Για τη δίκη του Πάνου Καλαϊτζή και τη δημιουργία κλίματος

Έχουν περάσει σχεδόν έξι μήνες από την ημέρα συνεδρίασης του συμβουλίου πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης που αποφάσισε την αποφυλάκιση του Παναγιώτη Καλαϊτζή και της Γεωργίας Βούλγαρη και τη συνέχιση της κράτησης του Θάνου Χατζηαγγέλου. Έξι μήνες αναμονής ενόψει του δικαστηρίου και ενόψει της λήξης αυτής της σκευωρίας που ξεκίνησε πριν από έναν και παραπάνω χρόνο, στις 08/02/22.
Και ενώ τα κακά μαντάτα ενός δικαστηρίου έρχονται συνήθως μέσω μιας θεσμικής κλήσης στους κατηγορούμενους ή τους συνηγόρους τους, στην περίπτωση μας το αστυνομικό ρεπορτάζ της Λάρισας φρόντισε για την έγκαιρη ενημέρωση μας. Από την εφημερίδα Ελευθερία λοιπόν και το site onlarissa.gr μάθαμε πως το δικαστήριο θα γίνει στις 04/04 στην πόλη της Λάρισας.
Και ενώ είχαμε ξεκινήσει ήδη τα σενάρια για τους λόγους που ένα δικαστήριο μεταφέρεται 150 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Θεσσαλονίκης, αυτό που μας κέντρισε το ενδιαφέρον, ήταν η ετοιμότητα των δύο προαναφερθέντων τοπικών ενημερωτικών μέσων, ώστε να αρθρώσουν λόγο για «δράστες» τρομοκρατικών χτυπημάτων, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αλλά και «αστακούς», πριν καν ακόμα ανακοινωθεί η ημερομηνία του δικαστηρίου στους/στις άμεσα ενδιαφερόμενους/ες.
Γνωρίζουμε πολύ καλά πως η δημιουργία κλίματος, ειδικά σε τοπικές κοινωνίες, είναι κινήσεις που δεν γίνονται τυχαία ενόψει «βαρύγδουπων» δικαστηρίων. Γνωρίζουμε, επίσης, πως δίκες με άρωμα «τρομοκρατίας» δεν γίνονται κάθε μέρα και μπορούν να τραβήξουν το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού. Αυτό που δεν γνωρίζαμε, ήταν το πόσο γρήγορα και πόσο εύκολα θα αρχίσουν να αιωρούνται ψεύδη και ανακρίβειες σε σχέση με το ίδιο το δικαστήριο και τους/τις εμπλεκόμενους/ες σε αυτό.
Ο λόγος για τα 2 άρθρα που δημοσιεύτηκαν στις 24/01 και 06/02 από την εφημερίδα Ελευθερία και αναδημοσιεύθηκαν από το site onlarissa.gr, τα οποία διακινούν πληροφορίες που αναφέρουν μεταξύ άλλων την «παραπομπή του 3ου κατηγορουμένου για συνέργεια σε όλες τις κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξεις» (06/02) αλλά και την φερόμενη κατηγορία των τρομοκρατικών χτυπημάτων με την οποία διώκεται (24/01).
Πληροφορίες που μόνο ως ψευδείς μπορούν να γίνουν αντιληπτές, εκτός και αν τα 150 χιλιόμετρα είναι αρκετά, ώστε μια δικογραφία να «μεταμορφωθεί» και το δικαστικό βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών που εκδόθηκε στις 10/08/22, και το οποίο καταρρίπτει την κατηγορία της συγκρότησης και ένταξης σε οργάνωση και ορίζει τον Πάνο Καλαϊτζή κατηγορούμενο για 2 πλημμελήματα (συνέργεια σε κατασκευή/κατοχή εκρηκτικών και οπλοκατοχή), να μην έχει εκδοθεί ποτέ.
Απέναντι, λοιπόν, στο κλίμα της τάξης και της ασφάλειας, που πάντα «τυχαίνει» να ευδοκιμεί πριν και εν μέσω προεκλογικών περιόδων, αλλά και απέναντι στα όσα χιλιομετρικά και μη εμπόδια ή τεχνάσματα πόλωσης χρησιμοποιηθούν, εμείς προτάσσουμε ξανά την αλληλεγγύη και την αντίσταση μας στις κρατικές μεθοδεύσεις. Γιατί οι ζωές μας δεν είναι παιχνίδι στα χέρια κανενός και επτά μήνες προφυλάκισης χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο δεν μπορούν, και ούτε πρέπει να ξεχαστούν.
Ενάντια πάντα σε οποιοδήποτε κλίμα «τάξης και ασφάλειας».
Ενάντια στις συνεχείς αστυνομικές και κρατικές μεθοδεύσεις.
Για την απόσυρση όλων των κατηγοριών.
Μοιραστείτε το άρθρο