Συλλογή υπογραφών στήριξης:
“Είμαστε όλοι οι Εξεγέρσεις της Γης”

“Ξεσηκωνόμαστε. Ο καθένας από τον τόπο του. Ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Το κίνημα των Εξεγέρσεων της Γης δεν μπορεί να διαλυθεί γιατί είναι πολλαπλό και ζωντανό. Κανείς δεν διαλύει  ένα κίνημα, κανείς δεν διαλύει μια εξέγερση.

Καλούμε όλους να ενωθούν μαζί μας για να καταστήσουμε άκυρη αυτή την προσπάθεια ασφυξίας. Αντιπροσωπεύουμε συλλογικά τις “Εξεγέρσεις της Γης”, αναφέρεται στην έκκληση για στήριξη του κινήματος Le Soulvement de la Terre”, μετά την γνωστοποίηση από τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας για διάλυση της συλλογικότητας. 

Ήδη τη σχετική έκκληση έχουν υπογράψει περισσότεροι από 45 χιλιάδες, μεταξύ των οποίων ο Νόαμ Τσόμσκι, η συγγραφέας Annie Ernaux, ο γερουσιαστής Thomas Dossus, ο  Michèlle Gavras, ο Ken  Loach, ο Jean-Luc Mélenchon, πολλά κινήματα, συλλογικότητες κ.α.

Το κείμενο έκκλησης για στήριξη της “Les Soulèvements de la Terre” :

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, 30.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη γαλλική ύπαιθρο για να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε μία μέγα δεξαμενή ύδατος – ένα τεράστιο υπαίθριο αποθεματικό νερού που χρησιμοποιείται για την υποστήριξη της βιομηχανικής γεωργίας και αποδείχθηκε καταστροφή για τους υδροφόρους ορίζοντες και γενικότερα το περιβάλλον. Αυτό ήταν μέρος μιας ημέρας δράσης που διοργάνωσε η συλλογικότητα “les soulèvements de la Terre” (Εξεγέρσεις της Γης).

Το κράτος ανέπτυξε περισσότερους από 3.200 αστυνομικούς οπλισμένους με πολεμικά όπλα. Περισσότερες από 4.000 χειροβομβίδες ρίχτηκαν εναντίον διαδηλωτών τραυματίζοντας αμέτρητους διαδηλωτές. Δύο άνθρωποι βρίσκονται ακόμη σε κώμα και δίνουν μάχη για τη ζωή τους.

Από τότε, τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν ενεργά τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να διασώσουν τα θύματα. Ο υπουργός Εσωτερικών ξεκίνησε διαδικασία διάλυσης των Εξεγέρσεων της Γης , ως μια μορφή νομικής καταστολής.

Το μήνυμά μας είναι ένα κάλεσμα για αλληλεγγύη και ελπίζουμε ότι θα το υποστηρίξετε και θα το μοιραστείτε ευρέως.

Αναγνωρίζουμε ότι ορισμένοι από εσάς βιώνουν καταπίεση αυτού του είδους σε καθημερινή βάση, υπό καθεστώτα που μπορεί να είναι ακόμη πιο βάναυσα. Αναγνωρίζουμε επίσης ότι η χρήση όπλων και νομικών τεχνασμάτων έχουν χρησιμοποιηθεί πρώτα και κύρια στη Γαλλία για να στοχεύουν έγχρωμους ανθρώπους. Δεν προσποιούμαστε ότι αυτό που αντιμετωπίζουμε εδώ είναι μοναδικό: είναι μέρος ενός ευρύτερου συστήματος βίας, κυριαρχίας, εξόντωσης και ρατσισμού που δεσμευόμαστε να πολεμήσουμε, σήμερα περισσότερο από ποτέ.

Με αγάπη, οργή και βαριές καρδιές

Είμαστε οι Εξεγέρσεις της Γης

Οι διαδηλώσεις στο Sainte Soline ενάντια στις μεγαδεξαμενές και την αρπαγή νερού ξεκίνησαν πριν από εβδομάδες. Η απάντηση της αστυνομίας την 25η Μαρτίου είχε υπολογιστεί για να προκαλέσει τον φόβο ότι δεν είναι ούτε σοφό ούτε ασφαλές να εκδηλώνεται αντίθεση στις πολιτικές της κυβέρνησης. Δεν θα πτοηθούμε.

Σήμερα, οι σκέψεις μας είναι με όσους τραυματίστηκαν στις 25 Μαρτίου και κυρίως στους δύο ακτιβιστές που είναι ακόμα σε κώμα. Σκεφτόμαστε όλους εκείνους που αντιμετώπισαν μια στρατιωτική καταστολή με στόχο να τρομοκρατήσουν και να σκοτώσουν. Ενάντια σε κάθε λόγο, είδαμε ένα κατασταλτικό στήσιμο μιας άνευ προηγουμένου βαρβαρότητας, που έφτασε στο σημείο να εμποδίσει τη βοήθεια.

Την Τρίτη, 28 Μαρτίου, οι διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος ήταν σε πλήρη εξέλιξη σε ολόκληρη τη Γαλλία. Περιλάμβαναν πολλές πράξεις αλληλεγγύης για όσους τραυματίστηκαν από την καταστολή στο Sainte Soline, όπου χτίζεται η μεγαδεξαμενή. Ενώ γίνονταν οι διαδηλώσεις, στις 29 Μαρτίου ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών (G. Darmanin) ανακοίνωνε ότι κινεί διαδικασία διάλυσης των « Εξεγέρσεων της Γης »  .

Η διάλυση των “Εξεγερσέων της Γης” , είναι ένας  ελιγμός πανικού της τελευταίας στιγμής από τον υπουργό Εσωτερικών, μια ακόμη χονδροειδής προσπάθεια προκειμένου οι άνθρωποι  να ξεχάσουν τη βάναυση καταστολή που ενορχήστρωσε. Αυτό το κρυφό σχέδιο στην πραγματικότητα «διέρρευσε» στον Τύπο τον Δεκέμβριο του 2022, σε μία σειρά δημοσιευμάτων που αναφέρονταν στο  προφίλ των «ριζοσπαστών ακτιβιστών οικολόγων» οι οποίοι «απομακρύνονται από τους κανόνες της Δημοκρατίας».

Αυτό που καταλαβαίνουμε από τις παρεμβάσεις των υπουργών αυτής της κυβέρνησης είναι ότι δείχνουν αποφασισμένοι, παρασυρμένοι από τις εμμονές τους, να χρησιμοποιήσουν την ταμπέλα του «υπεραριστερού» ενάντια σε ό,τι μπαίνει στο δρόμο τους. Αυτή η έννοια ανακυκλώνεται και πλέον περικλείει τέλεια την ιδέα του «αντιπάλου», όποια κι αν είναι η μορφή της αντίθεσης.

Σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε διπλή στρατηγική. Από τη μια πλευρά, ξεκαθαρίζει με τους οικολογικούς τρομοκράτες, τα Blak Block και τους ριζοσπάστες περιβαλλοντικούς ακτιβιστές για παρασιτισμό «νόμιμων κινήσεων για τη διατήρηση του πλανήτη». Από την άλλη, κόβει πονηρά τη χρηματοδότηση σε όλους τους συλλόγους για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος που αγωνίζονται να επιβραδύνουν την οικολογική καταστροφή.

Έτσι, δεκάδες κοινωνικοί, περιβαλλοντικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι που θεωρούνται ύποπτοι ότι δεν προσχώρησαν στο «Ρεπουμπλικανικό Σύμφωνο» ή απλώς είναι πολύ επικριτικοί για τα γούστα τους, εξαιρούνται χρηματοδότησης, ερευνώνται, απαγορεύονται από συμβουλευτικά όργανα και μπαίνουν σε μυστηριώδεις μαύρες λίστες που κυκλοφορούν από τμήμα σε τμήμα.

Τίποτα εδώ δεν μας εκπλήσσει. Αυτό που μας εκπλήσσει είναι ότι μπορούν να σκεφτούν ότι αυτά τα παλιά κόλπα είναι αρκετά για να σταματήσουν μια θεμελιώδη εξέγερση ενάντια στη συνεχή καταστροφή της ζωής.

Οι Εξεγέρσεις της Γης είναι ένας αυξανόμενος συνασπισμός δυνάμεων. Καθώς περνούν οι μήνες, δημιουργείται ένας ολόκληρος αστερισμός κινημάτων σε κοινό αγώνα: συλλογικότητες, ομάδες για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, αγροκτήματα, φυσιολατρικές ομάδες, λαϊκές καντίνες, συνδικαλιστές αγρότες, επιστήμονες στην εξέγερση, συνδικάτα, αυτόνομες ομάδες, κινήματα λαϊκής εκπαίδευσης, αιρετοί, άνθρωποι κάθε ηλικίας και κάθε ειδικότητας, οι οποίοι συναντώνται και οργανώνονται κάτω από τη σημαία των Εξεγέρσεων της Γης . Κανένας νόμος δεν μπορεί αυτό να το διαλύσει.

Σήμερα, είναι αυτή η κυβέρνηση που η πλειονότητα των κατοίκων της χώρας θέλει στην πραγματικότητα να διαλυθεί. Για να δώσουμε, λοιπόν, λίγη σάρκα στην εξέγερση τους, εμείς που υπογράφουμε αυτό το όργανο και όλοι όσοι δεν θα παραλείψουν να ενωθούν μαζί μας, θα δημοσιοποιήσουμε ότι ανήκουμε στις Εξεγέρσεις της Γης .

Θα είμαστε λοιπόν στις συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στους τραυματίες του Sainte Soline και για τον τερματισμό της αστυνομικής βίας, αυτή την Πέμπτη στις 7 μ.μ. μπροστά από δημόσια γραφεία, καθώς και στις τοπικές επιτροπές των Εξεγέρσεων της Γης που καλούμε σήμερα να δημιουργηθούν παντού στην επικράτεια και όχι μόνο. 

Ξεσηκωνόμαστε όλοι ενάντια στο όραμα του κόσμου και της ζωής που ενσαρκώνει αυτή η κυβέρνηση, ενάντια στην καταστροφή φυσικών περιβαλλόντων, την εξαφάνιση καλλιεργήσιμης γης, τη μονοπώληση του νερού, την αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης — που είναι μία μόνο όψη για την άδικη κατανομή του πλούτου, ενάντια στους ενίοτε θανατηφόρους ακρωτηριασμούς που επιφέρουν εδώ και πολύ καιρό στους φίλους μας, στα παιδιά μας, στους συντρόφους μας.

Ξεσηκωνόμαστε. Ο καθένας από τον τόπο του. Ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Το κίνημα των Εξεγέρσεων της Γης δεν μπορεί να διαλυθεί γιατί είναι πολλαπλό και ζωντανό. Κανείς δεν διαλύει  ένα κίνημα, κανείς δεν διαλύει μια εξέγερση.

Καλούμε όλους να ενωθούν μαζί μας για να καταστήσουμε άκυρη αυτή την προσπάθεια ασφυξίας. Αντιπροσωπεύουμε συλλογικά τις Εξεγέρσεις της Γης.

Μετά το Sainte-Soline με σκευωρίες και απαγορεύσεις απαντά η γαλλική κυβέρνηση

Μοιραστείτε το άρθρο