Οι Ρώσοι “ξέρουμε ότι έρχονται, αλλά δεν ξέρουμε πού”, λένε οι Ουκρανοί

351Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η αποστολή βαρέων όπλων «οδηγούν σε κλιμάκωση της έντασης, παρατείνουν τη σύγκρουση και την κάνουν όλο και πιο οδυνηρή για την Ουκρανία», λέει η Μόσχα. Οι Ουκρανοί προετοιμάζονται για μια νέα μετωπική επίθεση από τους Ρώσους. Όλη η προσοχή τους τώρα εστιάζεται στα διοικητικά όρια Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ.

Αν και οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν εξεστόμισαν κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για μια ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας στην ΕΕ, ο ουκρανός πρόεδρος διακηρύττει την πίστη του ότι κάτι τέτοιο μπορεί να ξεκινήσει μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Το Κίεβο ελπίζει να ενταχθεί στην ΕΕ σε χρόνο ρεκόρ, καθώς και να πείσει τις χώρες της ΕΕ να δεσμευτούν όχι μόνο για σύγχρονα άρματα μάχης αλλά και μαχητικά αεροσκάφη καθώς η Ρωσία προετοιμάζει μια νέα επίθεση.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν,  μετά τη συνάντησή του με τους ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι πιστεύει ότι η Ουκρανία «θα γίνει μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και επιθυμεί να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες μέσα στο 2023, καθώς ευχαρίστησε την ΕΕ για την υποστήριξή της στην Ουκρανία από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα πριν ένα σχεδόν χρόνο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ακόμη μια φορά έσπευσε να προχωρήσει σε εξαγγελίες χωρίς καν να έχει ενημερώσει τα κράτη μέλη ή το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Έτσι και τώρα έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το επερχόμενο νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που θα προτείνει η Επιτροπή τις επόμενες ημέρες που συμπληρώνεται ένας χρόνος ρωσικής εισβολής, κίνηση που προκάλεσε έκπληξη καθώς αναμενόταν να τις ανακοινώσει μέσα στον μήνα. «Υποστηρίζουμε την Ουκρανία για να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο». «Η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για την καταστροφή που προκλήθηκε και το αίμα που χύθηκε», είπε. Η Επιτροπή θα επιβάλει νέες κυρώσεις σε «ορισμένους στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες» και θα στοχεύσει επίσης τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της Ρωσίας.

«Θα στοχοποιήσουμε τους προπαγανδιστές του Πούτιν, γιατί τα ψέματά τους δηλητηριάζουν τον δημόσιο χώρο στη Ρωσία και στο εξωτερικό», είπε ο επικεφαλής της Κομισιόν. Επίσης, «το πακέτο θα περιλαμβάνει πρόσθετες απαγορεύσεις εξαγωγών αξίας άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό θα φέρει μεγαλύτερα προβλήματα στη στρατιωτική μηχανή της Ρωσίας και θα συνεχίσει να κλονίζει τα θεμέλια της οικονομίας της». Η οποία σημειωτέον δεν τα πάει και τόσο άσχημα όσο οι Δυτικοί επιθυμούσαν ή προέβλεπαν.

Κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Ζελένσκι ευχαρίστησε όλους τους Ευρωπαίους που στήριξαν την Ουκρανία, ενώ η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα κάλεσε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξετάσουν γρήγορα το ενδεχόμενο παροχής μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι αρκετοί ηγέτες κρατών μελών της ΕΕ του δήλωσαν έτοιμοι να παράσχουν στο Κίεβο μαχητικά αεροσκάφη, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Πυροδότησε όμως τα σενάρια για επικοινωνιακή προετοιμασία υπέρβασης μιάς ακόμη κόκκινης γραμμής που οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι έθεταν για τόσα μέχρι τώρα, όπως τα βαρέα άρματα μάχης που δίνουν στο Κίεβο.

Λίγο νωρίτερα, ο προσωπάρχης του ουκρανού προέδρου Αντρίι Γέρμακ έσπευδε να αναφέρει σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το ζήτημα των όπλων μεγάλου βεληνεκούς και των μαχητικών αεροσκαφών για την Ουκρανία «επιλύθηκε» και πως θα ακολουθήσουν λεπτομέρειες. Λεπτά αργότερα όμως ανασκεύασε την ανάρτησή του, λέγοντας ότι το ζήτημα «ενδέχεται να επιλυθεί».

Ο Ζελένσκι είπε ότι ορισμένα από αυτά που του έχουν υποσχεθεί στο Παρίσι από τον Μακρόν και τον Σολτς παραμένουν… ακόμα μυστικά. «Υπάρχουν ορισμένες συμφωνίες που δεν είναι δημόσιες, αλλά είναι θετικές. Δεν θέλω να προετοιμάσω τη Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία μας απειλεί συνεχώς με νέες επιθέσεις», είπε.

Τέτοιες ενέργειες «οδηγούν σε κλιμάκωση της έντασης, παρατείνουν τη σύγκρουση και την κάνουν όλο και πιο οδυνηρή για την Ουκρανία», είπε ο Πεσκόφ.

Ο δε πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, προσερχόμενος στη σύνοδο της ΕΕ τάχθηκε κατά της αποστολής πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας από τη χώρα του στην Ουκρανία. «Ακούω όλο και λιγότερες εκκλήσεις για ειρήνη και μόνο για νίκη, χωρίς κανείς να έχει ορίσει τι σημαίνει νίκη» τόνισε ο βούλγαρος πρόεδρος  και πρώην πιλότος μαχητικών αεροσκαφών και αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Η Βουλγαρία θα συνεχίσει να βοηθά την Ουκρανία και τους Ουκρανούς πρόσφυγες, αλλά είναι καιρός να ληφθούν μέτρα για τον τερματισμό της σύγκρουσης».

Την ώρα που ο ουκρανός πρόεδρος βρισκόταν στις Βρυξέλλες, η Ρωσία φαίνεται να παίρνει το πάνω χέρι στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία. Αυτό αναφέρεται στην τελευταία έκθεση του αμερικανικού Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW). «Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ανακτήσει την πρωτοβουλία στην Ουκρανία και έχουν ξεκινήσει την επόμενη μεγάλη επίθεσή τους στην περιφέρεια Λουγκάνσκ», αναφέρουν οι αναλυτές.

Οι Ουκρανοί προετοιμάζονται για μια νέα μετωπική επίθεση από τους Ρώσους. Αλλά το πού ακριβώς θα επιδιώξει η Ρωσία να καταφέρει το χτύπημά της παραμένει  μυστήριο, αναφέρει η Washington Post, αναγκάζοντας το Κίεβο να έχει  στρατεύματα σε ετοιμότητα κατά μήκος ενός πολυσχιδούς και δύσβατου μετώπου που εκτείνεται από τη Λευκορωσία μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα. Από τους βαλτώδεις βόρειους υγροβιότοπους μέχρι τις λυσσαλέες συγκρούσεις στους δρόμους στα ανατολικά και την άδενδρη νότια στέπα, κάθε περιοχή παρουσιάζει τις δικές της προκλήσεις και ευκαιρίες και για τους μεν και για τους δε.

Οι Ουκρανοί διοικητές παρακολουθούν παντού, ανυπομονώντας να αποκρυπτογραφήσουν τα σημάδια.  “Ξέρουμε ότι έρχονται. Δεν ξέρουμε πού”  λέει ο Βαλεντίν Λιμαρένκο που η μονάδα του στρατοπεδεύει  στην χιονισμένη Ζαπορίζια, εν μέσω κρότων από τα πυρά των ασκήσεων. Όμως, μέχρι να φτάσει ο βαρύς οπλισμός που υποσχέθηκε η Δύση, οι ουκρανικές μονάδες είναι πιθανό να παραμείνουν καθηλωμένες.

Το πιο προφανές σημείο για ξεκινήσει η Ρωσία της επίθεσή της  είναι στο  Ντονμπάς, σύμφωνα με τον επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών της Ουκρανίας υποστράτηγο Κίριλο Μπουντάνοφ. Η Μόσχα διοχετεύει μεγάλο μέρος της συνεχώς διογκούμενης δύναμής της, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μπουντάνοφ, έχει ξεπεράσει τους 326.000 στρατιώτες σε τμήματα της περιοχής.

Πολλά από αυτά τα στρατεύματα έχουν κατευθυνθεί προς την Μπαχμούτ, την πόλη που διεξάγονται λυσσαλέες μάχες και που βρίσκεται στον δρόμο προς τον μακροχρόνιο στόχο του Πούτιν, τον έλεγχο του Ντονμπάς. «Όλη τους η προσοχή αυτή τη στιγμή είναι να φτάσουν στα διοικητικά σύνορα των Λουγκάνσκ και Ντρονέτσκ», σημειώνει.

Στο Κίεβο ο υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ γνωστοποίησε ότι 621 άτομα που εργάζονται στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και το υπουργείο Άμυνας θα διωχθούν με κατηγορίες που δεν αναφέρθηκαν, αλλά προφανώς έχει να κάνει με το μεγάλο σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε με τη διαφθορά στις προμήθειες του στρατού.

«Τίποτα  δεν έχει καταρρεύσει και τίποτα δεν διαλύεται» ανέφερε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν που  απηύθυνε σήμερα ειρωνικό “αποχαιρετιστήριο”  στις ξένες εταιρίες που εγκατέλειψαν τη Ρωσία λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία. «Σήμερα πολλές από αυτές (τις δυτικές εταιρίες), δεχόμενες πιέσεις από τις κυβερνήσεις τους, φεύγουν από την αγορά μας. Στο καλό», δήλωσε, κάνοντας με το χέρι του μια χειρονομία αποχαιρετισμού, κατά την διάρκεια ομιλίας του σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους. «Οι επιχειρηματίες μας αποκτούν αυτές τις εταιρίες, ακόμα και ολόκληρους κλάδους, και συνεχίζουν τη δουλειά αυτή με μεγάλη επιτυχία», υπογράμμισε ο Πούτιν.

Μοιραστείτε το άρθρο