Εκκλήσεις στην Γερμανία για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και κατάπαυση του πυρός

402Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

«Κάντε ειρήνη!» καλούν εκατό σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, συνδικαλιστές στην Γερμανία και ζητάνε «κατάπαυση του πυρός» και «διαπραγματεύσεις». Έντονες αντιδράσεις των ουκρανών στην ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από την Ρωσία.

> Οι αντιδράσεις στη γερμανική κοινωνία ως προς τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία είναι ευδιάκριτες και καταγράφονται δημοσίως. Εκατό γερμανοί σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και συνδικαλιστές κάλεσαν με κοινή δήλωσή τους τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να στηρίξει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία. «Ο πόλεμος έχει γίνει μια αιματηρή σύγκρουση  χαρακωμάτων στην οποία υπάρχουν μόνο ηττημένοι», αναφέρεται στο κείμενο που δημοσιεύτηκε στην Frankfurter Rundschau και τη Berliner Zeitung.

«Κάθε μέρα που περνά ο κίνδυνος κλιμάκωσης των εχθροπραξιών αυξάνεται. Η σκιά ενός πυρηνικού πολέμου βρίσκεται πάνω από την Ευρώπη. Αλλά ο κόσμος δεν πρέπει να διολισθήσει σε έναν νέο μεγάλο πόλεμο». «Ο κόσμος χρειάζεται ειρήνη. Το πιο σημαντικό είναι να κάνουμε τα πάντα για μια γρήγορη κατάπαυση του πυρός, να σταματήσουμε τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας και να βρούμε τον δρόμο για διαπραγματεύσεις», αναφέρουν οι υπογράφοντες.

Εμπνευστής της πρωτοβουλίας είναι ο ιστορικός Πήτερ Μπραντ, γιος του πρώην καγκελαρίου Βίλι Μπραντ. Την έκκληση «Κάντε ειρήνη!» υπογράφουν μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος του SPD Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς, ο πρώην πρόεδρος της Bundestag Βόλφγκανγκ Θίερσε, ο πρώην Επίτροπος της ΕΕ Γκίντερ Φερχόιγκεν και η  πρώην πρόεδρος του συμβουλίου της Ευαγγελικής Εκκλησίας στη Γερμανία (EKD) Μάργκοτ Κάουφμαν.

> Στο Κίεβο, τις έντονες αντιδράσεις των ουκρανών ηγετών έχει προκαλέσει η προγραμματισμένη ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον μήνα Απρίλιο από την Ρωσία. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι ήταν επικριτικός στην προεδρία από ένα «κράτος τρομοκράτη», λέγοντας ότι «είναι δύσκολο να φανταστεί κάτι πιο εμφανές που αποδεικνύει την πλήρη κατάρρευση τέτοιων θεσμών».

«Από την 1η Απριλίου ανεβάζουν το επίπεδο του παραλογισμού σε ένα νέο επίπεδο», δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ουκρανίας στα Ηνωμένα Έθνη Σεργκίι Κισλίτσια. Ενώ ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα ανέφερε ότι «κάτι είναι λάθος στον τρόπο που λειτουργεί η διεθνής αρχιτεκτονική ασφαλείας». Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα «χαστούκι στην διεθνή κοινότητα» και «τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να ματαιώσουν κάθε ρωσική προσπάθεια κατάχρησης της προεδρίας». Υπενθυμίζω ότι η Ρωσία είναι εκτός νόμου στο ΣΑ».

> Στα πεδία των μαχών… Σφοδρές επιχειρήσεις διεξάγονται στη γραμμή (από νότια προς βόρεια)  Μαρίνκα – Αβντίικα  Μπαχμούτ στο βόρειο Ντονέτσκ και δυτικά της ομώνυμης πόλης.

Πάντως, ο επικεφαλής του μικτού γενικού επιτελείου των ΗΠΑ στρατηγός Μαρκ Μίλεί δήλωσε ότι δεν βλέπει η Ουκρανία να διώχνει όλα τα ρωσικά στρατεύματα από την επικράτειά της αυτή τη χρονιά.

Μοιραστείτε το άρθρο