Στρατηγική συνεργασία Ρωσίας και Κίνας, απάντηση σε Δύση και ΗΠΑ

391Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Πλήρη σύμπνοια έδειξαν να έχουν οι ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας στη Μόσχα, όπου Πούτιν και Σι υπέγραψαν συμφωνίες εμβάθυνσης της οικονομικής συνεργασίας των δύο μεγάλων δυνάμεων της Ανατολής. Αποδεκτό από τη ρωσική πλευρά ως βάση το κινεζικό σχέδιο για τον τερματισμό της ουκρανικής σύγκρουσης. Την ίδια ώρα οι Αμερικανοί εγκαινίαζαν «σταθμαρχείο» του στρατού τους στην Πολωνία. Άμεση αντίδραση της Μόσχας στις προθέσεις του Λονδίνου να προμηθεύσει το Κίεβο με όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Χαρακτηριστικά του κλίματος στις συνομιλίες που είχαν οι ηγέτες της Ρωσίας και τη Κίνας, αποτελεί η στιχομυθία ανάμεσά τους όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεπροβοδούσε τον Σι Τζινπίνγκ έξω από το Κεμλίνο, μετά τη σημερινή συνάντησή του: «Τώρα συμβαίνουν αλλαγές που δεν έχουν συμβεί εδώ και 100 χρόνια. Μαζί, οδηγούμε αυτές τις αλλαγές», είπε ο κινέζος πρόεδρος και ο ρώσος ομόλογός του απάντησε: «Συμφωνώ»… «Καλό ταξίδι». «Πρόσεχε τον εαυτό σου, αγαπητέ φίλε».

Μετά το πέρας των συνομιλιών τους, ο Πούτιν τις χαρακτήρισε «επιτυχείς και εποικοδομητικές» που οδήγησαν Κίνα και Ρωσία να υπογράψουν συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας και ότι οι ρωσικές ενεργειακές προμήθειες προς την Κίνα θα αυξηθούν.

Επίσης, ο Πούτιν δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει τις κινεζικές επιχειρήσεις να αντικαταστήσουν τις δυτικές που εγκατέλειψαν τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ενώ έχει συζητήσει με τον κινέζο ηγέτη το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου «Δύναμη της Σιβηρίας 2» που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Κίνα.

Παράλληλα και σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Πούτιν δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες έδωσαν μεγάλη προσοχή στις ειρηνευτικές προτάσεις του Πεκίνου, υπογραμμίζοντας ότι οι κινεζικές ειρηνευτικές προτάσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, όταν το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του είναι έτοιμοι.

«Ο υπεύθυνος διάλογος» είναι ο καλύτερος τρόπος να λυθεί μόνιμα η ουκρανική κρίση, μετέδωσαν α κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Η ρωσική πλευρά επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της για επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών το ταχύτερο δυνατόν. Οι δύο πλευρές επεσήμαναν ότι για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία πρέπει να γίνουν σεβαστές οι «νόμιμες ανησυχίες ασφαλείας» όλων των χωρών και να αποφευχθεί η αντιπαράθεση μεταξύ των στρατοπέδων.

Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί εγκαινίαζαν την πρώτη μόνιμη στρατιωτική φρουρά τους στην Πολωνία, γεγονός που, σύμφωνα με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Βαρσοβία, είναι μια ένδειξη της ενότητας του ΝΑΤΟ “απέναντι στη ρωσική επίθεση”. “Αυτό δείχνει πως είμαστε εδώ για να μείνουμε. Αυτό δείχνει σε όλο τον κόσμο πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δεσμευμένες στην Πολωνία και στο ΝΑΤΟ. Είμαστε ενωμένοι απέναντι στη ρωσική επίθεση”, δήλωσε ο ο Μαρκ Μπρζεζίνσκι στη διάρκεια επίσημης τελετής.

Η φρουρά αυτή θα λειτουργήσει ως αρχηγείο του Πέμπτου Σώματος του αμερικανικού στρατού. Τουλάχιστον 10.000 Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν τώρα στην Πολωνία, χώρα από την οποία διέρχεται το μεγαλύτερο μέρος του στρατιωτικού υλικού που προορίζεται για την Ουκρανία. “Εκτιμούμε πολύ την μόνιμη παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα μας», είπε ο πολωνός υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ.

Πάντως, καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι την ώρα που ο κινέζος πρόεδρος βρισκόταν στη Μόσχα και είχε συνάντηση με τον ρώσο πρόεδρο, στο Κίεβο μετέβαινε ο πρωθυπουργός της Κίνας Φουμίρ Κισίντα και είχε συνάντηση με τον ουκρανό πρόεδρο. Η αντανάκλαση στο ουκρανικό των αντιθέσεων στην Άπω Ανατολή και η συστοίχιση συμφερόντων στα καπιταλιστικά στρατόπεδα αντιπαράθεσης.

Άμεση και στο υψηλότερο επίπεδο ήταν η απάντηση της Μόσχας στις προθέσεις του Λονδίνου να προμηθεύσει στο Κίεβο όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο. “Σήμερα, μάθαμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ανακοινώσει όχι μόνο την παράδοση αρμάτων μάχης στην Ουκρανία αλλά και οβίδων που περιέχουν μη εμπλουτισμένο ουράνιο. Αν αυτό συμβεί, η Ρωσία θα αναγκαστεί να απαντήσει”, είπε ο Πούτιν.

Μιλώντας στο Λονδίνο, η υφυπουργός Άμυνας Άναμπελ Γκόλντι δήλωσε ότι μερικά από τα πυρομαχικά για τα άρματα μάχης Challenger 2 που η Βρετανία στέλνει στην Ουκρανία περιλαμβάνουν βλήματα που περιέχουν μη εμπλουτισμένο ουράνιο. Ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι η απόφαση της Βρετανίας αφήνει όλο και λιγότερα βήματα πριν από μια πιθανή “πυρηνική σύγκρουση” μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.

Το μη εμπλουτισμένο ουράνιο χρησιμοποιείται στα όπλα γιατί μπορεί να εισχωρήσει στα άρματα μάχης και στα τεθωρακισμένα πιο εύκολα λόγω της πυκνότητάς του και άλλων φυσικών ιδιοτήτων, επεσήμανε η Γκόλντι. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία γύρω από τα σημεία σύγκρουσης, καθώς η σκόνη μπορεί να εισχωρήσει στους πνεύμονες και σε άλλα ζωτικά όργανα των ανθρώπων. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα αποκάλεσε το σχέδιο, σενάριο τύπου Γιουγκοσλαβίας, τονίζοντας ότι τα πυρομαχικά προκάλεσαν καρκίνο και μόλυναν το περιβάλλον.

Στα μέτωπα… Έκρηξη στα βόρεια της προσαρτημένης στη Ρωσία περιοχής της Κριμαίας κατέστρεψε ρωσικούς πυραύλους που μεταφέρονταν σιδηροδρομικώς, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας. Η έκρηξη σημειώθηκε στην πόλη Τζάνκοϊ και κατέστρεψε πυραύλους που προορίζονταν για τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Οι αρχές της πόλης κάνουν λόγο για επίθεση από drones.

Μοιραστείτε το άρθρο