Νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί αντιποίνων στην Ουκρανία

379Η ΜΕΡ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Μπαράζ ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους, αεροπoρικές επιδρομές και drones, έπληξαν κρίσιμης σημασίας υποδομές σε δέκα περιφέρειες της ουκρανικής επικράτειας. Έγιναν σε αντίποινα των ουκρανικών επιθέσεων στη ρωσική μεθόριο, λέει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. 

Μια «δύσκολη νύχτα» βίωσαν οι Ουκρανοί από το μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών, κατά τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος ανέφερε ότι η Ρωσία εκτόξευσε 81 πυραύλους για να εκφοβίσει τους ουκρανούς αμάχους. «Αυτό είναι το μόνο που μπορούν να κάνουν», είπε χαρακτηριστικά. Μέχρι στιγμής οι ρωσικές επιθέσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή σε έντεκα ανθρώπους, στη Χερσώνα, τε στη Λβιβ, στο Ντνιπροπετρόφσκ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι εξαπολύθηκαν μαζικά χτυπήματα αντιποίνων για τις επιδρομές στη ρωσική μεθόριο την προηγούμενη βδομάδα, για τις οποίες κατηγορούνται οι ουκρανικές δυνάμεις.

«Μαζικές πυραυλικές επιθέσεις σε όλη τη χώρα. Επλήγησαν περιοχές στο Κίεβο, στο Κιροβοχράντ, στη Ντνίπρο, στην Οδησσό, στο Χάρκοβο, στη Ζαπορίζια, στη Λβιβ, στο Ιβάνο-Φρανκίφσκ, Ζιτομίρ, στη Βίννιτσα», ανέφερε προσθέτοντας ότι στόχος των επιθέσεων ήταν κρίσιμης σημασίας υποδομές και κτίρια κατοικιών. Ο Ζελένσκι ανέφερε επίσης ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης των βλαβών που έχουν προκληθεί στο ενεργειακό σύστημα, και ότι υπάρχουν διακοπές σε όλες τις περιοχές.

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει η ουκρανική πλευρά, από τη Ρωσία συνολικά εκτοξεύθηκαν 48 πύραυλοι κρουζ τύπου Kalibr, από τους οποίους υποστηρίζει ότι κατέστρεψε τους 34. Ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας επισημαίνουν ότι δεν διαθέτουν μέσα ικανά να καταστρέψουν τους πυραύλους Kh-22, Kh-47 «Kinzhal» και τους S-300.

Από τις ρωσικές επιθέσεις επλήγη εγκατάσταση ηλεκτρικού ρεύματος στο Κίεβο, με αποτέλεσμα το 40% της ουκρανικής πρωτεύουσας να μείνει χωρίς θέρμανση, όπως ανέφερε ο δήμαρχός της. Στην περιφέρεια της Οδησσού, ο αξιωματούχος Μαξίμ Μαρτσένκο ανέφερε πως «πύραυλοι έπληξαν την περιφερειακή ενεργειακή υποδομή και προκάλεσαν ζημιές σε κτίρια κατοικιών», μιλώντας για «μαζικό πυραυλικό πλήγμα».

«Ο εχθρός προχώρησε σε περίπου δεκαπέντε πλήγματα στην πόλη και στην περιφέρεια» του Χάρκοβο και σε εγκαταστάσεις ζωτικής σημασίας, ανέφερε ο περιφερειακός αξιωματούχος Ολέγκ Σινεχούμποφ. Άλλες περιοχές που επλήγησαν είναι η Βιννίτσια και η Ρίβνε στα δυτικά και η Ντνίπρο και η Πολτάβα στα κεντρικά.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων στη νότια Ουκρανία, έχασε τη σύνδεσή του με το ουκρανικό σύστημα ηλεκτροδότησης λόγω ρωσικού πυραυλικού πλήγματος, ανακοίνωσε η ουκρανική εταιρεία Energoatom. Από την πλευρά τους οι διορισμένοι από τη Ρωσία αξιωματούχοι στην κατεχόμενη από τη Μόσχα περιοχή της επαρχίας Ζαπορίζια κατήγγειλαν ότι η διακοπή της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό οφείλεται σε «προβοκάτσια».

«Αυτή τη στιγμή ο σταθμός πέρασε σε κατάσταση ‘black out’ για έκτη φορά μετά την κατοχή», πρόσθεσε η Energoatom. «Αν δεν αποκατασταθεί η εξωτερική τροφοδοσία του πυρηνικού σταθμού με ηλεκτρική ενέργεια, ενδέχεται να σημειωθεί ατύχημα που θα έχει επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο», τόνισε. Αργότερα, ο ουκρανός διαχειριστής του δικτύου Ukrenegro ανακοίνωσε πως αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση. «Κάθε φορά παίζουμε με τη φωτιά και, αν επιτρέψουμε σ’ αυτή την κατάσταση να διαρκέσει, μια μέρα η τύχη μας θα αλλάξει», προειδοποίησε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι.

Μοιραστείτε το άρθρο