Μικροφωνική παρέμβαση ενάντια στην έξωση μετανάστριας, μητέρας 4 παιδιών, Σάββατο στις 12:30 στην πλατεία Κολιάτσου

Καμία οικογένεια χωρίς σπίτι! Κανένα παιδί εκτός του δημόσιου σχολείου!

ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 18-2-2023 στις 12.30 ΣΤΗΝ ΠΛ. ΚΟΛΙΑΤΣΟΥ

Εμείς, οι εκπαιδευτικοί του 79ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών και του 142ου Νηπιαγωγείου Αθηνών, δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στην κυρία C. M. από το Κονγκό, μητέρα τεσσάρων παιδιών (εκ των οποίων ο γιος της, Α. Β., φοιτά στη Β’ Δημοτικού και ο Γκ. Β. φοιτά στο Νηπιαγωγείο), καθώς αυτή και τα παιδιά της απειλούνται με έξωση από το σπίτι που μένουν. Το πρόγραμμα ΕSTIA ΙΙ τερματίστηκε στο τέλος του 2022 και η μάνα έχει να διαλέξει είτε τον εγκλεισμό σε κάποια «δομή», είτε την αστεγία. Στις 19 Ιανουαρίου είχε οριστεί η έξωση από τη ΜΚΟ Νόστος, που διαχειριζόταν διαμερίσματα του στεγαστικού προγράμματος ESTIA II.Εκπαιδευτικοί μαζί με αλληλέγγυους/ες αποτρέψαμε, προς το παρόν, μια τέτοια εξέλιξη.

Ως εκπαιδευτικοί ζητάμε το αυτονόητο: να σταματήσει τώρα η διαδικασία της έξωσης, ο μικρός Α. και ο αδερφός του Γκ. να παραμείνουν στα σχολεία μας που συστεγάζονται, να μη φύγουν, να μη χρειαστεί να αλλάξουν περιβάλλον, να μη χάσουν τους φίλους τους, τους/τις δασκάλους/ες τους και την υποστήριξη που έχουν. Το ίδιο ακριβώς ζητάμε και για τη μητέρα τους, καθώς μεγαλώνει μόνης της τα τέσσερα παιδιά της (ηλικίας 8, 5, 4 και 2 ετών) και είναι το μοναδικό πρόσωπο που επικοινωνεί με το Δημοτικό για την πρόοδο του Α. και με το Νηπιαγωγείο για την πρόοδο του Γκ..

Δεν θέλουμε να χάσουμε κανέναν μαθητή μας, καθώς οι εξώσεις από τα διαμερίσματα οδηγούν στην εξαφάνισή τους, διακόπτοντας βίαια τη σχολική τους φοίτηση και την οποιαδήποτε προσπάθεια ένταξης και ομαλής προσαρμογής τους στην τοπική κοινωνία για την οποία αγωνιζόμαστε εμείς οι εκπαιδευτικοί τους σε συνεργασία με τις οικογένειές τους. Τα παιδιά, που μετακινούνται χωρίς τη θέλησή τους με γραφειοκρατικές αποφάσεις και διαταγές, είναι πάνω από όλα παιδιά και η εκπαίδευσή τους δεν είναι πολυτέλεια, αλλά δικαίωμα και ανάγκη, καθώς έχει πολλαπλά αναπτυξιακά, ψυχολογικά, συναισθηματικά και κοινωνικά οφέλη γι’ αυτά τα παιδιά όπως και για όλα τα άλλα παιδιά.

Η κανονική σχολική φοίτηση του Α. στο Δημοτικό, όπως και του αδερφού του Γκ. στο Νηπιαγωγείο, δεν ευνοείται με τη μετακίνηση της οικογένειας σε κάποια «δομή» απομακρυσμένη και εκτός του αστικού ιστού. Αντίθετα, η μετακίνηση του Α. στα μέσα της σχολικής χρονιάς, όπως και όλων των άλλων παιδιών που υποχρεώνονται να μετακινηθούν λόγω της λήξης του προγράμματος, συνιστά βίαιη διακοπή της σχολικής και κοινωνικής τους ένταξης και σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων τους από το ίδιο το κράτος που οφείλει να τα σέβεται, να τα διασφαλίζει και να τα προστατεύει.

Με βάση τα παραπάνω δηλώνουμε ότι θέλουμε να συμβάλουμε με κάθε τρόπο στην έμπρακτη εφαρμογή του σεβασμού του δικαιώματος των δύο παιδιών στην απρόσκοπτη, ανεμπόδιστη και συνεχιζόμενη εκπαίδευσή τους στα σχολεία όπου ξεκίνησαν να φοιτούν στις 11/9, με τη φροντίδα, προστασία και αγάπη τόσο από όλους τους/τις εκπαιδευτικούς, όσο και από τους συμμαθητές/τριες τους, αλλά και από όλα τα παιδιά των σχολείων μας.

Από σήμερα κιόλας δημοσιοποιούμε το γεγονός και ξεκινάμε να συγκεντρώνουμε χρήματα για τη στήριξη της οικογένειας. Ταυτόχρονα, στον βαθμό που μας αναλογεί και με τις δυνάμεις που διαθέτουμε, θα προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε μελλοντική απόπειρα έξωσης της C. και της οικογένειάς της.

Οι εκπαιδευτικοί του 79ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών και του 142ου Νηπιαγωγείου Αθηνών

Μοιραστείτε το άρθρο