«Ο κόσμος προχωρά με τα μάτια ορθάνοιχτα σε ευρύτερο πόλεμο»

348Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ο γγ του ΟΗΕ βλέπει κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και ευρύτερο πόλεμο. Μετά τους Αμερικανούς και οι Ευρωπαίοι καλούν τον Ζελένσκι σε φιέστες.Το Κίεβο εκτιμάει ότι η Δύση δεν ξέρει τι να κάνει με την Ρωσία. 

Ένα σχεδόν χρόνο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρναία και το ξέσπασμα του πολέμου, ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θέτει τη σύγκρουση… στην πρώτη θέση των προτεραιοτήτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το 2023 (που δεν έχει κάνει τίποτα για το ουκρανικό) , ενώ ακολουθούν η κλιματική κρίση και η ακραία φτώχεια.

“Οι προοπτικές για ειρήνη δεν σταματούν να ελαττώνονται. Οι κίνδυνοι μιας περαιτέρω κλιμάκωσης και σφαγής δεν σταματούν να αυξάνονται. Φοβάμαι ότι ο κόσμος προχωρά προς έναν ευρύτερο πόλεμο όχι υπνοβατώντας, αλλά το κάνει στην πραγματικότητα έχοντας τα μάτια ορθάνοιχτα”, τόνισε. Ενώ αναφέρθηκε σε άλλες απειλές κατά της ειρήνης, από την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση και το Αφγανιστάν έως τη Μιανμάρ, το Σαχέλ, την Αϊτή.

Επίσης, έκανε αναφορά στις αιτίες της φτώχειας λέγοντας ότι: «Υπάρχει κάτι θεμελιωδώς κακό στο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό μας σύστημα“. Επισήμανε δε την ευθύνη του για την αύξηση της φτώχειας και της πείνας, το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών ή το βάρος του χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών. Ενώ κατήγγειλε εκ νέου τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ορυκτών καυσίμων.

Στο Κίεβο, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Ολεξίι Ντανίλοφ δήλωνε ότι: Το εθνικό συμφέρον της Ουκρανίας είναι η διάλυση της Ρωσίας. Σε συνέντευξή  του στο kyivindependent ανέφερε ότι: «Θέλουμε το 2023 να είναι μία νικηφόρα χρονιά, αλλά είμαστε ρεαλιστές. Νομίζω πως η Δύση δεν ξέρει τι να κάνει με την Ρωσία». Ενώ επισήμανε την ουκρανική στρατηγική λέγοντας πως: Η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα όπλα και τα χρειάζεται το συντομότερο δυνατόν για να εξολοθρεύσουμε τους Ρώσους».

Μετά την Ουάσινγκτον και τη συνάντησή του με όλη της αμερικανική πολιτική ηγεσία, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι προσκαλείται τώρα και στις Βρυξέλες να συμμετάσχει σε σύνοδο κορυφής των 27 ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ. Οι επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ τον προσκάλεσαν να συμμετάσχει σε μία μελλοντική σύνοδο κορυφής, μη προσδιορίζοντας πότε. Το απροσδιόριστο έχει να κάνει με τους προφανείς λόγους ασφάλειας. Αλλά ήδη κυκλοφορούν αναφορές ότι αυτό θα γίνει στην επικείμενη σύνοδο της Πέμπτης.

Στα μέτωπα… ο ουκρανός κυβερνήτης του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο είπε ότι: «Οι μάχες γίνονται ολοένα και εντονότερες, με τις ρωσικές δυνάμεις να εξολοθρεύουν τις πόλεις και τα χωριά μας». Ενώ ο ομόλογός του του Λουγκάνσκ Σερχίι Χαϊντάϊ είπε ότι: «Οι Ρώσοι συγκεντρώνουν πυρομαχικά για μεγάλης κλίμακας επίθεση». Σε αυτό αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Κίριλο Μπουντάνοφ, που προορίζεται για τη θέση του υπουργού Άμυνας, ο οποίος είπε ότι: «Η επίθεση θα εκδηλωθεί περισσότερο με μηχανοκίνητες ταξιαρχίες, παρά με κακώς ε[παιδευμένους εφέδρους ή τους μισθοφόρους της Βάγκνερ που έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες στις πρόσφατες μάχες».

Στον ουκρανικό στρατό αυξάνονται  τα φαινόμενα ανυπακοής και  λιποταξίας. Υπάρχουν εκείνοι που στασίασαν ενάντια στις εντολές των διοικητών. Με ελάχιστα πυρομαχικά και χαμηλό  και ηθικό, λιποτάκτησαν για να επιβιώσουν. Η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία αντέδρασε με την προώθηση νόμου που θεσπίζει αυστηρότερες ποινές για τους απείθαρχους και καταργεί το δικαίωμά τους να ασκήσουν έφεση.

Με τις νέες διατάξεις, η ανυπακοή θα τιμωρείται με φυλάκιση πέντε έως οκτώ ετών, αντί των δύο έως επτά ετών που ίσχυαν προηγουμένως, και η λιποταξία ή η μη προσέλευση για υπηρεσία χωρίς βάσιμο λόγο με κάθειρξη έως και 10 ετών. Η εκτόξευση απειλών προς τους διοικητές, η κατανάλωση αλκοόλ, η αμφισβήτηση διαταγών και πολλές άλλες παραβάσεις θα αντιμετωπίζονται με φυλάκιση, ενώ μέχρι τώρα επιβαλλόταν αναστολή των καθηκόντων ή μείωση  μισθού.

Μοιραστείτε το άρθρο