Οι νεκροί μας – τα κέρδη τους

Οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ εκφράζουμε την θλίψη και την οργή μας για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, για τους ανθρώπους που χάθηκαν τόσο άδικα! Μας κατακλύζει η θλίψη και οργή για το πως είναι δυνατόν το 2023 να συμβαίνει ένα τέτοιο τραγικό, εγκληματικό γεγονός.

Αυτή η βαθιά θλίψη και η αυθόρμητη οργή για τους δεκάδες ανθρώπους που χάθηκαν εξαιτίας της σύγκρουσης των δύο τρένων δεν μπορεί να αφήσει τους εργαζόμενους και την κοινωνία ολόκληρη χωρίς προβληματισμό για τα αποτελέσματα των πολιτικών ιδιωτικοποίησηςτων πάντων με σκοπό το κέρδος.

Ως εργαζόμενοι στο χώρο των παροχών φροντίδας υγείας, γνωρίζουμε πολύ καλά και το έχουμε νοιώσει επανειλημμένα τι σημαίνει «μείωση κόστους με κάθε μέσον και χωρίς διασφάλιση των ελάχιστων προαπαιτούμενων συνθηκών για τους εργαζόμενους και τους αποδέκτες των υπηρεσιών»

Οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο χώρο της δημόσιας υγείας αναγκάζονται να δουλεύουν σε μια διαρκή συνθήκη γεμάτη ελλείψεις.Ελλείψεις σε σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό, ελλείψεις σε τεχνολογικές υποδομές, ελλείψεις σε ιατρικοφαρμακευτικό υλικό, ελλείψεις σε προσωπικό, ελλείψεις ακόμη και σε χώρους εργασίας.

Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο εκπαιδεύτηκαν αλλά ταυτόχρονα αναγκάστηκαν να γίνουν καλοί στη δουλειά τους με τα ελάχιστα παρεχόμενα Έπρεπε, κι αυτοί, να εφευρίσκουν πατέντες για να κινούνται οι συρμοί και να ρυθμίζεται η κυκλοφορία με ασφάλεια.Όταν η ταχύτητα ήρθε να αντικαταστήσει την ασφάλεια, με τα Λευκά Βέλη, και το Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε 4 ώρες, φάνηκε και όλη η γύμνια της εγκατάλειψης του σιδηρόδρομου με τα συνεχή ατυχήματα, τα καλώδια που έπεφταν στους συρμούς, τα κλεισίματα των γραμμών, τις συνεχείς καθυστερήσεις.

Οι εργαζόμενοι προειδοποιούσαν, αλλά στο βωμό του κέρδους όλες οι διαμαρτυρίες και τα εξώδικα έπεφταν στο κενό, ο συνδικαλισμός λοιδορούνταν και το προσωπικό μειώνονταν συνεχώς για να αυξάνεται το επιχειρηματικό κέρδος.Και φτάσαμε στο αδιανόητο. Τον 21ο αιώνα η κίνηση στους ελληνικούς σιδηροδρόμους να διεξάγεται χειροκίνητα και να μην εξασφαλίζονται όλες οι αναγκαίες υποδομές για την ασφαλή μετακίνηση των ανθρώπων.

Το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα που έχει συγκεκριμένες αιτίες που πρέπει να φωτιστούν. Το ανθρώπινο λάθος – η νέα έκφραση της “ατομικής ευθύνης” ως καραμέλα του καπιταλισμού – είναι μια σημαία στην κορυφή του παγόβουνου, για να καλύψει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης. Το σιδηροδρομικό δίκτυο αφέθηκε με τεράστιες ελλείψεις και κενά στο ζήτημα της ασφάλειας των δρομολογίων και των ανθρώπινων ζωών που καθιστούν κάθε ανθρώπινο λάθος ασυγχώρητο. Η σταδιακή απορρύθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου φέρνει τη σφραγίδα των εγκληματικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν από την νυν κυβέρνηση και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ

Η εκ των υστέρων συγγνώμη του πρωθυπουργού και η αλλαγή στάσης, φοβούμενος την πανελλήνια κατακραυγή για τη δήλωση του ότι πρόκειται απλά για τραγικό ανθρώπινο λάθος, προστίθεται στην επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης να μειώσει “τη ζημιά” εν όψει εκλογών. Τα κυρίαρχα ΜΜΕ συντονίζονται άριστα σε αυτή τη ρότα επικοινωνιακής πολιτικής παραδίδοντας τις τελευταίες ημέρες ρεσιτάλ ξεδιαντροπιάς και ξετσιπωσιάς.

Να σταματήσουμε αυτή την εγκληματική πολιτική!!!

Είναι η ώρα του αγώνα για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα !!!

Ποτέ ξανά και πουθενά !!!

Να μην επιτρέψουμε να μπαίνουν οι ζωές μας στο ίδιο ζύγι με τα επιχειρηματικά ιδιωτικά συμφέροντα !!!

Ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη !!!

Καλούμε τους εργαζόμενους του ΕΟΔΥ να συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί για τις 8 Μάρτη από την ΑΔΕΔΥ και τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα.

Σωματείο Εργαζομένων ΕΟΔΥ

Μοιραστείτε το άρθρο