Δεν θέλουν «ένοπλη σύγκρουση με την Ρωσία», λένε οι ΗΠΑ

385Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Το επεισόδιο αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ με μαχητικό της Ρωσίας στον εναέριο χώρο κοντά στην Κριμαία στη Μαύρη Θάλασσα, ενεργοποίησε το «κόκκινο τηλέφωνο» ανάμεσα στις δύο πλευρές, οι οποίες δίνουν διαφορετικές εκδοχές του συμβάντος. Στο «χαμηλότερο επίπεδο» οι αμερικανο-ρωσικές σχέσεις.

Το «κόκκινο τηλέφωνο» επικοινωνίας των στρατιωτικών επιτελείων ΗΠΑ και Ρωσίας ενεργοποίησαν οι Αμερικανοί για το εναέριο επεισόδιο ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους με αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος κοντά στην Κριμαία στη Μαύρη Θάλασσα, για το οποίο οι δύο πλευρές δίνουν διαφορετικές εκδοχές. Γι αυτό μίλησαν στο τηλέφωνο οι υπουργοί Άμυνας των δύο κρατών Λόϊντ Όστιν και Σεργκέϊ Σοϊγκού.

«Όπως έχω ξαναπεί, είναι σημαντικό οι μεγάλες δυνάμεις να αποτελούν πρότυπα διαφάνειας και επικοινωνίας», τόνισε ο επικεφαλής του Πενταγώνου μετά την απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία του με τον ρώσο ομόλογό του. Ενώ ο αρχηγός του επιτελείου των ΗΠΑ Μαρκ Μίλεϊ τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν μια κλιμάκωση. “Συμβαίνουν επεισόδια. Και σαφώς δεν θέλουμε ένοπλη σύγκρουση με τη Ρωσία”, είπε στην Ουάσιγκτον.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η πρωτοβουλία για την κλήση προήλθε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ο ρώσος υπουργός Άμυνας είπε στον αμερικανό ομόλογό του ότι «οι αυξημένες δραστηριότητες συγκέντρωσης πληροφοριών ενάντια στα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας» και «η μη συμμόρφωση με την απαγορευμένη περιοχή πτήσεων» οδήγησαν στο περιστατικό, σύμφωνα με όσα κοινοποιούνται στη Μόσχα. «Το υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε επίσης ότι θα απαντήσει «αναλογικά» σε μελλοντικές «προκλήσεις» από τις ΗΠΑ. Η Ρωσία «δεν ενδιαφέρεται για μια τέτοια εξέλιξη των γεγονότων, αλλά θα συνεχίσει να αντιδρά αναλογικά σε όλες τις προκλήσεις», ανέφερε ο Σοϊγκού.

Σύμφωνα με αμερικανικές πληροφορίες, το drone MQ-9 Reaper υπέστη ζημιά από ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος στον διεθνή εναέριο χώρο. Η Ρωσία, από την άλλη, ανακοίνωσε ότι τα αεροσκάφη  της δεν άγγιξαν το drone και δεν χρησιμοποίησαν κανένα όπλο. Ο Όστιν είπε πάντως ότι το περιστατικό ήταν «μέρος ενός προτύπου επιθετικής, επικίνδυνης συμπεριφοράς από ρώσους πιλότους» στον διεθνή εναέριο χώρο. Η Ρωσία πρέπει να κατευθύνει τις πτήσεις των μαχητικών αεροσκαφών με ασφάλεια και επαγγελματισμό», είπε ο επικεφαλής  του Πενταγώνου. Οι ΗΠΑ με τη σειρά τους, θα συνεχίσουν τις πτήσεις τους όπου «το διεθνές δίκαιο το επιτρέπει», πρόσθεσε.

Όμως, παράλληλα επικοινωνία είχαν και οι αρχηγοί των στρατιωτικών επιτελείων ΗΠΑ και Ρωσίας, Μαρκ Μίλεϊ και Βαλερί Γκερασίμοφ, με τον πρώτο να αναφέρει ότι το drone θα είναι δύσκολο να ανακτηθεί. Η Ρωσία φέρεται να έχει φτάσει στην περιοχή όπου βρισκόταν το αμερικανικό MQ-9 «Reaper, το οποίο συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα καθώς αναχαιτίστηκε από ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27, σύμφωνα με το CNN το οποίο επικαλείται αξιωματούχους.

Ο Μίλεϊ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το drone «μάλλον βυθίστηκε σε σημαντικά βάθη, επομένως οποιαδήποτε επιχείρηση ανάκτησης από τεχνική άποψη θα ήταν πολύ δύσκολη». Σημείωσε, επίσης, ότι δεν θα ήταν δυνατή η πρόσβαση στις πληροφορίες που είχε συγκεντρώσει. «Πρόκειται πιθανώς για βάθη ίσως 4.000 ή 5.000 πόδια στο νερό, κάτι τέτοιο. Έτσι, οποιαδήποτε επέμβαση ανάκτησης είναι πολύ δύσκολη σε αυτό το βάθος από οποιονδήποτε», είπε ο Μίλεϊ.

«Τα αίτια του συμβάντος είναι η μη τήρηση από την πλευρά των ΗΠΑ της ζώνης περιορισμού πτήσεων, την οποία έχει ανακοινώσει η Ρωσία και η οποία θεσπίστηκε λόγω της διεξαγωγής της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (στην Ουκρανία), καθώς και λόγω της αύξησης των δραστηριοτήτων (των υπηρεσιών) Πληροφοριών εναντίον των συμφερόντων της Ρωσίας», επεσήμανε από την πλευρά του ο Σοϊγκού σε ανακοίνωσή του.

Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ βρίσκονται στο «χαμηλότερο σημείο» τους και σε «άθλια κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Μοιραστείτε το άρθρο