Η ουκρανική σύγκρουση και η πολιτική των ΗΠΑ προκαλούν γεωπολιτικές αντισυσπειρώσεις

380Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον προκαλεί η προσέγγιση της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν με τυη συνεισφορά της Κίνας. Όπως και οι συνεχιζόμενες τοποθετήσεις των ρώσων και κινέζων ηγετών για ενίσχυση της σινορωσικής συνεργασίας στο διεθνές σκηνικό. Πάπας Φραγκίσκος κατά των “αυτοκρατοριών” που συνεχίζουν τον πόλεμο.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία και η αντιπαράθεση της Δύσης – ΗΠΑ με την Ρωσία, προκαλεί αναδιάταξη διακρατικών συμμαχιών, γεωπολιτικές ανακατατάξεις και αντισυσπειρώσεις έναντι της αμερικανικής ηγεμονίας. Αυτά έχουν προκαλέσει τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον, που αποκρυσταλλώνονται στην οπτική τους στη συνάντηση ανώτατων αξιωματούχων ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής της Κίνας με του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.

Παράλληλα, την αμερικανική προσοχή προκαλούν οι καθημερινές πλέον τοποθετήσεις ρώσων και κινέζων αξιωματούχων και ηγετών για την σινορωσική προσέγγιση. Την «ενίσχυση» της συνεργασίας τους εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, επισημαίνει ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στα συγχαρητήριά του στον «ακριβό του φίλο» Σι Τζινπίνγκ ο οποίος επανεκλέχτηκε πρόεδρος της Κίνας για τρίτη συνεχή θητεία κάτι πρωτοφανές εδώ και δεκαετίες, που δείχνει την πλήρη κυριαρχία του στο κινεζικό σύστημα εξουσίας.

«Η Ρωσία εκτιμά σε μεγάλο βαθμό την προσωπική σας συμβολή στην ενίσχυση των σχέσεων συνολικής σύμπραξης και στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες μας. Είμαι βέβαιος ότι ενεργώντας μαζί θα διασφαλίσουμε την ανάπτυξη μιας εποικοδομητικής σε πολλούς τομείς ρωσοκινεζικής συνεργασίας». «Θα συνεχίσουμε να συντονίζουμε το κοινό μας έργο όσον αφορά τα πιο σημαντικά θέματα της περιφερειακής και διεθνούς ημερήσιας διάταξης», αναφέρει ο Πούτιν σε μήνυμά του που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο.

Στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, σε διαφοροποίηση από τον προκάτοχό του, είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα εργαστεί για την υποστήριξη του Ζελένσκι ώστε να καθίσει σε αυτό από την καλύτερη δυνατή θέση, παρέχοντας στο Κίεβο την υποστήριξη που χρειάζεται ώστε να διασφαλιστεί ότι έχει πλεονεκτήματα στο πεδίο των μαχών.

Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά του πάπα Φραγκίσκου ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται ένεκα των συμφερόντων κάποιων «αυτοκρατοριών» και όχι μόνο της «ρωσικής αυτοκρατορίας». Σε συνέντευξή του στην Ελβετική Τηλεόραση RSI, ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είπε ότι ενώ είχε προσφερθεί να πάει στη Μόσχα για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις… και αποτράπηκε.

Στα μέτωπα των συγκρούσεων… Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν περίπου το 50% του Μπαχμούτ, σύμφωνα με την χθεσινή έκθεση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW). Στη σημερινή του έκθεση το αμερικανικό think tank σημειώνει επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει όλη την ανατολική περιοχή της πόλης.

Μοιραστείτε το άρθρο