Η νίκη είναι θέμα χρόνου για την Ουκρανία, υποστηρίζει ο Ζελένσκι

400Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ο ουκρανός πρόεδρος υποσχέθηκε ότι δεν θα μείνει ούτε ίχνος της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια. Στην Μπαχμούτ του Ντονέτσκ οι ουκρανοί παραδέχονται ότι ελέγχουν μόνο το 1/3 της πόλης. Ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων προστίθεται με τη σύλληψη ενός αμερικανού δημοσιογράφου από τις ρωσικές αρχές με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Για τις 400 μέρες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της χώρας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, εμφανίστηκε ακόμη μια φορά να διακηρύττει πίστη στην… επερχόμενη νίκη. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, υποσχέθηκε ότι δεν θα μείνει ούτε ίχνος της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια και εμφανίστηκε σίγουρος ότι η νίκη έναντι είναι θέμα χρόνου.

«Ο ηρωισμός των Ουκρανών θα μείνει αξέχαστος σε όλον τον κόσμο». «Δεν θα αφήσουμε ούτε ίχνος της Ρωσίας στα εδάφη μας και δεν θα αφήσουμε τον εχθρό ατιμώρητο». «Ας κάνουμε τα πάντα ώστε να έρθει συντομότερα εκείνη η ημέρα που θα μπορέσω να σας ευχαριστήσω, αγαπητοί Ουκρανοί, για τη νίκη μας», λέει στο μήνυμά του ο Ζελένσκι.

Στην περιοχή του Ντονέτσκ Μπαχμούτ η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δυσμενής για τις ουκρανικές δυνάμεις, όπως αναφέρει και το Κίεβο. Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Σέρχιι Λετσένκο, παραδέχτηκε ότι μόνο το ένα τρίτο της πόλης Μπαχμούτ βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων. Κάτι που συμβαδίζει και με τις εκτιμήσεις δυτικών κέντρων αναλύσεων που αναφέρουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν το 65% της Μπαχμούτ.

Το βράδυ έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον 6 ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν απόψε το Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία. Αυτό γνωστοποίησε. «Προειδοποίηση προς τους κατοίκους του Χαρκόβου και της γύρω περιοχής: Οι κατακτητές χτυπούν ξανά! Μην αγνοήσετε το μήνυμα αυτό. Παραμείνετε στα καταφύγια», έγραψε σε ανάρτησή του στο Telegram ο περιφερειάρχης Όλεχ Σινεγκούμποφ.

Ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων προστίθεται με τη σύλληψη ενός αμερικανού δημοσιογράφου από τις ρωσικές αρχές με την κατηγορία της κατασκοπείας. Πρόκειται για τον ανταποκριτή της εφημερίδα Wall Street Journal Ίβαν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος νωρίτερα τέθηκε υπό κράτηση στην πόλη Αικατερίνμπουργκ ως ύποπτος για κατασκοπεία και η ρωσική δικαιοσύνη αποφάσισε να παραμείνει προφυλακιστέος έως τις 29 Μαΐου.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανέφερε ότι  «σταμάτησε τις παράνομες δραστηριότητες του αμερικανού πολίτη Ίβαν Γκέρσκοβιτς, γεννημένου το 1991, ανταποκριτή της αμερικανικής εφημερίδας The Wall Street Journal στη Μόσχα, διαπιστευμένου στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών».

Όπως μετέδωσε το Reuters, οι ρωσικές αρχές καταλογίζουν στον δημοσιογράφο ότι είχε λάβει εντολή «από την αμερικανική πλευρά» να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες του ρωσικού στρατού. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε ότι  ο δημοσιογράφος «πιάστηκε στα πράσα». Όπως έγραψε στο Telegram η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, οι ενέργειες του δημοσιογράφου της Wall Street Journal «δεν είχαν καμία σχέση με τη δημοσιογραφία».

Ο 31χρονος Γκέρσκοβιτς γνωρίζει άπταιστα ρωσικά καθότι είναι ρωσικής καταγωγής και είχε εγκατασταθεί με τους γονείς του στις ΗΠΑ στην παιδική του ηλικία. Η Wall Street Journal εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για την ασφάλεια του δημοσιογράφου της. Από την πλευρά της η ΜΚΟ «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» δήλωσε θορυβημένη, σημειώνοντας ότι ο δημοσιογράφος διενεργούσε έρευνα για την ομάδα Wagner, την ρωσική οργάνωση μισθοφόρων που πολεμά στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων στην  Ουκρανία.

Μοιραστείτε το άρθρο