Συγκέντρωση για την υπόθεση θανάτου του παιδιού στο δημοτικό βρεφοκομείο Άγιος Στυλιανός, Τρίτη 21/2 στις 8:00 στο Ιπποκράτειο νομοσκομείο Θεσσαλονίκης

Να χυθεί άπλετο φως για την απώλεια της ζωής του μικρού παιδιού στο δημοτικό βρεφοκομείο Άγιος Στυλιανός

Όχι στη συκοφάντηση των γιατρών από την κυβέρνηση του ρατσισμού και των περικοπών που διαλύει τα νοσοκομεία μας.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην μάνα του μικρού παιδιού στο δημοτικό βρεφοκομείο Άγιος Στυλιανός που έχασε τη ζωή του, την μέρα που οι δικαστικές αρχές είχαν δώσει την εντολή για την επιστροφή του σε αυτή. Είναι πρόκληση να επιχειρεί η κυβέρνηση να αξιοποιήσει αυτή την τραγωδία, συνέπεια της υποβάθμισης της φροντίδας και των προσφερόμενων υπηρεσιών σε δομές για παιδιά και στο ΕΣΥ σε περίοδο που η ίδια με τον Πλεύρη μπροστά τα διαλύει και τα ιδιωτικοποιεί.

Αντί για άλλης απάντησης στις άθλιες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης με την στοχοποίση των γιατρών δημοσιοποιούμε την δήλωση του Γιάννη Κούτρα, επιμελητή Α του Παιδοακτινολογικού Τμήματος του Ιπποκράτειου νοσοκομείου:

«Ο θάνατος ενός μικρού παιδιού 2,5 ετών είναι ένα τραγικό γεγονός. Στεκόμαστε στο πλευρό της μητέρας και συμμεριζόμαστε τον πόνο της. Η απαίτηση της να αναδειχτούν οι αιτίες και να αποδοθούν ευθύνες είναι σωστή και επιβεβλημένη. Το σύνθημα black lives matters δεν αφορά μόνο την Αμερική αλλά και τη χώρα μας.

Παρόλο που η αρχική ιατροδικαστική έκθεση δεν επιρρίπτει ευθύνη στους γιατρούς που εξέτασαν τη μικρή ασθενή, ο υπουργός υγείας βιάστηκε να ενοχοποιήσει τους γιατρούς διατάζοντας επείγουσα έρευνα στο Ιπποκράτειο. Η σπουδή αυτή λίγες ημέρες πριν την απεργία στην υγεία στις 22/2 είναι αποπροσανατολιστική, υποκριτική και επικίνδυνη.

Οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό του Ιπποκράτειου, που δέχεται καθημερινά τον μεγαλύτερο όγκο περιστατικών από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες με αίσθημα ευθύνης σε όλους τους ασθενείς χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Ειδικά στον παιδιατρικό πληθυσμό η προσφορά του Ιπποκράτειου είναι ανεκτίμητη, καθώς στο συγκεκριμένο νοσοκομείο λειτουργούν η μοναδική ΜΕΘ παίδων, δύο μονάδες νεογνών, παιδοογκολογική κλινική, παιδοχειρουργική κλινική, πραγματοποιούνται μεταμοσχεύσεις και λειτουργούν δεκάδες εξειδικευμένα ιατρεία αναφοράς.

Η κυβέρνηση αντί να στηρίξει και να ενισχύσει αυτή τη λειτουργία κάνει ότι περνάει από το χέρι της να τη διαλύσει και να την υποβαθμίσει.

Αλήθεια κύριε Πλεύρη

– Ποιος φταίει που σε όλη τη χώρα βόρεια της Αθήνας λειτουργούν μόνο οι 8 κλίνες ΜΕΘ παίδων του Ιπποκράτειου;

– Ποιος φταίει για τα χειρουργεία που αναβάλλονται λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού;

– Ποιος φταίει που η αναμονή στα τακτικά ραντεβού είναι μήνες;

– Ποιος φταίει για τις διαλυμένες υποδομές (τις προηγούμενες μέρες κάναμε εφημερία με χαλασμένο καλοριφέρ στο εφημερείο) και την έλλειψη χώρου που δεν επιτρέπει την πλήρη ανάπτυξη της δυναμικότητας του νοσοκομείου;

– Ποιος φταίει που χρωστάτε δεκάδες ρεπό και άδεια διετίας κατά μέσο όρο στο προσωπικό την ώρα που η πλειοψηφία των γιατρών εργάζεται όλο και περισσότερο πέραν του ωραρίου, οι χρωστούμενες εφημερίες είναι στους 4 μήνες και οι μισθοί καθηλωμένοι μια δεκαετία;

– Ποιος φταίει που ακόμα και τώρα παραιτούνται έμπειροι συνάδελφοι που δεν αντέχουν άλλο αυτές τις συνθήκες;

– Ποιος φταίει που οι ειδικευόμενοι της παιδιατρικής και άλλων ειδικοτήτων μετακινούνται στην κλινική covid για μήνες (ακόμη και τώρα) με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η εκπαίδευση τους;

Η πολιτική διάλυσης της δημόσιας υγείας δεν δυσκολεύει απλώς την πρόσβαση σε όλους τους ασθενείς, αλλά αυξάνει το ποσοστό ιατρικού λάθους λόγω της εντατικοποίησης, της εξουθένωσης και της έλλειψης εκπαίδευσης.

Επιπλέον είναι πρόκληση να παριστάνει τον αντιρατσιστή ο υπουργός της κυβέρνησης που δεν δίνει ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και στα παιδιά τους, που δολοφονεί παιδιά στο Αιγαίο και τον Έβρο, που διώχνει τους πρόσφυγες από τις πόλεις, που στοχοποιεί τους Ρομά, που διώκει όποιον καταγγέλει τους ρατσιστικούς αποκλεισμούς (όπως στη δική μου περίπτωση), που με την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ αποκλείει κατά κύριο λόγο όλους τους ευάλωτους από τις υπηρεσίες υγείας.

Θα συνεχίσουμε να δίνουμε καθημερινά τη μάχη για ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα υγείας χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς και ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μαζικές προσλήψεις, μονιμοποιήσεις και ενίσχυση του ΕΣΥ απέναντι στις επιθέσεις του Πλεύρη και της ΝΔ.

Όλοι στη συγκέντρωση στην πύλη του Ιπποκράτειου την Τρίτη 21/2, 8πμ

Όλοι στην πανυγειονομική απεργία την Τετάρτη 22/2.

Όλοι στα αντιρατσιστικά συλλαλητήρια στις 18 Μάρτη.

ΚΕΕΡΦΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ

Μοιραστείτε το άρθρο