Παρέμβαση σε σούπερ μάρκετ της αλυσίδας AB Βασιλόπουλος ενάντια στην ακρίβεια και την απόλυση καρκινοπαθούς εργαζόμενης σε κατάστημα στην Πάτρα

Σε παρέμβαση σε σούπερ μάρκετ της αλυσίδας ΑΒ Βασιλόπουλος στην οδό Κασσάνδρου και μοίρασμα κειμένων προχώρησε η ομάδα δράσης και αλληλεγγύης “Ανάρες”, για τη γενικότερη κατάσταση με την ακρίβεια και τις συνεχείς ανατιμήσεις και τη συνολική φτωχοποίηση που δέχεται η κοινωνία και για την απόλυση καρκινοπαθούς εργαζόμενης σε κατάστημα της Πάτρας.

Το κείμενο το οποίο μοιράστηκε: 

Εδώ και 15 χρόνια η κρίση αποτελεί κανονικότητα. Τι είναι όμως αυτή η κρίση; ΜΜΕ, κυβερνήσεις, κράτη και αφεντικά παρουσιάζουν τις εν λόγω κρίσεις σαν κάποιου είδους φυσικές καταστροφές που ΟΛΟΥΣ μας πλήττουν και “όλοι μαζί” θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε “ενωμένοι”. Είτε μιλάμε για την οικονομική κρίση του ’08, είτε για την υγειονομική του covid-19, είτε για τις ενεργειακές, γεωπολιτικές κρίσεις που βιώνουμε στο σήμερα. Έλα όμως που αυτές οι κρίσεις όχι μόνο δεν είναι τυχαίες κακοτοπιές αλλά αποτελούν απόρροια των ίδιων δομικών αντιφάσεων του συστήματος στο οποίο ζούμε, του καπιταλισμού. Όταν το κεφάλαιο και τα αφεντικά, στην προσπάθειά τους να αυξήσουν το κέρδος τους και κατά συνέπεια την ισχύ και την κυριαρχία τους πέφτουν σε τέλμα (οι κρίσεις που λέγαμε νωρίτερα), έχουν δύο, κατά βάση, επιλογές. Είτε θα μετακυλήσουν τη “ζημιά” στις πλάτες μας (δηλαδή του σύγχρονου προλεταριάτου, των εργαζομένων, των ανέργων, των μεταναστριών, των προσφύγων και κάθε λογής αποκλεισμένων, καταπιεσμένων), είτε θα προβούν σε πόλεμο, στην προσπάθεια δημιουργίας νέων πεδίων κερδοφορίας και ανακατανομής της ισχύος. Το ελληνικό κράτος τα κάνει και τα δύο.
Την πρώτη περίπτωση τη βιώνουμε καθημερινά εδώ. Όταν πληρώνουμε τα νοίκια που έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Όταν κινδυνεύουμε να χάσουμε το ίδιο μας το σπίτι σε πλειστηριασμό. Όταν οι μισθοί μας που έχουν πιάσει πάτο δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά. Όταν έρχονται τα εκκαθαριστικά για ρεύμα, θέρμανση, νερό και μας μοιράζουν εγκεφαλικά. Όταν τα ψώνια στο supermarketεξαφανίζουν και τα τελευταία ψιλά από την τσέπη. Όταν οι επιλογές για μετακίνηση είναι είτε να στοιβάζεσαι σε ΜΜΜ, ελπίζοντας να χωρέσεις να σταθείς, είτε να σου βγει η βενζίνη ο κούκος αηδόνι. Όταν παρακαλάς να μην σου τύχει τίποτα και χρειαστείς γιατρούς, φάρμακα, νοσοκομεία. Όταν εν τέλει συνειδητοποιούμε ότι ζούμε για να δουλεύουμε.
«Το να ζεις στον καπιταλισμό σημαίνει, ανάμεσα στα άλλα, ότι ακόμα και τα πιο βασικά αγαθά, ένα εκ των οποίων είναι το ρεύμα, εξαρτώνται από τους νόμους προσφοράς και ζήτησης. Κάπως έτσι ,φτάνουμε στο σήμερα και κάνοντας απολογισμό βγάζουμε κάποια δυσάρεστα συμπεράσματα. Ότι και να κοιτάξεις γύρω σου κοστίζει.. Εδώ και τόσους μήνες , ο χειμώνας είναι μια δοκιμασία από μόνος του.Ο κόσμος την περνάει με κλειστές σόμπες θέρμανσης γιατί φοβάται πως δεν θα έχει τον επόμενο μήνα να πληρώσει το λογαριασμό της ΔΕΗ, ψωνίζει με ψίχουλα, φοβάται μη χάσει το σπίτι του. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα το ελληνικό κράτος έχει φροντίσει να παίξει αρκετά με την νοημοσύνη μας αφού σαν απάντηση στους υπερβολικά διογκωμένους λογαριασμούς ,ήρθε να δώσει εξευτελιστικά ποσά επιδομάτων που δεν βοηθούν ούτε κατ’ ελάχιστο στην επίγεια κόλαση που βιώνουμε καθημερινά πολλοί από εμάς. Την στιγμή, λοιπόν, που πολλοί από εμάς σκέφτονται αν θα ανάψουν το φως, το φούρνο κτλπ, τα αφεντικά συνεχίζουν να καταπατούν τα δικαιώματα και τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας με μοναδικό σκοπό το προσωπικό τους κέρδος. Απολύσεις ,ελαστική εργασία , περικοπές , ανασφάλεια , μεροκάματα τρόμου είναι μερικές λέξεις που περιγράφουν τα καθημερινά εργατικά κάτεργα .Από την μία ο κόσμος του μόχθου και του αγώνα που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με 3,60 και από την άλλη τα αφεντικά και το κεφάλαιου που συνεχίζουν την επέλαση τους χωρίς κανένα ίχνος ντροπής. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι γνωστό πως έλαβε χώρα πριν λίγες μέρες στην αλυσίδα σουπερμάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, με την πρόσφατη απόλυση καρκινοπαθούς εργαζόμενης από κατάστημα στο Αιγάλεω, με τη δικαιολογία τάχα ότι “δεν τηρούσε τις διαδικασίες”. Κλασική περίπτωση εργοδοτικής αυθαιρεσίας, μιας και το “δεν τηρείς τις διαδικασίες” σημαίνει μονάχα ένα πράγμα. Δεν γουστάρουμε να σε πληρώνουμε αν αρρωστήσεις ή διαγνωστείς με πρόβλημα υγείας, διότι πολύ απλά μας είσαι οικονομικό βάρος και μάλλον δεν θα μπορέσουμε να σε ξεζουμίσουμε όσο θέλουμε. Για εμάς είσαι χρήσιμος μοναχά αν παράγεις ασταμάτητα και ιδανικά καλό θα ήταν να μην έχεις και απαιτήσεις. Αν έχεις συμπληρώσει μάλιστα και διετία ή τριετία, δεν θα κάτσουμε να σου πληρώνουμε έξτρα επιδόματα ,γιατί πολύ απλά η ανθρώπινη ζωή για εμάς δεν έχει νόημα αν δεν παράγει κέρδος.
Μας φτάσανε να θεωρούμε, πλέον, πολυτέλεια το νερό, το φως, το φαγητό, τη στέγαση. Αλήθεια αυτός είναι ο κόσμος που ονειρευόμαστε; Θα πρέπει να δώσουμε συλλογικές απαντήσεις. Τα καταπιεσμένα κομμάτια της κοινωνίας θα πρέπει αρχίσουν να οργανώνονται με ουσιαστικούς όρους στους χώρους εργασίας κόντρα στον εργοδοτικό και γραφειοκρατικό συνδικαλισμό ,να συμμετέχουν ενεργά στις φοιτητικές γενικές συνελεύσεις αδιαμεσολάβητα και από την βάση, να χτίσουν κοινότητες αγώνα ντόπιων και μεταναστριών , να στήσουν δίκτυα αλληλεγγύης σε κάθε γειτονιά βοηθώντας ο ένας την άλλη, να καταφέρουν να δείξουν πως απέναντι στο τέρας υπάρχει η αλληλεγγύη και η ανάγκη για πραγματική ζωή…
*Στους εκατοντάδες χιλιάδες που δε θα έχουν να πληρώσουν,σε όλους αυτούς που έχουν χάσει την δουλειά τους και δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει, σε όλους αυτούς που έχουν αρρωστήσει και τρέμουν τι θα απογίνουν..
Μέχρι πότε θα περιμένουμε τον επόμενο λογαριασμό;
Για να μην ζούμε μια ζωή με σκοπό την επιβίωση.
Αντεπίθεση στον εργασιακό μεσαίωνα!
Δε θα πληρώσουμε άλλη μία κρίση του καπιταλισμού
Η Φτώχεια θέλει εξέγερση

Παρέμβαση σε σούπερ μάρκετ της αλυσίδας ΑΒ βασιλόπουλος για την ακρίβεια και για την απόλυση καρκινοπαθούς…

Posted by infolibre – Συνεργατική για την ανεξάρτητη ενημέρωση και επικοινωνία on Wednesday, February 22, 2023

Μοιραστείτε το άρθρο