Aπό τη Χαλκιδική και τον Βόλο ως την Κρήτη «Κι ας μη νικήσουμε ποτέ, θα πολεμάμε πάντα»

«περιβαλλοντισμός χωρίς ταξική πάλη είναι απλώς κηπουρική»
-Φρανσίσκο (Τσίκο) Μέντες

Σε μια περίοδο που το θέμα τον ιδιωτικοποιήσεων και της αισχροκέρδειας έχει ανοίξει στον δημόσιο διάλογο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ, πως αυτή η κουβέντα ουσιαστικά μας αφορά από πάντα.Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο Ιδιωτικές εταιρίες που στον βωμό του κέρδους (αφεντικών, επενδυτών και CEO) με κάθε κόστος, δε διστάζουν να καταστρέψουν κοινότητες, να υποβαθμίσουν παροχές, να κάνουν καρτέλ, να διαλύσουν το περιβάλλον και προφανώς να καταστείλουν χέρι-χέρι με το Κράτος, κάθε φωνή που θεωρείται επικίνδυνη για αυτούς, χρησιμοποιώντας την αστυνομία ή ακόμα και τον στρατό.
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι τοπικές κοινωνίες έχουν σηκώσει ανάστημα στη λεγόμενη «ανάπτυξη» και «ανάπλαση» επειδή ξέρουν πολύ καλά πως κανένας τους, Κράτος και Κεφάλαιο δεν έχουν κανέναν σκοπό να βελτιώσουν τις ζωές μας. Δεν ενδιαφέρονται για να μπορούμε να έχουμε καλύτερη υγεία, παιδεία, ψυχαγωγία, μέσα μαζικής μεταφοράς ή δρόμους, νερό ή ρεύμα. Ούτε ενδιαφέρονται αν όλα αυτά θα είναι προσιτά στον πολύ κόσμο. Το πλάνο είναι απλό. Υποτίμηση -όσο γίνεται στις δημόσιες δομές και μετά ξεπούλημα στην εκάστοτε εταιρία, η οποία ξέρει πολύ καλά το δρόμο της εκμετάλλευσης και της κερδοφορίας.
Επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές που στην αντίσταση και την πάλη του κόσμου, οι εταιρείες ως συνεργάτες του κράτους απαντάνε με καταστολή. Διώξεις, προσαγωγές, δικαστικές διώξεις και φυσικά πολύ, πάρα πολύ ξύλο. Τραμπουκισμοί και βασανιστήρια μέσα στα κρατητήρια, έξω από τα δικαστήρια, χημικά στις πορείες και ξυλοδαρμοί πίσω, αλλά και μπροστά στις κάμερες. Κάτι αντίστοιχο λοιπόν, συνέβη και στις 14 Ιουνίου του 2020 όπου αστυνομικοί ξυλοκοπησαν τον Β. Μαγγο έξω από τα δικαστήρια του Βόλου, με αποτέλεσμα το θανατό το ένα μήνα μετά.
Τα καλοπληρωμενα αστικά ΜΜΕ, υποτιμώντας το πρόβλημα, λασπολογώντας περί «γραφικών», «επαναστατών χωρίς αιτία» και «πριμιτιβιστών» που πάνε κόντρα στην τεχνολογία και την ανάπτυξη, προσπαθούν να αποπροσανατολίζουν τον κόσμο με στόχο την φίμωση των κινημάτων.
Δεν είδαμε όμως τη λεγόμενη ανάπτυξή τους να σώζει τους ανθρώπους από την πανδημία, να σώζει τα δάση από τις πυρκαγιές, να καθαρίζει τον αέρα, να δίνει πιο φτηνό ρεύμα στον λαό, να παρέχει ασφαλείς και φτηνές μεταφορές, να μην καταστρέφει οικοσυστήματα, να μην υποβαθμίζει γειτονιές, χωριά και πόλεις. Αυτή η «ανάπτυξη» μάλλον δεν έχει στόχο την αναβάθμιση των ζωών μας, αλλά την εξόντωσή μας. Σε τελική ανάλυση οι εργάτριες κι οι εργάτες είναι τόσοι πολλοί που περισσεύουν.
Καλούμε, την Παρασκευή 24εις Μαρτίου, στο Εργατικό Κέντρο, στις 18.00 σε εκδήλωση-συζήτηση με αφορμή το πρόσφατο δικαστήριο για τον Β. Μαγγο στις 15.3.23, που βασανίστηκε άγρια από την αστυνομία ως «γνώριμός της» για τον αγώνα του στο περιβαλλοντικό κίνημα του Βόλου.
Και στο Ρέθυμνο και στις Σκουριές και στο Αποπηγαδι όταν το κράτος νιώθει ότι απειλείται από τα κινήματα, μας δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο. Η σύνδεση, η αλληλοβοήθεια και η ενδυνάμωση των κινημάτων της Κρήτης είναι αναγκαία.
Τελειώνοντας, να θυμίσουμε πως κανένας αγώνας δεν κερδήθηκε ποτέ ατομικά, όσο σωστές κι αν ήταν οι ιδέες του. Η δύναμή μας ήταν είναι και θα είναι στον συλλογικό, οργανωμένο αγώνα ενάντια σε έναν κόσμο άδικο και βάρβαρο, που βάζει το χρήμα πάνω από τις ζωές μας.
Έτσι και αλλιώς «Κανείς δεν μπορεί από μόνος του να τραγουδήσει μια συμφωνία. Χρειάζεται μια ολόκληρη ορχήστρα για να παιχτεί…» H.E. Luccock

αντιφασιστική δράση ρεθύμνου (αδρέ) 2023

https://www.facebook.com/events/6473021769384391

Μοιραστείτε το άρθρο