«Εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση, που αυξάνει την πιθανότητα χρήσης των πυρηνικών όπλων»

396Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Στα ρωσικά σχέδια εγκατάστασης τακτικών πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία, αντέδρασαν οι Δυτικοί, με τους Ευρωπαίους να εμφανίζονται θορυβημένοι, το ΝΑΤΟ να δηλώνει ότι βρίσκεται σε επιφυλακή και το Κίεβο να ζητάει τη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητάει το Κίεβο. Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οργανώσεις κατά των πυρηνικών όπλων.

Διαφορετικά μηνύματα εκπέμπονται από τους Δυτικούς ως προς τις αντιδράσεις τους για τα σχέδια της Ρωσίας να εγκαταστήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στην Λευκορωσία. Οι Αμερικανοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί, αλλά οι Ευρωπαίοι αρκετά θορυβημένοι. Η Ουάσιγκτον υποβάθμισε τις ανησυχίες σχετικά με την ανακοίνωση του ρώσου προέδρου, αλλά το ΝΑΤΟ δηλώνει ότι βρίσκεται σε επιφυλακή.

“Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι τήρησε τη δέσμευσή του ή ότι έχουν μεταφερθεί πυρηνικά όπλα”. “Στην πραγματικότητα, δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι. Ανέφερε επίσης ότι τίποτα επί του παρόντος δεν οδηγεί τις Ηνωμένες Πολιτείες “να αλλάξουν τη θέση (τους) όσον αφορά τη στρατηγική αποτροπή”.

«Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε επιφυλακή και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Δεν έχουμε δει μεταβολές στην διάταξη του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας οι οποίες θα μας οδηγούσαν να μεταβάλουμε την δική μας», είπε εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ. Ενώ επισήμανε πως: «Η αναφορά της Ρωσίας στον διαμοιρασμό των πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ είναι τελείως παραπλανητική».

H ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία θα σήμαινε «ανεύθυνη κλιμάκωση και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», τόνισε με ανάρτησή του στο twitter ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, συμπληρώνοντας ότι: Η ΕΕ είναι έτοιμη να απαντήσει με περαιτέρω κυρώσεις».

Σφοδρή ήταν και η κριτική από τη γερμανική κυβέρνηση. Το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο κατηγόρησε τη Μόσχα για «νέα απόπειρα πυρηνικού εκφοβισμού». «Η σύγκριση του Προέδρου Πούτιν με την ανταλλαγή πυρηνικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ είναι παραπλανητική και δεν μπορεί να χρησιμεύσει για να δικαιολογήσει το βήμα που ανακοίνωσε η Ρωσία», αναφέρεται στην ανακοίνωση, υπενθυμίζοντας ότι επιπλέον, η Λευκορωσία έχει κάνει πολλές δηλώσεις διεθνώς ότι θα είναι απαλλαγμένη από πυρηνικά όπλα.

Από την πλευρά της η Ουκρανία ζήτησε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και κάλεσε τους Δυτικούς και την Κίνα να θέσουν τέλος στην «πυρηνική ομηρεία» που ασκεί η Ρωσία. «Το Κρεμλίνο κρατά τη Λευκορωσία πυρηνικό όμηρο», είπε ο ο γραμματέας του ουκρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ολεξίι Ντανίλοφ. Ο δε σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, Μιχαίλο Ποντόλιακ δήλωσεγια τον Πούτιν ότι: “Παραδέχεται πως φοβάται να χάσει και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να μας τρομάζει με απειλές».

Η «Εκστρατεία για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων» (ICAN) δηλώνει πολύ πιο ανησυχητική. Κατά την άποψη της οργάνωσης, η τοποθέτηση ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφή. Προειδοποίησε ότι το σχέδιο του ρώσου προέδρου συνιστά μια «εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση». Αυτό αυξάνει την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν τέτοια όπλα. «Στο πλαίσιο του πολέμου της Ουκρανίας, ο κίνδυνος λανθασμένης εκτίμησης ή παρερμηνείας είναι εξαιρετικά υψηλός».

Η ICAN υπενθύμισε ότι η Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων (TPNW) απαγορεύει στα κράτη να επιτρέπουν  ξένα πυρηνικά όπλα στο έδαφός τους. Η συμφωνία που εγκρίθηκε το 2017 έχει μέχρι στιγμής υπογραφεί από 92 χώρες. Η Ρωσία και η Λευκορωσία δεν είναι μεταξύ τους. Τα κράτη με αμερικανικές βάσεις πυρηνικών όπλων – Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία, Ολλανδία και Τουρκία – επίσης δεν έχουν συμφωνήσει.

Την ίδια ώρα, καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας ως προς τις ανησυχίες των Δυτικών για την σινο-ρωσική στρατηγική συνεργασία. «Δεν σχηματίζουμε μια στρατιωτική συμμαχία με την Κίνα» ανέφερε ο ρώσος πρόεδρος σε τηλεοπτική του συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα. «Ναι, συνεργαζόμαστε στον στρατιωτικοτεχνικό τομέα. Δεν το κρύβουμε. Όλα είναι διαφανή», πρόσθεσε. Αντιθέτως ο Πούτιν εκτίμησε ότι δυτικές χώρες, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ προσπαθούν να δημιουργήσουν περισσότερες παγκόσμιες συμμαχίες. «Για αυτόν τον λόγο ακριβώς Δυτικοί αναλυτές λένε – δεν το λέμε εμείς, εκείνοι το λένε – ότι η Δύση αρχίζει να σχηματίζει έναν νέο άξονα που μοιάζει με αυτόν που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1930 από τα φασιστικά καθεστώτα της Γερμανίας και της Ιταλίας και τη μιλιταριστική Ιαπωνία», σημείωσε.

Η έκρηξη στο κέντρο της ρωσικής πόλης Κιρεγέφσκι, κοντά στην Τούλα, οφείλεται σε ουκρανικό drone, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας. Πρόκειται για ένα TU-141 γεμάτο εκρηκτικά, όπως ισχυρίζεται. Η έκρηξη δημιούργησε κρατήρα και τραυμάτισε δύο παιδιά, σύμφωνα με τις υπηρεσίες.

Μοιραστείτε το άρθρο