ.
Ας μην έχουμε αυταπάτες. Μόνο η οργάνωση στα ταξικά σωματεία, η αυτοτελής αντικαπιταλιστική εργατική πολιτική και πάλη, η ενεργή συμμετοχή και της δικής μας τάξης σε αυτό τον πόλεμο μπορεί να εγγυηθεί ακόμα και τα στοιχειώδη:
Το να γυρνάμε στα σπίτια μας μετά το μεροκάματο, το να μην καταλήγουμε ούτε στα νοσοκομεία, ούτε στον τάφο.
Ακολουθούν κάποια από τα επίσημα καταγεγραμμένα εργατικά ατυχήματα των τελευταίων 3 εβδομάδων:
Δευτέρα 27/3
Εργαζόμενη στην αποκομιδή στο Δήμο Ζωγράφου τραυματίζεται όταν ένα ταξί έπεσε πίσω από το απορριμματοφόρο. Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Ζωγράφου τονίζει:«Αυτή τη φορά η τύχη ήταν με το μέρος μας. Αν οι συνάδελφοι ήταν κάτω από τα σκαλοπάτια του απορριμματοφόρου, θα τους είχε λιώσει!!!!Η συνάδελφος ήταν επίσης τυχερή γιατί ΦΟΡΟΥΣΕ παπούτσι ασφαλείας, το οποίο στο σημείο που είναι το σίδερο διαλύθηκε!».
Τρίτη 28/3
Τραυματισμό υπέστη ένας 54χρονος εργαζόμενος σε φορτηγό πλοίο, το οποίο ελλιμενίζεται στο κεντρικό λιμάνι της Ελευσίνας. Σύμφωνα με το λιμεναρχείο Ελευσίνας, ο εργαζόμενος τραυματίστηκε στο δεξί άνω άκρο, κατά την έναρξη εκφόρτωσης του πλοίου από την πλατφόρμα, η οποία κινείται σε ράγες με μηχανισμό συγκράτησης και ανύψωσης. Στη συνέχεια διεκομίσθη στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «ΚΑΤ».
Πέμπτη 30/3
Εργατικό ατύχημα σημειώθηκε στον Δήμο Πηνειού στην Ηλεία. Εργαζόμενος της καθαριότητας τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της εργασίας του, στον οικισμό Μαρκόπουλο της Γαστούνης, με αποτέλεσμα να σπάσει το πόδι του σε αρκετά σημεία. Σύμφωνα με όσα στοιχεία έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, ο εργαζόμενος χτυπήθηκε από αυτοκίνητο που ακολουθούσε την πορεία του απορριμματοφόρου. Το τελευταίο σταμάτησε να μαζέψει κάδο και το ΙΧ έπεσε πάνω στον εργαζόμενο, χτυπώντας του το πόδι, αφού δεν πρόλαβε να ανέβει στο πίσω μέρος του οχήματος της καθαριότητας. Πρόκειται για συμβασιούχο εργαζόμενο προγράμματος μερικής απασχόλησης για άτομα 55 έως 67 χρόνων (1+1 χρόνου εργασίας), που χρησιμοποιούνται για να καλύψουν τα «κενά» του μόνιμου προσωπικού.
Τετάρτη 5/4
Τραυματίστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, ένας εργαζόμενος που επέβαινε στον πλωτό γερανό «Αικατερίνη» Ν.Χ 48, ενώ βρισκόταν στο λιμάνι στο Βαθύ της Σάμου.
Τετάρτη 5/4
Νεκρός ένας 54χρονος εργάτης και πατέρας δύο μικρών παιδιών, που χτυπήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα στη διάρκεια εργασιών στον Δομοκό. Ο 54χρονος ήταν οδηγός – χειριστής σε ανυψωτικό μηχάνημα εργολάβου που δραστηριοποιείται στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο εργάτης, που εκτελούσε εργασίες στην μάντρα του εργολάβου στην περιοχή των Μεταλλίων Δομοκού, χτυπήθηκε από το ρεύμα όταν τμήμα του γερανού ακούμπησε σε ηλεκτροφόρα καλώδια μέσης τάσης.
Σάββατο 8/4
Σοβαρό τραυματισμό υπέστη ένας εργαζόμενος το Σάββατο, 8 Απριλίου, στο εργοστάσιο της Ανακύκλωσης ΚΔΑΥ Ηρακλείου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για έναν 40χρονο άνδρα, ο οποίος κατά την διάρκεια της διαλογής τραυματίστηκε στο χέρι στο ύψος του αγκώνα και μεταφέρθηκε άμεσα στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο όπου οι γιατροί προχώρησαν σε συρραφή και ο τραυματίας πήρε εξιτήριο.
Τρίτη 11/4
Κατέληξε τελικά ο 46χρονος χειριστής μηχανήματος στον Κορινό. Ο άτυχος εργαζόμενος έχασε τη μάχη με το θάνατο, μετά το σοβαρό τραυματισμό που είχε το μεσημέρι της Μ. Τρίτης, κατά τη διάρκεια εργασιών στο πεζοδρόμιο που συνδέει τον Κορινό με την παραλία Κορινού. Το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης αναφέρει: «οι εργαζόμενοι δεν είναι αριθμοί για να μετρώνται απλά σε μία λίστα, ούτε το “υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες” που συνοδεύει τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα αιτιολογεί το πώς και το γιατί φτάσαμε σε αυτά τα τραγικά γεγονότα. Δε θα σταματήσουμε να το λέμε. Μέτρα εδώ και τώρα. Να διευκρινιστούν τα αίτια του τελευταίου ατυχήματος αλλά και όλων όσων έχουν προηγηθεί και να αποδοθούν ευθύνες όπου αυτές αναλογούν».
Τρίτη 11/4
Σοβαρός τραυματισμός εργάτη στα έργα για το μετρό Θεσσαλονίκης. «Είχαμε προειδοποιήσει καιρό πριν και είχαμε επανειλημμένα καταγγείλει τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας. Το νέο έγκλημα έγινε στις 11/4 σε εργοτάξιο του Μετρό Θεσσαλονίκης. Ο συνάδελφος έπεσε στο τούνελ με αποτέλεσμα τον πολύ σοβαρό τραυματισμό του. Εργαζόμαστε σε ένα έργο που μετρά ήδη τρεις νεκρούς και δεκάδες σακατεμένους. Ενώ οι εργολαβικές εταιρείες έχουν θησαυρίσει τόσα χρόνια», καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων.
Τρίτη 11/4
Παραλίγο εργατικό ατύχημα το πρωί της Τρίτης σε κεντρικό δρόμο στην Ηλιούπολη, όταν κατά τη διάρκεια της αποκομιδής απορριμμάτων, αυτοκίνητο έπεσε πίσω από το απορριμματοφόρο.
«Αυτή τη φορά η τύχη ήταν με το μέρος μας. Οι συνάδελφοι πρόλαβαν να φύγουν την τελευταία στιγμή από το σημείο της πρόσκρουσης. Και είναι και οι δύο καλά», αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης (ΣΕΔΑ).
Τετάρτη 12/4
Ο εργάτης Βαγγέλης Τσαμπάς «ο οποίος δούλευε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα εξαντλητικά ωράρια (12ωρα)», πέθανε εν ώρα εργασίας και συγκεκριμένα, στο εργοστάσιο της EMFI (πρώην ΕΒΓΑ), στην Αθήνα. Σύμφωνα με το 902.gr στη συνέλευση των εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της απεργίας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 17/4 έγινε ξεκάθαρο από τους ίδιους τους εργαζόμενους πως:
“Το εργοστάσιο λειτουργεί μέχρι και με 350 άτομα προσωπικό, ενώ από αυτά μόνο τα 150, περίπου, είναι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου και όλοι οι άλλοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η έλλειψη προσωπικού είναι ιδιαίτερα έντονη στους τεχνικούς. Για παράδειγμα υπάρχουν 3 ηλεκτρολόγοι για να καλύψουν τρεις βάρδιες σε όλο τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι αναγκάζονται να μετατρέπουν τις 8ωρες βάρδιες σε 12ωρες προκειμένου να βγουν ρεπό και άδειες. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι ψυκτικοί οι οποίοι αυτή τη στιγμή, μετά και τον θάνατο του συναδέλφου τους, είναι μόλις 3 για δύο πόστα ανά βάρδια ενώ θα έπρεπε να απασχολούνται 8 έως 9 ψυκτικοί ειδικά την περίοδο Μάρτης – Ιούλης. Και εδώ θεωρείται ουσιαστικά αυτονόητες οι συνεχείς 12ωρες βάρδιες που οδηγούν σε φθορά του ανθρώπινου οργανισμού, η οποία δεν αναπληρώνεται ούτε μπορεί να αποζημιωθεί με οποιονδήποτε τρόπο. Από εκεί και πέρα, την επικινδυνότητα αυξάνει η καταγγελλόμενη ελλιπής συντήρηση μηχανημάτων που μεταξύ άλλων αυξάνει τον κίνδυνο διαρροής αμμωνίας, η οποία χρησιμοποιείται ως ψυκτικό μέσο σε μεγάλες ποσότητες, υπολογίζεται κοντά στους 5 τόνους και είναι τοξική. Εργαζόμενοι έλεγαν ότι δεν υπάρχει ουσιαστική παρουσία Γιατρού Εργασίας και Τεχνικού Ασφαλείας και βέβαια είναι ένα ερώτημα εάν υπάρχει μια ολοκληρωμένη πραγματική εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου”.
Η συνέλευση αποφάσισε να ζητηθεί από το Σωματείο συνάντηση με την εργοδοσία προκειμένου να δώσει απαντήσεις στα αιτήματά τους. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων EMFI σε ανακοίνωσή του,
«μετά από την έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποιήσαμε σήμερα Τρίτη 18/04/2023 και ώρα 13:00 ημέρα απεργιακής κινητοποίησης αποφασίσαμε τα εξής:
1. Σε όσους εργαζόμενους δώσατε αναγκαστική άδεια από 18 Απριλίου λόγω αδυναμίας παραγωγής με δική σας υπαιτιότητας, τις συγκεκριμένες ημέρες θα πρέπει να τις πληρώσετε ή να τους απασχολήσετε σε άλλα πόστα.
2. Οι δύο συνάδελφοι ψυκτικοί στο μηχανοστάσιο οι οποίο εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου αυτές να μετατραπούν εδώ και τώρα σε αορίστου χρόνου.
3. Με ευθύνη της εταιρίας να γίνουν εκπαιδευτικά σεμινάρια για πυρκαγιά, σεισμό, πρώτες βοήθειες σε συντονισμό με πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, τεχνικό ασφαλείας και ιατρό εργασίας.
4. Άμεσες προσλήψεις μόνιμου ειδικευμένου προσωπικού στα τμήματα ψυχροστάσιο (3 εργαζόμενοι), ηλεκτρολογείο (2 εργαζόμενοι), μηχανικοί παραγωγής (2 εργαζόμενοι), utilities (1 εργαζόμενος), θερμαστήριο (1 εργαζόμενος)
5. Υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς.
Η γενική συνέλευση έδωσε εντολή στο διοικητικό συμβούλιο να γνωστοποιήσει την έγγραφη πρόταση σας εντός 15 ημερών».
Πέμπτη 13/4
Ένας 56χρονος εργαζόμενος σε super market στη Χαλκίδα, έρχεται να προστεθεί στη μακριά λίστα των εργαζομένων που δεν επέστρεψαν στο σπίτι τους από το μεροκάματο. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο άτυχος 56χρονος αισθάνθηκε αδιαθεσία κατά τη διάρκεια της εργασίας του, με αποτέλεσμα να πέσει και να χτυπήσει στο κεφάλι. Μεταφέρθηκε με τραύμα στο κεφάλι και χωρίς τις αισθήσεις του στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατος του. Στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας (ΕΚΕ), προσθέτει επίσης ότι «η εντατικοποίηση της εργασίας, τα εξαντλητικά ωράρια, το άγχος να βγουν οι οικογενειακές υποχρεώσεις σε συνθήκες μεγάλης ακρίβειας και καθηλωμένων μισθών, οι πλειστηριασμοί που παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας και τόσα άλλα, συνθέτουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο αυξάνεται στο κατακόρυφο η πίεση προς τους εργαζόμενους».
Παρασκευή 14/4
Εργάτης καθαριότητας χτύπησε το πόδι του κατά την διάρκεια της αποκομιδής στην οδό Ολύμπου στη Θεσσαλονίκη και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο. Η ΔΑΣ σημειώνει: «Τα εργατικά “ατυχήματα” δεν οφείλονται σε κάποια “κατάρα” ή την “κακιά την ώρα”. Συμβαίνουν γιατί κυβερνήσεις, διοικήσεις δήμων και γενικότερα η εργοδοσία βλέπουν την ασφάλεια των εργαζομένων ως κόστος που πρέπει να μειώσουν. Όλοι οι χώροι δουλειάς είναι μια “κοιλάδα των Τεμπών”. Προβλήματα- που έχουν και οι υπηρεσίες του δήμου- όπως οι ελλείψεις προσωπικού, η μη σωστή κατανομή του υπάρχοντος προσωπικού και η εντατικοποίηση της εργασίας, η μη χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας, τα λειψά, προβληματικά και ασυντήρητα οχήματα, η μη εκπαίδευση των εργαζομένων για την υγιεινή και ασφάλεια κατά την εργασία κ.α., είναι προβλήματα, που πέρα από το ότι απαξιώνουν και διαλύουν τις υπηρεσίες, αποτελούν και τις βασικές αιτίες των εργατικών “ατυχημάτων”».
Μοιραστείτε το άρθρο