Εντείνονται οι κινητοποιήσεις και αντιδράσεις ενάντια στην (επί της ουσίας) κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας

Είναι η συνέχεια της επίθεσης από κράτος και κεφάλαιο εναντίον μας. Η κατάργηση και νομοθετικά του οκταώρου, υπερωριών (τις δίνουν στα εργαζόμενα ως ρεπό), τριετίες και όποια άλλη κατάκτηση χρόνων μετά από μακροχρόνιους αιματηρούς αγώνες της εργατικής τάξης, αποτελεί τη σημερινή εικόνα του εργασιακού μεσαίωνα στη γεωγραφία μας.

Η ΓΣΕΕ κρατικό φερέφωνο αποτελεί καρικατούρα συνδικαλισμού, ενώ η Επιθεώρηση Εργασίας έχει ρόλο διακοσμητικό. Παλαιότερα η εργοδοσία, στο άκουσμα και μόνο ότι θα απευθυνθεί εργαζόμενος/η στην επιθεώρηση, υποχωρούσε στις διεκδικήσεις μας επειδή γνώριζε ότι η εργοδοσία θα χάσει.

Στο απόσπασμα από το κάλεσμα ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΗΜΕΡΑ της “ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ” Αθήνας, διαβάζουμε:

Την ίδια ώρα που η δυνατότητα να ζούμε ανθρώπινα με λίγες ώρες δουλειάς την μέρα είναι απόλυτα εφικτή, οι επιχειρηματίες, οι τραπεζίτες και οι πολιτικοί τους υποτακτικοί μας γυρνούν 100 χρόνια πίσω, καταργούν το 8ωρο, την κυριακάτικη αργία, το σύνολο σχεδόν των εργατικών δικαιωμάτων.

Η ολοκληρωτική επιδρομή του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων απέναντι στον κόσμο της εργασίας. Οι ανάγκες επέκτασης του κεφαλαίου σπρώχνουν σε συνεχή αύξηση της εκμετάλλευσης του εργαζόμενου, καταστρέφουν το περιβάλλον, προκαλούν αλλεπάλληλα κύματα προσφυγιάς, εντείνουν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, όπως αποδεικνύει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Στην προκήρυξη την οποία διένειμαν και διάβαζαν μέλη της “Ταξικής πορείας” Θεσσαλονίκης, διαβάζουμε:

Ανοιχτά τα μαγαζιά του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης από το Πάσχα μέχρι τον Οκτώβρη! Αυτή είναι η κυβερνητική απόφαση που επιτρέπει με βάση το «νόμο Γιακουμάτου» και τις οδηγίες της Ε.Ε., για ακόμα μια χρονιά, στις… «τουριστικές περιοχές» να ανοίγουν σε όλη τη διάρκεια της σεζόν! «Σεζόν» λοιπόν στο… κέντρο της Θεσσαλονίκης για τους εργαζόμενους ειδικά των μεγάλων καταστημάτων και των αλυσίδων, που δεν χάνουν ευκαιρία να κάνουν λάστιχο το ωράριο των εργαζόμενων! Την ίδια στιγμή, κατατίθεται νομοσχέδιο από το Υπουργείο Ανάπτυξης που επιτρέπει τα εμπορικά μετά από απόφαση του Δήμου να ανοίξουν μέχρι τις 6.00 το επόμενο πρωί και να λειτουργούν ως «νυχτερινά κέντρα»!

Όπως αναφέρει σχετικά το μετωπικό σχήμα εργαζόμενων της Θεσσαλονίκης “ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ”:

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΓΑΛΕΙΑ – ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑΚΤΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΑΝΟΙΧΤΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΩΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ!!!

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΩΣ ΤΙΣ 6.00 ΤΟ ΠΡΩΙ!!!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ!

ΟΧΙ ΣΤΗ ΖΩΗ-ΛΑΣΤΙΧΟ | ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 5ΝΘΗΜΕΡΟ-8ΩΡΟ

* ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΟΙΧΤΑ! 5ΝΘΗΜΕΡΟ-8ΩΡΟ!

* ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ, ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΥ, ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.!

* ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ!

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, με συγκέντρωση στις 11.00 στα δικαστήρια καταγγέλλει τη νέα υπουργική τροπολογία, η οποία δίνει τη δυνατότητα να παρατείνεται το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων «μέχρι και τις 6.00 της επόμενης ημέρας» με απόφαση «του κατά τόπον αρμόδιου δημάρχου, μετά από πρόταση του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου».

Σε ανακοίνωση της η Ένωση σημειώνει:

«Αυτή η τροπολογία έρχεται μετά την ψήφιση του νόμου 5019/2023 από τη ΝΔ τον Φλεβάρη που δίνει τη δυνατότητα στους δημάρχους να επεκτείνουν το άνοιγμα των καταστημάτων των δήμων τους όσες Κυριακές θέλουν.

Οι εμποροϋπάλληλοι βιώνουμε καθημερινά την εντατικοποίηση η οποία εντείνεται ακόμα περισσότερο μπροστά στην εορταστική περίοδο, ενώ με τα προγράμματα που ανακοινώνονται την τελευταία στιγμή , κάθε οικογενειακός προγραμματισμός πάει περίπατο.

Σε πολλές πόλεις σήμερα υπήρξαν κινητοποιήσεις.

Επιμέλεια Βαγγέλης Γλαντζής

Φωτό-Βίντεο Θεσσαλονίκη

Μοιραστείτε το άρθρο