Πάσχα ορθοδόξων ρώσων και ουκρανών… με συγκρούσεις και βομβαρδισμούς

417Η-411Η ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ενίσχυση των σινορωσικών δεσμών, Λούλα κατά ΗΠΑ και ΕΕ για ενθάρρυνση του πολέμου, επιφυλάξεις Δυτικών για την ουκρανική ικανότητα έναντι των Ρώσων, σάλος στις ΗΠΑ με τις αποκαλύψεις απόρρητων εγγράφων που εμπλέκουν πολλές χώρες, καταδίκη ουκρανού αντιρρησία συνείδησης…

417Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 16/4

Πάσχα της Ορθοδοξίας σήμερα και παρ’ ότι ορθόδοξοι τόσο οι Ρώσοι όσο οι Ουκρανοί, συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις και βομβαρδισμοί. Δύο έφηβοι έχασαν τη ζωή τους στο Μικολάϊφ της νότιας Ουκρανίας. Στην περιοχή της Ζαπορίζια, ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης Γιούρι Μαλάσκο, ανέφερε «μαζική επίθεση» από τη ρωσική πλευρά. Μια εκκλησία υπέστη ζημιές και ματαιώθηκε η λειτουργία. «Τίποτα δεν είναι ιερό, ακόμα και τη νύχτα της Ανάστασης του Χριστού», ανέφερε.

Το ρόλο της ρωσικής Ορθοδόξου εκκλησίας και του πατριάρχη των Ρώσων Κύριλλου (που έχει… «ευλογήσει» τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία), επαίνεσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πασχαλιάτικο μήνυμά του. “Επί πολλά χρόνια, ο συνετός ποιμενικός λόγος σας βοήθησε να συνενώσει την κοινωνία. Σήμερα, ενώ βρισκόμαστε ενώπιον σοβαρών προκλήσεων, είναι ιδιαίτερα σημαντικός”

Από την ουκρανική πλευρά συνεχίζονται οι διώξεις των ρώσων μοναχών και ιερωμένων από το γνωστό μοναστήρι της Λαύρας των Σπηλαίων στο Κίεβο.

Σε ανταλλαγή αιχμαλώτων προχώρησαν οι εμπόλεμες πλευρές με αφορμή το Πάσχα. Συνολικά 130 Ουκρανοί επέστρεψαν από την ρωσική αιχμαλωσία.

Την πρώτη του επίσκεψη ως νέος υπουργός Άμυνας της Κίνας πραγματοποίησε ο Λι Σανγκφού στην Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα.

«Ανταλλάσσουμε τακτικά χρήσιμες πληροφορίες, συνεργαζόμαστε στον τομέα της στρατιωτικής-τεχνολογικής συνεργασίας και διεξάγουμε κοινά γυμνάσια». «Αναμφίβολα, αυτός είναι άλλος ένας κρίσιμος τομέας που ενισχύει τη στρατηγική σημασία των σχέσεών μας», είπε ο Πούτιν.

«Έχουμε πολύ ισχυρούς δεσμούς που ξεπερνούν τις στρατιωτικοπολιτικές συμμαχίες της εποχής του Ψυχρού Πολέμου» και είναι «πολύ σταθεροί», είπε ο Λί.

416Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟλΕΜΟΥ 15/4

«Οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να ενθαρρύνουν τον πόλεμο και να αρχίσουν να μιλάνε για την ειρήνη, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Κίνα, όπου καταγράφτηκε προσέγγισή του με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ,  προτού αναχωρήσει για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Η ειρήνη είναι προς το συμφέρον ολόκληρου του κόσμου», είπε.

Στα αμερικανικά έγγραφα που διέρρευσαν, αναλύσεις των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αναφέρουν ότι η Κίνα συμφώνησε να στείλει όπλα στην Ρωσία αλλά με μυστικό τρόπο και χαρακτηρισμό τους ως μη στρατιωτικό υλικό.

Οι μαχητές της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ κατέλαβαν άλλες δύο περιοχές στην ουκρανική πόλη του Μπαχμούτ, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα.

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν από ουκρανικό βομβαρδισμό κατοικημένης περιοχής σε πόλη που ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία, στην πόλη Γιασινουβάτα, βόρεια του Ντονέτσκ. Η οποία βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα νότια της Σλοβιάνσκ, όπου ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν χθες, Παρασκευή, πολυκατοικίες, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 11 ανθρώπων, περιλαμβανομένου ενός παιδιού 2 ετών.

415Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 14/4

Όλο και πιο επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι δυτικοί υποστηρικτές του Κιέβου, ως προς την ικανότητα των Ουκρανών για καίρια πλήγματα στα εχθρικά στρατεύματα κατά την αναμενόμενη εαρινή αντεπίθεση, καθώς η άμυνα της Ρωσίας είχε χρόνο να προετοιμαστεί, όπως αναφέρουν δυτικοί αναλυτές. Το κλίμα που επικρατεί στην Δύση φαίνεται να απέχει από εκείνο του περασμένου χρόνου.

Αυτό τροφοδότησε τις ελπίδες ότι οι δυνάμεις της θα μπορούσαν να  πετύχουν επιπλέον επιτεύγματα φέτος, που θα έγερναν την πλάστιγγα του πολέμου υπέρ της Ουκρανίας. Τώρα, οι σύμμαχοι του Κιέβου περιορίζουν τις προσδοκίες τους για μία ουκρανική νίκη σύντομα και εξετάζουν την πιθανότητα ο πόλεμος να «περάσει» και στο 2024.

Η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνια Μαλιάρ έκανε για σφοδρές μάχες σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής στο ανατολικό μέτωπο. Οι «περισσότερες» επιθέσεις εξαπολύονται «στον τομέα της Μπαχμούτ», σημείωσε και εκτίμησε πως ρώσοι διοικητές μετέφεραν στην πόλη στρατεύματα από αλλού. «Ο εχθρός χρησιμοποιεί τις πιο επαγγελματικές μονάδες του εκεί και καταφεύγει σε μεγάλο βαθμό στο πυροβολικό και στην αεροπορία. Καθημερινά, ο εχθρός διεξάγει στην Μπαχμούτ 40 ως 50 εφόδους και 500 βομβαρδισμούς με το πυροβολικό», ανέφερε.

Ρωσικό πυραυλικό πλήγμα σε πολυκατοικία προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον οκτώ ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 21 σήμερα στην πόλη Σλοβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε ο τοπικός κυβερνήτης.

Στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ είχε χθες επαφές για την ανοικοδόμηση μεταπολεμικά και προσπάθησε να πείσει πως γίνεται πρόοδος στην πάταξη της διαφθοράς με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Υποσχέθηκε ότι θα δοθεί λογαριασμός για κάθε δολάριο που θα διατεθεί, ενώ εκτίμησε πως η ανοικοδόμηση θα αρχίσει αργότερα φέτος. Εξήρε τη «συνεχή, ατσάλινη και άνευ προηγουμένου» υποστήριξη των ΗΠΑ. Σε δηλώσεις του, με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν στο πλευρό του, είπε πως εντοπίστηκε χρηματοδοτικό κενό 4 δισεκ. δολαρίων που χρειάζεται να καλυφθεί φέτος.

414Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 13/4

Έναν 21χρονο εθνοφρουρό στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ συνέλαβε το FBI για τη διαρροή των απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου. Πρόκειται για τον Τζακ Τεϊσέιρα ο οποίος θεωρείται επικεφαλής του Thug Shaker Central, μιας διαδικτυακής ομάδας 20-30 μελών, με αγάπη για τα όπλα, τα βιντεοπαιχνίδια, το… ρατσισμό, όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα.

Στα παρεπόμενα των αποκαλύψεων, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς διέψευσε ότι η χώρα του πούλησε όπλα στους εμπόλεμους. Αλλά σερβικό στρατιωτικό υλικό ενδέχεται να έφθασε στο πεδίο των μαχών στην Ουκρανία μέσω τρίτων χωρών, καθ’ ότι η Σερβία είναι κατασκευάστρια και χώρα εξαγωγής όπλων.

Η ρωσική μισθοφορική οργάνωση Βάγκνερ και το πρακτορείο ειδήσεων RIA FAN περιλαμβάνονται στις νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά ρώσων προσώπων ή οντοτήτων, ανεβάζοντας στα 1.473 τα άτομα και 207 τις οντότητες στον σχετικό κατάλογο της ΕΕ.

Ένα κολοσσιαίο οχυρωματικό έργο κατασκευάζουν οι Ρώσοι στο νοτιοανατολικό μέτωπο. Μήκους 70 χιλιομέτρων στην Ζαπορίζια καταγράφεται από τον δορυφόρο Sentinel-2 και μεταδίδει το Ουκρανικό Κέντρο Δημοσιογραφικής Έρευνας.

413Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 12/4

Καθημερινές είναι οι αποκαλύψεις πληροφοριών από τη διαρροή των αμερικανικών απόρρητων εγγράφων. Σειρά πήρε η Βρετανία, της οποίας μέλη των ειδικών δυνάμεών της επιχειρούν επί ουκρανικού εδάφους. Κάτι που έσπευσε να διαψεύσει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. Τα έγγραφα αμφανίζουν έως και 50 μέλη των ειδικών δυνάμεων του βρετανικού στρατού να έχουν αναπτυχθεί στην Ουκρανία, μαζί με ανάλογες δυνάμεις άλλων δυτικών κρατών.

Στις αποκαλύψεις περιλαμβάνεται και η Σερβία, η οποία φέρεται να έχει συμφωνήσει στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Το Βελιγράδι έχει αρνηθεί να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία για τον πόλεμο, αν και καταδίκασε στον ΟΗΕ τη ρωσική εισβολή. ακολουθώντας διαφορετική στάση έναντι της Μόσχας απ’ ότι θα επιθυμούσαν οι Δυτικοί. Ο σέρβος υπουργός Άμυνας διέψευσε όσα αναφέρονται στα αμερικανικά έγγραφα, λέγοντας πως είναι κακόβουλοι ισχυρισμοί και η Σερβία ακολουθεί σταθερή ουδέτερη στάση.

Κατά τον ουκρανό υπουργό Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ οι πληροφορίες που διέρρευσαν είναι «ένα μείγμα αλήθειας και ψέματος». «Ο κερδισμένος από αυτή την δουλειά είναι φυσικά η Ρωσία» και «ο στόχος να μειώσει το επίπεδο της εμπιστοσύνης μεταξύ των εταίρων μας, ειδικά των Ηνωμένων Πολιτειών και των άλλων χωρών».

Στα αμερικανικά έγγραφα αναφέρονται οι απώλειες των δύο εμπόλεμων. Για τη ρωσική πλευρά αναφέρετια ότι στις μάχες σκοτώθηκαν 35.000-43.000, ενώ για την ουκρανική να έχει απώλειες 15.500-17.500. Ενώ ένα άλλο έγγραφο αναφέρει ότι οι ουκρανικές απώλειες εί αι μεγαλύτερες των ρωσικών.

Επίσης γίνεται αναφορά στην απώλεια της ικανότητας της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας μέχρι τέλη Μαίου, καθ’ ότι θα βρεθούν χωρίς πυρομαχικά.

412Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 11/4

Ως «εφιάλτης για τα Πέντε Μάτια» (οι συνεργαζόμενες υπηρεσίες πληροφοριών ΗΠΑ, Καναδά,   Βρετανίας, Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας) θεωρείται η διαρροή απόρρητων εγγράφων των αμερικανικών μυστικών, η μεγαλύτερη εδώ και μια δεκαετία –μετά από εκείνη των WikiLeaks.

Αν και η διαρροή των αμερικανικών εγγράφων εκτιμάται ως μία ακόμη μορφή παραπληροφόρησης,…, ενώ επίκειται η εαρινή αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων.

Η Νότιος Κορέα έσπευσε να διαψεύσει την αυθεντικότητα των εγγράφων που την αφορά, χαρακτηρίζοντας πολλά εξ αυτών ότι έχουν πλαστογραφηθεί.

Οι αποκαλύψεις αναφέρουν ότι η Αίγυπτος σχεδιάζει να εφοδιάσει την Ρωσία με ρουκέτες και πυρομαχικά… μυστικά. Τα έγγραφα καταγράφουν (προφανώς) υποκλαπείσες συνομιλίες ανώτατων αιγύπτιων αξιωματούχων.

Η ρωσική μισθοφορική οργάνωση Βάγκνερ υποστηρίζει ότι ελέγχει πάνω από το 80% της πόλης Μπαχμούτ, όπως εδώ και μήνες διεξάγονται σφοδρές μάχες. Αργότερα οι ουκρανικές αρχές διέψευδαν το ποσοστό αυτό, χωρίς να διευκρινίζουν τι ελέγχουν οι ίδιοι.

Η Ρωσία ανέπτυξε ένα νέο αντιαεροπορικό ραντάρ, το Niobium, το οποίο χρησιμοποιείται για την ανίχνευση αεροσκαφών, ελικοπτέρων, μη επανδρωμένων, βαλλιστικών πυραύλων και πυραυλικών συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτήρων MLRS, σε απόσταση 500 χιλιομέτρων. Ένα ακόμη όπλο των ρωσικών δυνάμεων έναντι των ουκρανικών που υστερούν στην αεράμυνα.

411Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 10/4

Σάλος στις ΗΠΑ με τις αποκαλύψεις πλήθους απόρρητων εγγράφων των αμερικανικών στρατιωτικών και μυστικών υπηρεσιών, σχετικά με τους εμπλεκόμενους στον πόλεμο στην Ουκρανία, τις κινήσεις, τις δυνάμεις και τα σχέδιά τους –ακόμη και των δυτικών συμμάχων. Πολλά έγγραφα του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, με χάρτες, διαγράμματα, φωτογραφίες, πληροφορίες και αναλύσεις, κυκλοφορούν σε πλατφόρμες του διαδικτύου.

Σύμφωνα με κάποια εξ αυτών, οι αμερικανικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι χωρίς μια μεγάλη ενίσχυση πυρομαχικών των ουκρανικών δυνάμεων τότε η αεράμυνά τους κινδυνεύει να επιτρέψει στις ρωσικές δυνάμεις να ελέγξουν τη ροή του πολέμου.

Στην Ουκρανία ένας 40χρονος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 3 χρόνων γιατί αρνήθηκε να καταταχθεί στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Κάτοικος της κοινότητας Μπούστινο στα σύνορα με την Ρουμανία, κατέθεσε πως αντιτίθεται στο να φέρει όπλα και να σκοτώνει ανθρώπους. Να σημειωθεί πως στην Ουκρανία αναγνωρίζεται καθεστώς αντιρρησία αλλά μόνο για θρησκευτικούς λόγους. Ενώ μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής και του πολέμου, οι ουκρανικές αρχές απαγόρευσαν την έξοδο των αρρένων πολιτών ηλικιών 18 – 60 χρονών.

Μοιραστείτε το άρθρο