Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στους/στις εξεγερμένους/ες της Γαλλίας σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, Τρίτη 28/3

Θεσσαλονίκη: 18:00 και 18:30 στο γαλλικό ινστιτούτο – Προξενείο

Πάτρα: 19:00 στο γαλλικό Προξενείο


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καθημερινές, μαζικές κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις της Γαλλίας αποδεικνύουν την οργή που ξεχειλίζει με αιχμή του δόρατος το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Μακρόν, τη χρήση του άρθρου 49.3 (να περάσει η νομοθεσία χωρίς ψήφιση) και την καθημερινή αυθαιρεσία και έξαρση της αστυνομικής- κρατικής βίας σε βάρος των διαδηλωτών/ριών. Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους όλων των πόλεων, ανυποχώρητοι, διεκδικούν, εξεγείρονται.

Αλληλεγγύη στο εξεγερμένο προλεταριάτο των γαλλικών πόλεων.

Τρίτη 28/03, 18.30 στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στη ΒΙΟΜΕ

 


Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην αγωνιζόμενη εργατική τάξη και τη νεολαία της Γαλλίας, Τρίτη 28/3, 18:30 στο Γαλλικό Προξενείο

Εδώ και μήνες, ο λαός, η εργατική τάξη και η νεολαία της Γαλλίας δίνουν ένα σημαντικό αγώνα  κόντρα στη νέα επιδρομή της γαλλικής κυβέρνησης ενάντια στην στην ασφάλιση. Πίσω από το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μακρόν για το ασφαλιστικό, οι λαϊκές μάζες της Γαλλίας βλέπουν το καθεστώς του εργασιακού μεσαίωνα που εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, κάτω από τις επιταγές κυβερνήσεων, ΕΕ και κεφαλαίου.

Αντιμέτωπος ο Μακρόν ως εκφραστής του μεγάλου κεφάλαιου το διογκωμένο απεργιακό κίνημα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τις μεγάλες διαδηλώσεις, την είσοδο των μαθητών και των φοιτητών με τις καταλήψεις, και βλέποντας ότι δεν συγκεντρώνει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, προχώρησε στην πραξικοπηματική ψήφιση του νόμου. Κάνοντας χρήση της διαδικασίας του προεδρικού διατάγματος, και στη συνέχεια απαγορεύοντας τις διαδηλώσεις, βγάζοντας έξω την αστυνομία και τη χωροφυλακή για να αιματοκυλίσουν το λαό, θέλει να συντρίψει το κίνημα. Συλλήψεις, τραυματισμοί και δακρυγόνα συνθέτουν το σκηνικό βίας.

Ο αγώνας της εργατικής τάξης στη Γαλλία είναι αγώνας όλων των λαών της Ευρώπης και ανοίγει δρόμους για τη συνολική τους αφύπνιση. Ειδικά στην Ελλάδα, όπου για βδομάδες λαός και νεολαία βρίσκονται στους δρόμους μετά το έγκλημα στα Τέμπη, η αλληλεγγύη στο γαλλικό λαό περνάει και μέσα από την πάλη για τη συνέχιση του δικού μας αγώνα, ενάντια στους ίδιους εχθρούς.

Για να εκφραστεί το αίσθημα αλληλεγγύης στο γαλλικό λαό και να καταδικάσουμε την κρατική καταστολή και τις αντιδημοκρατικές ενέργειες της προεδρίας Μακρόν, οι “ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ-ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ”, καλούμε σε  Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην αγωνιζόμενη εργατική τάξη και τη νεολαία της Γαλλίας, Τρίτη 28/3, 18.30, Γαλλικό Προξενείο (Λεωφ. Στρατού 2Α), τη μέρα εκείνη που τα εργατικά συνδικάτα της Γαλλίας καλούν σε κλιμάκωση με νέα γενική απεργία.

ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ-ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 


Η νίκη του κινήματος στη Γαλλία θα είναι

ΝΙΚΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Συγκέντρωση Αλληλεγγύης: Τρίτη 28/3, 6:30μμ, Γαλλικό Ινστιτούτο (Λεωφόρος Στρατού 2)

Εδώ και 2 μήνες, μια μεγάλη ταξική μάχη διεξάγεται στη Γαλλία, που η έκβασή της αφορά τους εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη. Εργαζόμενοι και νεολαία, με επιμονή και αυτοθυσία, παλεύουν για να μην περάσει η αντι-ασφαλιστική μεταρρύθμιση του Μακρόν, που προβλέπει μια νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Έχουν γίνει 8 γενικές απεργίες και πολλές μεγάλες διαδηλώσεις σε εθνική κλίμακα, με τη συμμετοχή εκατομμυρίων κόσμου. Η συμμετοχή είναι μεγάλη σε κλάδους και επιχειρήσεις. Η νεολαία έχει μπει μαζικά στον αγώνα – ειδικά τα νεότερα στρώματα, που από πολύ νωρίς βιώνουν την υπερεκμετάλλευση σε μια «απελευθερωμένη» αγορά εργασίας που θυμίζει ζούγκλα.

Η κυβέρνηση του Μακρόν, με πρωθυπουργό τη Μπορν, είναι αδυνατισμένη και απομονωμένη. Αυτό είναι αποτέλεσμα των σκληρών, ακραία ταξικών πολιτικών της όλα τα προηγούμενα χρόνια – και κυρίως της διαρκούς αντίστασης που συναντούσε από τις κινητοποιήσεις εργαζόμενων και νέων, της φθοράς που της προκάλεσαν. Έχοντας ήδη μια ισχνή πλειοψηφία στη βουλή, δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους για να περάσει τα μέτρα. Προσπάθησε να διαιρέσει τους εργαζόμενους με διακοσμητικές παραχωρήσεις σε ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων, ώστε να αποπροσανατολίσει το κίνημα. Όταν δεν τα κατάφερε, κατέφυγε για πολλοστή φορά σε ένα ειδικό άρθρο του συντάγματος, που επιτρέπει την χρήση προεδρικών υπερεξουσιών, για να περάσει τα μέτρα. Και ταυτόχρονα, χωρίς να έχει άλλα ερείσματα, προσπαθεί να κάμψει τις κινητοποιήσεις με την καταστολή.

Αυτός ο αυταρχικός τρόπος διακυβέρνησης έχει γίνει καθεστώς για τον Μακρόν. Αυτός ο «πρόεδρος των πλουσίων», όπως τον αποκαλούν οι γάλλοι εργαζόμενοι και νέοι, κυβερνά όπως και ο «δικός μας» Μητσοτάκης: δήθεν χωρίς να λογαριάζει το «πολιτικό κόστος», δηλαδή με απανωτά πολιτικά και κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα, τσαλαπατώντας διαρκώς τη βούληση του λαού, κρυμμένος πίσω από ορδές πραιτωριανών-ΜΑΤ. Και την ίδια στιγμή που η ακρίβεια τσακίζει τα λαϊκά στρώματα και τα κέρδη των καπιταλιστών και της πλούσιας ελίτ εκτινάσσονται, αυτός περηφανεύεται για τη «βοήθεια» της γαλλικής εξοπλιστικής βιομηχανίας προς το καθεστώς Ζελένσκι, στον βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Η εξέγερση στη Γαλλία είναι η κορυφή ενός κύματος αγώνων και απεργιών σε μεγάλες χώρες της Ευρώπης (Βρετανία, Γερμανία κ.ά.). Οι εργαζόμενοι απαιτούν το σταμάτημα των νεοφιλελεύθερων «μεταρρυθμίσεων», αυξήσεις στους μισθούς ενάντια στην ακρίβεια, δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες αντί για ιδιωτικοποιήσεις. Το κίνημα στη Γαλλία δείχνει αξιοθαύμαστη αντοχή, διάρκεια, επιμονή: πρέπει να μας παραδειγματίσει, για να βρούμε διέξοδο στις κινητοποιήσεις χωρίς σχέδιο και κλιμάκωση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Η δύναμη του κινήματος δεν βγαίνει από τις αυταπάτες ρεφορμιστών και «προοδευτικών» μέσα στη γαλλική βουλή (και των «αντιπροσώπων» τους σε άλλες χώρες) – αλλά από τον δρόμο, την απεργία, τη διαδήλωση, την κατάληψη, τη σύγκρουση με τους μηχανισμούς καταστολής.

Οι Γάλλοι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να νικήσουν. Αυτή θα είναι νίκη όλων μας. Για να ξηλώσουμε τα μνημόνια, τις ιδιωτικοποιήσεις, την ακρίβεια. Για να ρίξουμε τους «μονάρχες Λουδοβίκους» όπως Μακρόν και Μητσοτάκης και τις αυλές τους, να φράξουμε τον δρόμο σε κάθε επίδοξο διάδοχό τους. Για να μπει μπροστά η διάλυση της αντιδραστικής ΕΕ, αυτού του «στρατηγείου» νεοφιλελεύθερων αντεργατικών και αντιδημοκρατικών πολιτικών. Με την αποφασιστική ανάπτυξη όλων των αγώνων μας, την οικοδόμηση μιας μαχητικής ενότητας στον δρόμο, την ενίσχυση μιας Αριστεράς Επαναστατικής, μπορούμε να νικήσουμε – όπως έδειξε και η μαζική έκρηξη εργαζομενων και νέων μετά το έγκλημα στα Τέμπη.

ΝΑ ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Στον δρόμο που δείχνει η Γαλλία ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Νίκη στους Γάλλους εργαζόμενους – Ζήτω η διεθνιστική αλληλεγγύη

Κάτω η ΕΕ του νεοφιλελευθερισμού, του κεφαλαίου, της καταστολής, του πολέμου

Μόνη διέξοδος η Ευρώπη των Εργαζομένων

Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας


Διαρκής Αγώνας για την Ταξική Απελευθέρωση


Ο κόσμος είναι δικός μας , αλληλεγγύη στους εξεγερμένους/ες στην Γαλλία

Le monde est à nous, solidarité avec les révoltées en France

Έχει περάσει πάνω από ένας μήνας που έχει ξεσπάσει κύμα διαμαρτυριών και απεργιών σε ολόκληρη τη χώρα της Γαλλίας. Η κυβέρνηση προσπάθησε να περάσει μια νέα νομοθεσία για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, κάτι το οποίο συμβάλλει στις όλο και πιο ασφυκτικές συνθήκες διαβίωσης και έχει προκαλέσει τεράστια κοινωνική οργή. Στις 16 Μαρτίου 2023 η κυβέρνηση χρησιμοποίησε το άρθρο 49.3 (που δίνει τη δυνατότητα να εγκρίνονται νόμοι χωρίς ψηφοφορία ) για να επιβάλει την αντικοινωνική μεταρρύθμιση των συντάξεων.

Διαδηλώσεις, τις οποίες καλούσαν κυρίως τα συνδικάτα αλλά και σε μεγάλο βαθμό αυθόρμητες, ξέσπασαν σε όλη τη Γαλλία από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το νέο νομοσχέδιο. Κινητοποιήσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως οι πιο μαζικές τουλάχιστον των τελευταίων 40 χρόνων και παρά την αυξημένη αστυνομική καταστολή συμμετείχαν αρκετές χιλιάδες άνθρωποι. Τα συνδικάτα συνεχίζουν να καλούν τους εργαζόμενους να εντείνουν τις κινητοποιήσεις. Όσο περνάνε οι μέρες, οι κινητοποιήσεις δυναμώνουν με τα εργατικά σωματεία και τις οργανώσεις να δείχνουν πως υπάρχει διάθεση να κλιμακώσουν τη δράση τους, γενικεύοντας τις απεργίες, παραλύοντας τη χώρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως το βράδυ της Πέμπτης 23/3 πυρπολήθηκε το δημαρχείο του Μπορντό ενώ στο Παρίσι η αστυνομία ζήτησε ενισχύσεις από άλλες πόλεις και συγκλήθηκε εκτάκτως διυπουργικό συμβούλιο για να αξιολογηθεί και να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Μέσα σε έναν κόσμο βαθιάς συστηματικής κρίσης, όπου κράτος και κεφάλαιο έχουν εξαπολύσει μια άνευ ορίων επίθεση στους από τα κάτω, ο γαλλικός λαός αντιστέκεται και εκφράζει την εναντίωσή του στην πολιτική που εφαρμόζει η κρατική εξουσια .

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες είναι σημαντικό να στηρίξουμε όσους και όσες αντιστέκονται και μάχονται ενάντια στην εξαθλίωση και τον θάνατο που επιβάλλει το καπιταλιστικό σύστημα. Διεκδικούν τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και αγωνίζονται με όραμα την οικοδόμηση μιας καλύτερης κοινωνίας, δίχως εκμετάλλευση και ανισότητα. Δίπλα στον εξεγερμένο λαό της Γαλλίας βρίσκονται χιλιάδες ακόμη αγωνιζόμενοι, και μαχόμενοι ενάντια στην κατασταλτική βία, τον ρατσισμό, τη φτώχεια, την εξαθλίωση και την εκμετάλλευση. Στεκόμαστε λοιπόν δίπλα σε όσες και όσους αγωνίζονται και φωτίζουν τους δρόμους της αντίστασης για να σπάσουν τα δεσμά της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης σε κάθε γωνιά του κόσμου, με όραμα τη δημιουργία μιας πιο δίκαιης κοινωνίας, μιας κοινωνίας ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης.

Από την Ελλάδα μέχρι τη Γαλλία η αλληλεγγύη το όπλο μας!

Κανένας άλλος κόσμος δεν είναι εφικτός, όσο υπάρχει κράτος και καπιταλισμός.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΕΣ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον εξεγερμένους/ες τις Γαλλίας

Τρίτη 28/3 στις 18.00 απέναντι από το Γαλλικό Ινστιτούτο (απέναντι από την ετ3)

Αναρχική πολιτική οργάνωση-Ο.Σ. | Τοπικός συντονισμός Θεσ/νικης


ΠΑΤΡΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ (Πατρέως 5 & Ρ. Φεραίου)

ΤΡΙΤΗ 28 ΜΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 19.00

ΤΑΞΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

“Δεν θα εισέλθουμε σ’ έναν καλύτερο κόσμο χωρίς ρήξη”

Το τελευταίο διάστημα, το Παρίσι και όλες οι μεγάλες πόλεις της Γαλλίας ζουν σε συνθήκες κοινωνικής εξέγερσης. Στους πλημμυρισμένους από κόσμο δρόμους, εκατομμύρια εργαζόμενοι και εργαζόμενες, νέοι και νέες, απεργούν, μπλοκάρουν την παραγωγή και διαδηλώνουν ενάντια στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και συγκρούονται άγρια με τις δυνάμεις καταστολής. Παρά την εκτεταμένη χρήση βίας, οι δυνάμεις καταστολής αδυνατούν να απωθήσουν τους εξεγερμένους, οι απεργίες συνεχίζονται και οι κινητοποιήσεις λαμβάνουν πολύμορφα χαρακτηριστικά. Από τις συγκρούσεις έχουν σημειωθεί δεκάδες τραυματισμοί διαδηλωτών αλλά και μπάτσων, ενώ πρόσφατα σε μια δυναμική κίνηση υψηλού ιστορικού και πολιτικού συμβολισμού διαδηλωτές παρέδωσαν στις φλόγες το κτήριο όπου στεγάζεται το δημαρχείο του Μπορντό, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα αντίστασης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αφορμή για αυτό το κοινωνικό ξέσπασμα, η αντεργατική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μακρόν για αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια. Οι επίμονες, μαχητικές και πολύμορφες κινητοποιήσεις υποχρέωσαν την κυβέρνηση Μακρόν να απεκδυθεί κάθε δημοκρατικό προσωπείο της και να κάνει χρήση όλων των ειδικών «όπλων», διατάξεων και νομοθετημάτων ώστε να εγκριθεί ο νέος νόμος και να διασφαλιστεί η διαιώνιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Οι διαδηλώσεις απαγορεύονται, η καταστολή και η τρομοκρατία σε βάρος των διαδηλωτών μαίνεται, η συνδικαλιστική δράση βρίσκεται στο στόχαστρο. Ωστόσο, ο κόσμος συνεχίζει να βγαίνει μαζικά στους δρόμους διεκδικώντας την de facto κατάργησή του, θέτοντας παράλληλα καίρια ταξικά και κοινωνικά ζητήματα, αποδεικνύοντας επί της ουσίας τις αξίες της αντίστασης και της αλληλεγγύης. Με απεργίες, σαμποτάζ και μαχητικές διαδηλώσεις αμφισβητεί έμπρακτα τη νομιμοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής και υψώνει αναχώματα στα σχέδια του κράτους και των αφεντικών. Σήμερα, ο αγώνας αυτός βρίσκεται σε ένα κρίσιμο και οριακό σημείο. Με γενικές συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς και όχι μόνο, μπλοκάρισμα της παροχής ενέργειας και των μεταφορών για αρκετές ώρες, αποκλεισμούς σε λιμάνια και διυλιστήρια οι αγωνιζόμενοι ανανεώνουν την αντεπίθεση και τη δυναμική του αγώνα τους. Την ίδια ώρα, η γαλλική κυβέρνηση και το κεφάλαιο προετοιμάζονται για μια ακόμα μετωπική σύγκρουση για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα τους.

Από την πλευρά μας, ως αναρχικοί εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στα ταξικά μας αδέρφια στη Γαλλία. Στους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους επισφαλείς και τους νεολαίους που εξεγείρονται ενάντια στην καπιταλιστική αναδιάρθρωση και την κρατική καταστολή. Κάθε προσπάθεια κράτους και κεφαλαίου να συντρίψουν τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις και να πάρουν πίσω κεκτημένα αιώνων που έχουν κερδηθεί με μακρόχρονους αγώνες και χυμένο αίμα, θα αντιμετωπίσει τη συσσωρευμένη λαϊκή οργή και την οργανωμένη αντεπίθεση της κοινωνικής πλειοψηφίας. Είναι χρέος μας να μην επιτρέψουμε τη διαιώνιση του παρασιτικού εξουσιαστικού status quo, χρέος μας να εξαπλώνουμε τη φλόγα της εξέγερσης και της διεθνιστικής αλληλεγγύης σε ολόκληρο τον κόσμο. Μέχρι το τέλος της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, το γκρέμισμα της κρατικής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας, μέχρι την κοινωνική επανάσταση.

ΝΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΓΙΑ ΖΩΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ (Πατρέως 5 & Ρ. Φεραίου)

ΤΡΙΤΗ 28 ΜΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 19.00

Αναρχική ομάδα «δυσήνιος ίππος»

Μοιραστείτε το άρθρο