Από τα πολεμικά πεδία, στα υβριδικά δικαστήρια

398Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι ΗΠΑ προωθούν τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα κατά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Λευκορωσία λέει ότι αναγκάστηκε να δεχθεί στο έδαφός της ρωσικά πυρηνικά όπλα λόγω της συγκέντρωσης ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων πέριξ αυτής. Και οι ΗΠΑ σταματούν να δίνουν στοιχεία για τις πυρηνικές δυνάμεις τους.

Παρ’ ότι οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν και δεν συνεργάζονται με διεθνή δικαστήρια, τώρα για πρώτη φορά και με φόντο την αντιπαράθεσή τους με την Ρωσία, υποστηρίζουν τη σύσταση ενός ειδικού δικαστηρίου για να δικάσει εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν την ίδρυση ενός ειδικού δικαστηρίου για το έγκλημα της επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας, υπό τη μορφή ενός διεθνούς δικαστηρίου που θα βασίζεται στο ουκρανικό δικαστικό σύστημα και θα περιλαμβάνει διεθνείς παράγοντες» ανέφερε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Η Ουάσινγκτον προσβλέπει το δικαστήριο αυτό να τύχει «σημαντικής διεθνούς υποστήριξης, ιδίως από τους Ευρωπαίους εταίρους μας και, ιδανικά, να εδρεύει σε χώρα της Ευρώπης».

Πριν από λίγες ημέρες, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο που εδρεύει στη Χάγη (και δεν αναγνωρίζουν ούτε η Ρωσία ούτε οι ΗΠΑ) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορώντας τον για εκτοπισμό παιδιών από την Ουκρανία.

Σε συνέχεια των περί πυρηνικών όπλων, η Ουάσιγκτον ενημέρωσε τη Μόσχα πως δεν θα δίνει πλέον δεδομένα σχετικά με τις πυρηνικές δυνάμεις της, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, σημειώνοντας ότι αυτή η αλλαγή είναι μια απάντηση στην απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη New START για τη μείωση των στρατηγικών όπλων.

«Με βάση το διεθνές δίκαιο, οι ΗΠΑ έχουν το δικαίωμα να απαντούν στις παραβιάσεις της συνθήκης New START από τη Ρωσία λαμβάνοντας αναλογικά και αντιστρέψιμα αντίμετρα, ώστε να παρακινήσουν τη Ρωσία να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της», ανέφερε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας δήλωσε ότι αναγκάστηκε να φιλοξενήσει ρωσικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός της λόγω «της συσσώρευσης στρατιωτικού δυναμικού στο έδαφος γειτονικών χωρών – μελών του ΝΑΤΟ σε κοντινή απόσταση από τα σύνορά μας και λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις συνθήκες και τις ανησυχίες και τους κινδύνους στον τομέα της εθνικής ασφάλειας που προκύπτουν από αυτές».

Όπως αναφέρει: «Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Λευκορωσίας και Ρωσίας πραγματοποιείται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η εκπαίδευση Λευκορώσων πιλότων ικανών να πετούν αεροσκάφη με συγκεκριμένα πυρομαχικά, ο εκσυγχρονισμός τέτοιων αεροσκαφών, καθώς και η ανάπτυξη πυρηνικών κεφαλών στο έδαφος της Λευκορωσίας χωρίς το Μινσκ να έχει τον έλεγχό τους, καθώς και η πρόσβαση στην κατάλληλη τεχνολογία, δεν έρχονται σε αντίθεση κατά οποιονδήποτε τρόπο με τις διατάξεις των άρθρων I και II της συνθήκης περί μη διάδοσης των πυρηνικών».

Σε χωριά που θα κατασκευάσουν στην Ουκρανία προορίζουν η Βρετανία και η Πολωνία τους ουκρανούς πρόσφυγες που κατέφυγαν σε αυτές μετά τη ρωσική εισβολή. Θα κατασκευάσουν δύο προσωρινά χωριά στη δυτική και κεντρική Ουκρανία, τα οποία θα είναι σε θέση να φιλοξενήσουν πάνω από 700 ανθρώπους.

Μοιραστείτε το άρθρο