Ο αμερικανός πρόεδρος στο Κίεβο και ο κορυφαίος κινέζος διπλωμάτης στην Μόσχα

362Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η επίσκεψη στην Ουκρανία του προέδρου των ΗΠΑ έγινε μιά μέρα πριν την ομιλία του ρώσου προέδρου για την κατάσταση στη χώρα και στον ένα χρόνο από την έναρξη του πολέμου. Κίνηση επιβεβαίωσης της αντιπαράθεσης των ΗΠΑ με την Ρωσία, λένε στην Μόσχα. Στη ρωσική πρωτεύουσα μετέβη απεσταλμένος του Πεκίνου.

Ο αμερικανός πρόεδρος ήταν προγραμματισμένο να μεταβεί αύριο στην Πολωνία, αλλά επίσπευσε την αναχώρησή του από την Ουάσινγκτον κατά μία μέρα για να βρεθεί σήμερα στο Κίεβο. Αφού όμως προηγουμένως οι αμερικανικές υπηρεσίες ενημέρωσαν τους Ρώσους, όπως αποκαλύπτουν αξιωματούχοι στην Μόσχα. Οι ΗΠΑ είναι εδώ προς υποστήριξη της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας, ήταν το μήνυμα του Τζο Μπάϊντεν, ο οποίος αιφνιδιαστικά επισκέφθηκε το Κίεβο, λίγες μόλις μέρες πριν τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Ένα χρόνο αργότερα, το Κίεβο παραμένει όρθιο. Η Ουκρανία αντέχει. Η δημοκρατία αντέχει. Οι Αμερικανοί είναι μαζί σας και ο κόσμος είναι δίπλα σας», είπε. «Ο κατακτητικός πόλεμος» του Βλαντιμίρ Πούτιν αποτυγχάνει». Ο ρώσος ηγέτης υπολόγιζε ότι ο κόσμος δεν θα παραμείνει ενωμένος, «αλλά έκανε προφανές λάθος». «Ένα χρόνο μετά, τα αποδεικτικά στοιχεία βρίσκονται εδώ σε αυτό το δωμάτιο. Στεκόμαστε εδώ μαζί», τόνισε.

Ο Μπάιντεν δεσμεύθηκε για μακροπρόθεσμη υποστήριξη στην Ουκρανία, προαναγγέλλοντας την παροχή νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο ύψους 500 εκατ. δολαρίων. Αυτό θα περιλαμβάνει πυρομαχικά, συστήματα κατά τεθωρακισμένων και ραντάρ εναέριας επιτήρησης. Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι ο «βίαιος και άδικος πόλεμος» απέχει πολύ από το να κερδηθεί και ότι θα υπάρξουν «πολύ δύσκολες μέρες, εβδομάδες και χρόνια μπροστά». Ενώ ο αμερικανός πρόεδρος βρισκόταν στο Κίεβο ήχησαν σειρήνες στην πόλη και σε άλλες περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα. Δεν υπήρξαν όμως άμεσες αναφορές για εκτόξευση ή έκρηξη πυραύλων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι χαρακτήρισε την επίσκεψη Μπάιντεν στην Ουκρανία ως «την πιο σημαντική επίσκεψη ολόκληρης της ιστορίας των σχέσεων ΗΠΑ-Ουκρανίας», η οποία υπογραμμίζει «τα αποτελέσματα που έχουμε ήδη επιτύχει» και «τα ιστορικά επιτεύγματα που μπορεί να κερδίσουμε μαζί με ολόκληρο τον κόσμο».

Επίσης, είπε ότι αυτός και ο Μπάιντεν συζήτησαν το θέμα των όπλων μεγάλου βεληνεκούς, καθώς και άλλων που μπορούν να προμηθευθεί η Ουκρανία, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, αναφέροντας μόνο ότι οι συζητήσεις του ήταν «πολύ αποδοτικές». «Η επίσκεψή σας είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό σημάδι υποστήριξης για όλους τους Ουκρανούς», έγραψε σε ανάρτησή του στο Telegram ο Ζελένσκι, την οποία συνοδεύει με κοινή τους φωτογραφία.

Σύσσωμος ο δυτικός Τύπος χαρακτήρισε την μετάβαση Μπάϊντεν στο Κίεβο ως συμβολική κίνηση που στέλνει το μήνυμα στην Μόσχα ότι Δύση και ΗΠΑ βρίσκονται σταθερά σε τροχιά υποστήριξης της Ουκρανίας. Ενώ αντίθετα στην Ρωσία θεωρούν ότι επιβεβαιώνεται το πρωταρχικό επίπεδο της σύγκρουσης που είναι η αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Ρωσία. «Το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ συναντά τον ηγέτη της Ουκρανίας στην καρδιά της πρωτεύουσάς της εν μέσω μιας μεγάλης σύγκρουσης είναι σημαντικό και συμβολικό», σχολιάζει το BBC προσθέτοντας ότι στέλνει ένα σαφές μήνυμα στη Μόσχα, ότι η Αμερική και η Δύση δεν θα διστάσουν να υποστηρίξουν την Ουκρανία.

Στη σεναριολογία που ανέπτυξαν οι Αμερικανοί περί πιθανότητας παροχής όπλων στους Ρώσους από την Κίνα, όπως ειπώθηκε από τον επικεφαλής του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, έδωσε συνέχεια ο Ζελένσκι. Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt, είπε ότι αν το Πεκίνο στηρίξει ενεργά τη Μόσχα, θα ξεσπάσει παγκόσμιος πόλεμος.

Στις δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν απάντησε το Πεκίνο. «Δεν δεχόμαστε να επικρίνουν οι ΗΠΑ τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία και ακόμη περισσότερο να ασκούν πιέσεις και καταναγκασμούς», είπε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν. Ενώ επισήμανε ότι: «Καλούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σκεφτούν σοβαρά τις δικές τους ενέργειες και να κάνουν περισσότερα για να ηρεμήσουν την κατάσταση, να προωθήσουν την ειρήνη και τον διάλογο, να πάψουν να επιρρίπτουν το λάθος στους άλλους και να διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες».

Εν τω μεταξύ, την ώρα που ο αμερικανός πρόεδρος βρισκόταν στην ουκρανική πρωτεύουσα, ο ανώτατος διπλωμάτης της Κινας Ουάνγκ Γι μετέβαινε στη ρωσική πρωτεύουσα. Κι αυτό, αφού πρώτα συμμετείχε στην Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, όπου προανήγγειλε το κινεζικό σχέδιο ειρήνευσης στην Ουκρανία με την ανάπτυξη διπλωματικής πρωτοβουλίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant, «ο κύριος λόγος του ταξιδιού του είναι να αυξηθεί ο ρόλος του Πεκίνου στη διευθέτηση του ουκρανικού ζητήματος». Προηγουμένως ο Γι πέρασε από τη Βουδαπέστη όπου δήλωσε ότι η Κίνα και η Ουγγαρία συνεργάζονται προθύμως με άλλες φιλειρηνικές χώρες για να σταματήσουν τις εχθροπραξίες το συντομότερο δυνατό».

Στο πεδίο των συγκρούσεων και στο επίκεντρο αυτών στο Μπαχμούτ στο βόρειο Ντονέτσκ, όπως φαίνεται τα πράγματα δυσκολεύουν για τους Ουκρανούς και οι επιτυχίες που ανακοινώνουν οι Ρώσοι γύρω από αυτό έχουν βάση. Αυτό δείχνει η δήλωσε Ζελένσκι ότι: «Είναι σημαντικό για εμάς να το υπερασπιστούμε, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα και όχι αν πεθάνουν όλοι». Οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν επίσης τις επιθέσεις της στις πόλεις Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ, λέει ο ουκρανός πρόεδρος. Ο έλεγχός από τους Ρώσους θα σηματοδοτήσει την ολοκλήρωση του ελέγχου όλης της περιφέρειας του Ντονέτσκ.

Μοιραστείτε το άρθρο