Διαδήλωση για την προάσπιση του Πολιτισμού, Τετάρτη 15/2 στις 17:00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο

24ωρες πανελλαδικές απεργίες Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων 14 και 15 Φεβρουαρίου
Μετά την μαζική πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση στις 13/2/2023, και σύμφωνα με τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΑ, προκηρύσσουμε επιπλέον δύο 24ωρες πανελλαδικές απεργίες του ΣΕΑ, την Τρίτη 14/2/2023 και την Τετάρτη 15/2/2023, ημέρες προγραμματισμένης συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, με σκοπό τη μη διεξαγωγή των συνεδριάσεων.
Τρίτη: συγκέντρωση στη 1 μμ στο κεντρικό κτίριο του ΥΠΠΟΑ (Μπουμπουλίνας)
Επιπλέον, την ΤΕΤΑΡΤΗ 15/2 στις 5 μ.μ. διαδηλώνουμε έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου θα βρίσκεται ο Πρωθυπουργός. Καλούμε όλους τους αγωνιζόμενους κλάδους και όλο τον κόσμο του πολιτισμού σε κοινή κινητοποίηση για την υπεράσπιση του πολιτισμού και των εργαζόμενων του.
Την ώρα που η Υπουργός στη Βουλή μιλούσε για «μειοψηφίες», οι αρχαιολόγοι και οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟΑ σε όλη τη χώρα απεργούσαν.
Στην Αθήνα η χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση των εργαζόμενων του ΥΠΠΟΑ μπροστά στο κλειστό Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο ήταν η μαζικότερη εδώ και δεκαετίες. Περισσότερα από 1000 εργαζόμενοι και εργαζόμενες πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή, όπου συζητιόταν το νομοσχέδιο. Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τον Λευκό Πύργο, η χρήση του οποίου με το παρόν νομοσχέδιο θα περάσει (μαζί με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού) στο κυβερνητικό Διοικητικό Συμβούλιο για να αρχίσει η εμπορευματική «αξιοποίησή» του. Στο Ηράκλειο, μπροστά στο κλειστό Αρχαιολογικό Μουσείο, πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση όχι μόνο των εργαζόμενων του ΥΠΠΟΑ, αλλά εκατοντάδων πολιτών που συγκεντρώθηκαν για να υπερασπιστούν το Μουσείο τους.
Απεργίες και συγκεντρώσεις διοργανώθηκαν σε πάρα πολλούς νομούς της Ελλάδας. Από τη Χίο και τα Χανιά ως τη Γιάννενα, από την Κέρκυρα ως την Άρτα μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι παρέμειναν κλειστοί και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων δεν λειτούργησαν λόγω απεργίας των αρχαιολόγων, αποδεικνύοντας ότι η ενιαία προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας αφορά όλους και όλες.
Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού χρησιμοποίησε ολιγάριθμο απεργοσπαστικό μηχανισμό μόνο και μόνο για να αναγγείλει στη Βουλή ότι η απεργία είχε 15% επιτυχία, γιατί απλά οι κλειστές Εφορείες δεν έστειλαν στοιχεία. Η απομονωμένη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, που καταγγέλλεται για την πολιτική της από όλο τον κόσμο του πολιτισμού και της επιστήμης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις στο κενό, την ώρα που σε Εφορείες Αρχαιοτήτων απήργησαν όλοι οι αρχαιολόγοι (εκτός προσωπικού ασφαλείας).
Το σχέδιο νόμου για τα Μουσεία υπερψηφίστηκε αποκλειστικά από τους βουλευτές της ΝΔ, εκ των οποίων μόνο 9 (από τους 156) βρέθηκαν στην συζήτηση της ολομέλειας της Βουλής για να το υποστηρίξουν. Η ένδεια επιχειρημάτων και η απομόνωση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ οδήγησε την Υπουργό σε λεκτικούς ακροβατισμούς και αναφορές που δεν τιμούν ούτε την ίδια ούτε το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Εμείς απαντάμε: Το καταστροφικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν θα εφαρμοστεί, τα Μουσεία μας δεν θα γίνουν ούτε κυβερνητικά υποχείρια ούτε οίκοι εμπορίου.
Θυμίζουμε και τις λοιπές αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου: http://sea.org.gr/details.php?id=1325

ΠΛΑΤΕΙΑ, ΣΤΡΕΦΗΣ, ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΤΕΤΑΡΤΗ 15/2/2023, 17:00, ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΑΚΡΟΠΟΛ

Με χορηγία του εφοπλιστή Λαιμού, στα πρότυπα της δωρεάς της Prodea για τον Λόφο Στρέφη και με συμμετοχή μόνο αρχιτεκτονικών γραφείων του εξωτερικού, ολοκληρώθηκε ο παράνομος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την
υπόγεια επέκταση του Μουσείου, που αφορά και στη δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ 8.500 τμ, με καταστροφή του κοινόχρηστου κήπου του (που αναπλάστηκε με δόξα και τιμή από τον Μπακογιάννη δυο χρόνια πριν).

Επί της ουσίας και αυτό το κομμάτι της γειτονιάς εντάσσεται στους γενικότερους σχεδιασμούς εξευγενισμού και τουριστικοποίησης για το κέντρο της Αθήνας. Ο κήπος του Μουσείου, ένας ακόμα ελεύθερος και δημόσιος χώρος, σημείο αναφοράς επί δεκαετίες για πλήθος κόσμου και ειδικά για τους κατοίκους κάτω από την Πατησίων και τα παιδιά τους, για τα οποία είναι ο μοναδικός χώρος παιχνιδιού και κοινωνικοποίησής τους, καταστρέφεται, περιφράσσεται και αποκόπτεται από τους καθημερινούς χρήστες του.

Το Μουσείο μετατρέπεται σε ΝΠΔΔ και ιδιωτικοποιείται, η γύρω περιοχή γεμίζει ξενοδοχεία, το Υπουργείο Πολιτισμού ανηφορίζει για την ΠΥΡΚΑΛ και επιτρέπει στην Prodea να μεγιστοποιήσει την αξία του ακινήτου της, η Τοσίτσα πεζοδρομείται μέχρι τον Λόφο Στρέφη και ο Λόφος γίνεται η αυλή των ξενοδοχείων.

Την Τετάρτη 15/2/2023, στις 17:00, στηρίζουμε τη συγκέντρωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, έξω από το ΑΚΡΟΠΟΛ, κατά τη διάρκεια πανηγυρικής εκδήλωσης για το ξεπούλημα του Μουσείου, παρουσία του Μητσοτάκη.

ΜΙΖΕΣ, ΜΠΙΖΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ
ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΟΣ

Ανοιχτή Συνέλευση υπεράσπισης του Λόφου Στρέφη


ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ – ΤΕΧΝΗΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Συνεχίζουμε! τις κινητοποιήσεις κλιμακώνοντας τον αγώνα μας για την προάσπιση του Πολιτισμού.

Την ΤΕΤΑΡΤΗ 15 Φεβρουαρίου, στις 5 μμ., διαδηλώνουμε στην Αθήνα έξω από το ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, όπου θα βρίσκεται ο Πρωθυπουργός. Ενώνουμε τις φωνές μας με όλους όσοι αγωνίζονται για τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο χώρο των ΤΕΧΝΩΝ, της ΠΑΙΔΕΙΑΣ, του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Καλούμε από την πλευρά μας τους εικαστικούς εκπαιδευτικούς, όλους τους αγωνιζόμενους κλάδους και όλο τον κόσμο του πολιτισμού σε ΚΟΙΝΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ για την υπεράσπιση του πολιτισμού και των εργαζομένων του.

Η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων (ΕΝ.ΕΚ.Ε.Μ.) χαιρετίζει τις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες που πραγματοποιήθηκαν στις μεγάλες πόλεις της χώρας, τη Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου, ημέρα ψήφισης στη Βουλή του νομοσχεδίου μετατροπής των μεγαλύτερων και πλέον εμβληματικών Μουσείων της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Η αντι-πολιτιστική πολιτική της κυβέρνησης ενώνει στους δρόμους όλες τις ειδικότητες (και) στον χώρο του Πολιτισμού, ο οποίος δέχεται συνεχείς επιθέσεις ιδιωτικοποίησης – εμπορευματοποίησης – τουριστικοποίησης – εργολαβοποίησης. Ταυτόχρονα διαδοχικά είναι τα χτυπήματα στα δικαιώματα των εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού.

* Η κυβέρνηση, καταργεί το μάθημα των Εικαστικών από το Λύκειο, για να κάνει χώρο στα μαθήματα cheerleading και ιδιωτικά φροντιστήρια!

* Υποβαθμίζει τα πτυχία των καλλιτεχνών (απόφοιτοι δραματικών σχολών, ωδείων, κινηματογραφικών σχολών και σχολών χορού) στο επίπεδο Λυκείου, στρώνοντας το έδαφος στα ιδιωτικά κολέγια!

* Νομοθετεί τον μακροχρόνιο δανεισμό (για μισό αιώνα) αρχαιοτήτων σε Μουσεία και Συλλογές του εξωτερικού, νομιμοποιεί την αρχαιοκαπηλία, επαναπατρίζει αρχαία ειδώλια στη …Νέα Υόρκη, μετατρέπει τα κρατικά μουσεία σε Νομικά Πρόσωπα, φέρνοντας τον Πολιτισμό, ένα δημόσιο αγαθό, στη σφαίρα και την αισθητική των ιδιωτών.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ- ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ!!

ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ


Κάλεσμα διαμαρτυρίας την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στις 11.00 στα Προπύλαια και στις 17.00 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Η Κατάληψη της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου καλεί σε κινητοποιήσεις την Τετάρτη 15.02 στις 11:00 στα Προπύλαια και στις 17.00 έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο μαθητές/τριες, σπουδαστές/στριες, διδάσκουσες/οντες, καλλιτέχνιδες/ες από όλο το φάσμα των τεχνών καθώς και εργαζόμενους/ες όχι μόνο στον πολιτισμό, αλλά σε όλα τα πεδία, προκειμένου να διαμαρτυρηθούμε πιο συλλογικά από ποτέ, ενάντια στο βαρύτατο πλήγμα που υφίστανται οι δημιουργοί εξαιτίας του ΠΔ85, της απουσίας κρατικής μέριμνας και της σκόπιμης υποβάθμισης των τεχνών στη χώρα μας.
Εν όψει εκλογών, σχεδόν ένα μήνα πριν την αναμενόμενη διάλυση της Βουλής, με πλήθος διαμαρτυρόμενου κόσμου να πλημμυρίζει το κέντρο της Αθήνας και με τις καταλήψεις να πληθαίνουν μέρα με τη μέρα συμπεριλαμβάνοντας πλέον στο δυναμικό τους την ΑΣΚΤ και την Σχολή Θεάτρου ΑΠΘ, το ΥΠΠΟ δεν έχει προβεί ακόμα σε καμία επίσημη δήλωση για την αποκατάσταση του σοβαρότατου πλήγματος από το οποίο πλήττεται το σύνολο της καλλιτεχνικής κοινότητας στην Ελλάδα: Εκατοντάδες φοιτητές/τριες κινδυνεύουμε να χάσουμε τη χρονιά μας με κίνδυνο πολλοί/ες από εμάς να μην μπορέσουν να την επαναλάβουν, δεκάδες διδάσκουσες/όντες έχουν παραιτηθεί από τις Δραματικές Σχολές του Εθνικού Θεάτρου, του ΚΘΒΕ και του ΔΗΠΕΘΕ προκειμένου να στηρίξουν τον αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ οι καλλιτέχνες/ιδες σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται στην χειρότερη δυνατή κατάσταση ως προς την εκπαιδευτική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία, με την κυβέρνηση να μην αναλαμβάνει έμπρακτα ούτε κατ’ελάχιστο την απόλυτη ευθύνη της.
Θα σας περιμένουμε όλες και όλους στην κρίσιμη αυτή κινητοποίηση, για να διαδηλώσουμε με κατεύθυνση προς το Σύνταγμα και το Μέγαρο Μαξίμου. Όσοι και όσες επιθυμείτε μπορείτε, το πρωί στα Προπύλαια να συμμετάσχετε στην δράση μας, “Κάλεσμα διαμαρτυρίας με λευκή μάσκα και κόκκινη μύτη κλόουν”, φέρνοντας μαζί σας τον δικό σας, προσωπικό κλόουν ως φορέα αλήθειας, αντίστασης και ελευθερίας.

Με δύναμη, συλλογικότητα, φαντασία και αλληλεγγύη, δεν θα σταματήσουμε τον δίκαιο αγώνα μας μέχρι την νίκη.

Απαιτούμε:

1) Την ΆΜΕΣΗ τροποποίηση του ΠΔ 85/2022, με την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στην βαθμίδα ΤΕ (όπως ίσχυε για τους/τις διπλωματούχους μέχρι το 2003) ή τη δημιουργία αποδεδειγμένης ισότιμης βαθμίδας με το ΤΕ. Συμπερίληψη όλων των αποφοίτων.
2) Την Παροχή Σίτισης, Στέγασης, Δωρεάν Συγγραμμάτων, Κρατικών Υποτροφιών και Οικονομικής Στήριξης στο Σπουδαστικό Σώμα των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ Σχολών,
3) Την περαιτέρω στελέχωση των Δημοσίων Σχολών Παραστατικών Τεχνών με το απαραίτητο προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την διενέργεια των σπουδών μας,
4) Την ΆΜΕΣΗ ίδρυση Δημόσιου και Δωρεάν Πανεπιστημίου και νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων Παραστατικών Τεχνών σε όλη την Ελλάδα. Διαδικασίες εξομοίωσης για τους απόφοιτους των Ανώτερων Καλλιτεχνικών Σχολών. (Διαβούλευση με όλα τα συλλογικά όργανα για τη ρύθμιση των διαδικασιών αυτών.)

Το συντονιστικό της κατάληψης της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου

 

Μοιραστείτε το άρθρο