Η Μόσχα ζητάει τη σύγκληση του… ΝΑΤΟ

354Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι Ρώσοι κατηγορούν τους Αμερικανούς ότι βρίσκονται πίσω από τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική. Κατά τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών το αμερικανικό κίνητρο ήταν το χτύπημα της ενεργειακής συνεργασίας Ρωσίας – Γερμανίας.

Τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ θεωρεί αναγκαία η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα, μετά το ρεπορτάζ Αμερικανού δημοσιογράφου, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Υπάρχουν περισσότερα από αρκετά στοιχεία εδώ: η έκρηξη του αγωγού, η ύπαρξη κινήτρου, τα στοιχεία που έχουν συλλέξει δημοσιογράφοι», τόνισε η Ζαχάροβα στο Telegram. «Οπότε, πότε θα γίνει έκτακτη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ για να εξεταστεί η κατάσταση;», είπε.

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ, ερευνητής δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς δημοσίευσε άρθρο στο οποίο, επικαλούμενος ανώνυμη πηγή, καταγγέλλει ότι δύτες του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού ανατίναξαν του αγωγούς, μετά από εντολή του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Ο Λευκός Οίκος έχει απορρίψει ως «εντελώς ψευδή και μυθοπλασία» τον ισχυρισμό ότι οι ΗΠΑ είναι πίσω από τις εκρήξεις στους αγωγούς στη Βαλτική.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τους Δυτικούς ότι ευθύνονται για τις εκρήξεις στους δύο αγωγούς που μετέφεραν ρωσικό αέριο στη Γερμανία, χωρίς να παράσχει σχετικά στοιχεία. αποδείξεις. Ερευνητές από τη Σουηδία και τη Δανία (στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες των οποίων σημειώθηκαν οι εκρήξεις) έχουν επισημάνει ότι οι ρωγμές στους αγωγούς ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς, αλλά δεν έχουν διευκρινίσει ποιος εκτιμούν ότι ευθύνεται για αυτή.

Ο δε ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ είπε ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ουσιαστικά έχουν αναγνωρίσει με τις δηλώσεις τους ότι οι εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream ήταν έργο διά χειρός ΗΠΑ και μιλάνε γι αυτό με ευχαρίστηση. Άλλωστε η υφυπουργός Εξωτερικών για τις πολιτικές υποθέσεις των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ (με «αμαρτωλή» θητεία στο Κίεβο και άλλες ανατολικοευρωπαϊκές πρωτεύουσες) είχε δηλώσει ότι είναι πεπεισμένη πως ο αγωγός Nord Stream 2 δεν θα λειτουργήσει.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, «οι ΗΠΑ είδαν ότι η Ρωσία και η Γερμανία συνεργάζονταν πολύ καλά τα προηγούμενα 20-30 χρόνια, συγκροτώντας μια ισχυρή συμμαχία που βασιζόταν στους ρωσικούς πόρους και την γερμανική τεχνολογία. Αυτό άρχισε να απειλεί τη μονοπολική θέση πολλών αμερικανικών εταιρειών. Έτσι, ήταν αναγκαίο να την καταστρέψουν, κυριολεκτικά». “Αυτοί που δεν θέλουν να εμφανιστεί στον πλανήτη κάποιος άλλος που να αμφισβητήσει την ηγεμονία που οι ΗΠΑ έχουν ανακηρύξει τον εαυτό τους».

Τις αντιδράσεις της ιταλικής κεντροαριστεράς προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος δήλωσε ότι: «Αν ήμουν πρωθυπουργός δεν θα πήγαινα ποτέ να μιλήσω με τον Ζελένσκι, διότι διαπιστώνουμε ότι η χώρα του καταστρέφεται και ότι οι στρατιώτες και οι πολίτες της χώρας του σφάζονται. Αν σταματούσε να επιτίθεται στις δύο αυτόνομες δημοκρατίες του Ντονμπάς, αυτό δεν θα συνέβαινε. Κατά συνέπεια κρίνω πολύ αρνητικά την συμπεριφορά του κυρίου αυτού».

Την κατάληψη του χωριού Κράσνα Γκόρα κοντά στην πόλη Μπαχμούτ του Ντονέτσκ, ανακοίνωσε ο  επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Εβγένι Πριγκοζίν. Στο μήνυμά του ο Πριγκόζιν επεσήμανε ότι μόνο τα στρατεύματα της Wagner μάχονται «σε ακτίνα περίπου 50 χιλιομέτρων»  γύρω από το Μπάχμουτ και, αν η πόλη καταληφθεί, αυτό θα συμβεί από μαχητές της οργάνωσης.

Επίσης, οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι πολλές περιοχές χτυπήθηκαν 23 φορές από πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων, πλήττοντας στόχους σε Σούμι, Χερσώνα, Ντιπροπετρόφσκ κ.α..

Στην Ουκρανία συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις στελεχών του κυβερνητικού – κρατικού μηχανισμού, μετά τα σκάνδαλα διαφθοράς που αποκαλύφθηκαν. Σήμερα σειρά είχε ο υποδιοικητής της Εθνικής Φρουράς Ρουσλάν Ντζιούμπα, ο οποίος ήταν υπεύθυνος της στρατιωτικής επιμελητείας.

Μοιραστείτε το άρθρο