Παρέμβαση της Κίνας και κατάθεση ειρηνευτικού σχεδίου για την Ουκρανία

366Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η πρόταση 12 σημείων του Πεκίνου για τον τερματισμό του πολέμου περιλαμβάνει: κατάπαυση του πυρός, σταδιακή αποκλιμάκωση και διαπραγματεύσεις. Προσεκτική η αντίδραση του Κιέβου, επιφυλακτικοί έως αρνητικοί οι Δυτικοί, καλοδεχόμενο από την Μόσχα.

Στον έναν χρόνο ακριβώς από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία σήμερα Παρασκευή 24/2, η Κίνα δημοσιοποίησε το ειρηνευτικό της σχέδιο για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, με το οποίο καλεί τις δύο εμπόλεμες πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης. Παράλληλα, έμμεσα καταφέρεται κατά της επέκτασης του ΝΑΤΟ ανατολικότερα προς την Ρωσία, της οποίας το δόγμα περί «αδιαίρετης ασφάλειας, ασφάλειας για όλους» φωτογραφίζεται στο σχέδιο.

Η Κίνα καλεί τη Ρωσία και την Ουκρανία στην προώθηση ειρηνευτικών συνομιλιών, στην παροχή βοήθειας στις πλευρές αυτής της σύγκρουσης ώστε να ανοίξει η πόρτα προς μια πολιτική διευθέτηση το συντομότερο δυνατό και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις και πλατφόρμες ώστε να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις που είναι η μόνη βιώσιμη λύση.

Το στίγμα της κινεζικής οπτικής στα παγκόσμια πράγματα δίνει η αναφορά στην ανάγκη για προστασία της παγκόσμιας οικονομίας και η διατήρηση της σταθερότητας στις βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες, και καλεί τις εμπλεκόμενες πλευρές να αντιταχθούν στη χρήση της παγκόσμιας οικονομίας ως εργαλείο ή όπλο για πολιτικούς σκοπούς.

Τα σημεία του κινεζικού σχεδίου:

-Σεβασμός στην κυριαρχία όλων των χωρών.

-Η ασφάλεια της χώρας δεν μπορεί να είναι σε βάρος της ασφάλειας άλλων χωρών.

-Η περιφερειακή ασφάλεια δεν μπορεί να διασφαλιστεί με την ενίσχυση ή ακόμη και την επέκταση των στρατιωτικών μπλοκ.

-Κατάπαυση του πυρός και σταμάτημα των μαχών, αποτροπή της περαιτέρω επιδείνωσης της κρίσης στην Ουκρανία ή ακόμα και να τεθεί εκτός ελέγχου.

-Προώθηση σταδιακά της αποκλιμάκωσης και της εκτόνωσης της κατάστασης και επιτέλους επίτευξη συνολικής κατάπαυσης του πυρός.

-Ο διάλογος, η διαπραγμάτευση είναι ο μόνο βιώσιμος τρόπος επίλυσης της κρίσης στην Ουκρανία.

-Διατήρηση της ασφάλειας των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, αντίθεση σε ένοπλες επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.

-Τα πυρηνικά όπλα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ο πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να γίνει.

-Αποτροπή της διάδοσης των πυρηνικών όπλων, αποφύγετε οποιαδήποτε πυρηνική κρίση.

-Αντιτιθέμενοι στην ανάπτυξη, τη χρήση βιολογικών και χημικών όπλων από οποιαδήποτε χώρα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

-Αντίθεση σε οποιεσδήποτε μονομερείς κυρώσεις που δεν έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

-Όλα τα μέρη οφείλουν να υποστηρίξουν τη Ρωσία και την Ουκρανία για να εργαστούν προς την κατεύθυνση να ξαναρχίσουν τον απευθείας διάλογο το ταχύτερο δυνατό.

Στην ουκρανική πλευρά ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι ανοιχτός στο να εξετάσει μέρη του σχεδίου της Κίνας. Όπως είπε: «Μου φαίνεται ότι υπάρχει σεβασμός της εδαφικής μας ακεραιότητας, πράγματα που αφορούν την ασφάλεια. Πρέπει να συνεργαστούμε με την Κίνα σε αυτό το θέμα. Νομίζω ότι η Κίνα αποκάλυψε τις σκέψεις της. Η Κίνα άρχισε να μιλάει για την Ουκρανία και αυτό δεν είναι κακό». Ενώ η επιτετραμμένη της πρεσβείας της Ουκρανίας στην Κίνα Λεστσίνσκα Ζάνα δήλωσε ότι είναι «καλό σημάδι ότι η Κίνα θέλει να εμπλακεί στις παγκόσμιες προσπάθειες για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία».

Στη ρωσική πλευρά η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι εκτιμάει το σχέδιο της Κίνας για επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία και είναι ανοιχτό στην επίτευξη των στόχων της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης με πολιτικά και διπλωματικά μέσα. Όμως κάτι τέτοιο σημαίνει αναγνώριση των «νέων εδαφικών πραγματικοτήτων» στην Ουκρανία –αναφερόμενη στην προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών από την Ρωσία.

Στη Δύση οι πρώτες αντιδράσεις και σχολιασμοί αναφέρονται σε σημεία με ασάφεια του κειμένου έως ευνοϊκό προς την Μόσχα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν εμφανίστηκε απορριπτικός του σχεδίου, λέγοντας πως αυτό θα λειτουργήσει μόνο προς το συμφέρον της Ρωσίας. Ενώ ο γγ του ΝΑΤΟ είπε ότι η στάση της Κίνας «δεν έχει μεγάλη αξιοπιστία».

Με αφορμή την συμπλήρωση σήμερα ενός χρόνου από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Ζελένσκι είπε ότι: «Αυτή θα είναι η χρονιά της νίκης μας». «Στις 24 Φεβρουαρίου, εκατομμύρια από εμάς κάναμε μια επιλογή. Όχι μια λευκή σημαία, αλλά μια μπλε και κίτρινη σημαία. Όχι φυγή, αλλά να αντιμετωπίσουμε τον εχθρό. Αντίσταση και αγώνας», έγραψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας σε μήνυμά του στο Telegram. Στο διάγγελμά του ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στη στρατιωτική κατάσταση στα μέτωπα των συγκρούσεων. Στο νότο της Ουκρανίας είναι αρκετά επικίνδυνη σε ορισμένα μέρη, ενώ οι συνθήκες στα ανατολικά είναι πολύ δύσκολες. Ο ουκρανός πρόεδρος σε άλλη δήλωσή του είπε ότι: «Αν οι εταίροι τηρήσουν τον λόγο τους και σεβαστούν τις προθεσμίες, μας περιμένει μια αναπόφευκτη νίκη».

Από την άλλη, ο πρώην πρόεδρος και σήμερα αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε μία ακόμη αιχμηρή-προκλητική δήλωσή του είπε ότι: «Είναι τόσο σημαντικό να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Να απωθηθούν τα απειλητικά για τη χώρα σύνορα όσο το δυνατόν πιο μακριά, ακόμα κι αν πρόκειται για τα σύνορα της Πολωνίας».

Αντιπολεμικές διαμαρτυρίες έχουν προγραμματιστεί σε πολλές πόλεις ανά τον κόσμο σήμερα και το Σαββατοκύριακο.

Με αφορμή της συμπλήρωση ενός χρόνου πολέμου στην Ουκρανία, πραγματοποιήθηκαν αντιπολεμικές διαμαρτυρίες σε διάφορες ρωσικές πόλεις. Σύμφωνα με τον ιστότοπο OVD-info (που στη Ρωσία έχει χαρακτηριστεί «ξένος πράκτορας»), οι αρχές προχώρησαν σε συλλήψεις. Τουλάχιστον έξι άτομα συνελήφθησαν στην Αγία Πετρούπολη, κατά τη διάρκεια κατάθεσης λουλουδιών στο μνημείο του ουκρανού ποιητή Ταράς Σεβτσένκο. Πέντε άτομα συνελήφθησαν στο κέντρο της πόλης Μπαρναούλ στη Σιβηρία, όπου συμμετείχαν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας στην πλατεία των Σοβιέτ.

Στην περιοχή Νιζνιιγκόραντ συνελήφθη ο δημοτικός σύμβουλος Ντμίτρι Μοτσάλιν, ο οποίος βγήκε να διαμαρτυρηθεί μόνος του κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε: «Ειρήνη στην Ουκρανία. Ο στρατιώτης στο σπίτι του». Στην πόλη Γιεκατερίνεμπουργκ η αστυνομία συνέλαβε επτά άτομα που είχαν συγκεντρωθεί στο μνημείο «η Μάσκα της λύπης», όπως έγραψε η εφημερίδα Vetsernie vedomosti. Μεταξύ των συλληφθέντων, ακτιβιστές της νεολαίας του κόμματος Yiabloko και ο δημιουργός του καναλιού Svet Yekaterinenburg στο Telegram. Στην Μόσχα , πολίτες κατέθεσαν λουλούδια στο μνημείο της ουκρανής ποιήτριας Λέσα Ουκραΐνκα, με την αστυνομία να προβαίνει σε ελέγχους όσων προσερχόταν, σύμφωνα με τον ιστότοπο Sofa.

Μοιραστείτε το άρθρο