Όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο οι Βρετανοί, πυρηνικά στην Λευκορωσία η Μόσχα

395Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Σκορπούν παντού πυρηνικά Δυτικοί και Ρώσοι. Η Μόσχα αποφάσισε να εγκαταστήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στην Λευκορωσία. Ως απάντησή της στις προθέσεις της Βρετανίας να στείλει στην Ουκρανία όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Του οποίου η ραδιενεργός του σκόνη μολύνει θανατηφόρα περιβάλλον και ανθρώπους.

Η Μόσχα και το σύμμαχό της Μίσνκ συμφώνησαν να εγκαταστήσουν τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας, όπως δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24. «Από τις 3 Απριλίου ξεκινάμε την εκπαίδευση των πληρωμάτων. Και την 1η Ιουλίου ολοκληρώνουμε την κατασκευή μιας ειδικής εγκατάστασης αποθήκευσης τακτικών πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Λευκορωσίας», είπε ο Πούτιν. Ο οποίος υποστήριξε ότι τα όπλα θα αναπτυχθούν χωρίς να παραβιάζονται οι σχετικές διεθνείς υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, ο λόγος για ένα τέτοιο βήμα ήταν η ανακοίνωση του Ηνωμένου Βασιλείου για την προμήθεια πυρομαχικών στην Ουκρανία με απεμπλουτισμένο ουράνιο. «Η Ρωσία, φυσικά, έχει ό,τι χρειάζεται για να απαντήσει. Έχουμε, χωρίς υπερβολή, εκατοντάδες χιλιάδες οβίδες αυτού του τύπου. Δεν τις χρησιμοποιούμε επί του παρόντος», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε ότι τα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου που πρόκειται να μεταφέρει η Δύση στο Κίεβο δημιουργούν ραδιενεργή σκόνη και επομένως θεωρούνται πολύ επικίνδυνα. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν αξιοποιηθούν, αναπόφευκτα θα μολυνθούν οι σπαρμένες περιοχές, κάτι που θα δημιουργήσει κίνδυνο τόσο για τους κατοίκους της περιοχής όσο και για το περιβάλλον.

Τις προηγούμενες μέρες η βρετανίδα υφυπουργός Άμυνας Αναμπέλ Γκόλντι είπε ότι το Λονδίνο εκτός από τα άρματα μάχης Challenger 2, θα μεταφέρει πυρομαχικά στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας , συμπεριλαμβανομένων οβίδων τεθωρακισμένων που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Ο ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Λευκορωσία είχε ζητήσει εδώ και καιρό να φιλοξενήσει ρωσικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός της. Ενώ επισήμανε ότι η Μόσχα κάνει αυτό που κάνουν οι ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες. Να σημειωθεί ότι αμερικανικά πυρηνικά όπλα είναι εγκαταστημένα σε Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία και Τουρκία – πέραν της Γαλλίας και της Βρετανίας που έχουν τα δικά τους πυρηνικά όπλα στην επικράτειά τους. Ενώ α αμερικανικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν όπλα απεμπλουτισμένου  ουρανίου κατά την Επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου το 1991 στο Ιράκ, στον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας το 1999 και μετά την εισβολή στο Ιράκ το 2003.

Το απεμπλουτρισμένο ουράνιο χρησιμοποιείται στα όπλα γιατί μπορεί να εισχωρήσει στα άρματα μάχης και στα τεθωρακισμένα πιο εύκολα λόγω της πυκνότητάς του και άλλων φυσικών ιδιοτήτων. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία γύρω από τα σημεία σύγκρουσης, καθώς η σκόνη μπορεί να εισχωρήσει στους πνεύμονες και σε άλλα ζωτικά όργανα των ανθρώπων. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα αποκάλεσε το σχέδιο, σενάριο τύπου Γιουγκοσλαβίας, τονίζοντας ότι τα πυρομαχικά προκάλεσαν καρκίνο και μόλυναν το περιβάλλον.

Μοιραστείτε το άρθρο