Μεγάλη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα νοτιοανατολικά μέτωπα

346ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η Μόσχα απειλεί με μεγάλη αντίδραση στην αποστολή από τους Δυτικούς εξελιγμένων οπλικών συστημάτων στο Κίεβο. Καταγράφονται ετοιμασίες των ρωσικών στρατευμάτων για μεγάλη ρωσική επίθεση. Τώρα επικεντρώνουν τις επιχειρήσεις τους στην ολοκλήρωση του ελέγχου του Ντονέτσκ.

Η Ρωσία συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερους στρατιώτες στα μέτωπα των μαχών, όπου η κατάσταση γίνεται δυσκολότερη, είπε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι στο καθημερινό βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του. Συγκεκριμένα και κατά τον δήμο της Μαριούπολης, οι ρώσοι στρατιώτες στην περιοχή έχουν αυξηθεί κατά 10-15.000, κάτι που σημαίνει ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν διπλασιάσει το ανθρώπινο στρατιωτικό προσωπικό στις 30.000.

«Ο εχθρός ανασυντάσσεται σε ορισμένες ζώνες. Επικεντρώνει τις προσπάθειές του κυρίως στο Κουπιάνσκ, το Λιμάν, την Μπαχμούτ, την Αβντίιβκα και τη Νοβοπαβλίφκα», στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας πύραυλοι έπληξαν το Κραματόρσκ ενώ το πρωί στο στόχαστρο του ρωσικού πυροβολικού μπήκε η Αβντίιβκα.

«Αυτήν την εβδομάδα οι ρωσικές κατοχικές δυνάμεις επικέντρωσαν όλες τις προσπάθειές τους στην περικύκλωση της Μπαχμούτ και εξαπέλυσαν μια σφοδρή επίθεση στο Λιμάν. Αλλά χάρη στην αντίσταση των στρατιωτών μας, απέτυχαν» είπε η υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ. Οβίδες έπληξαν πολιτικές υποδομές σε 26 κοινότητες στην Ζαπορίζια, ενώ οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν και στη Χερσώνα.

Στην απειλή ότι «όλη η Ουκρανία που παραμένει υπό τον έλεγχο του Κιέβου θα καεί», στην περίπτωση που εξοπλιστεί από τη Δύση με εξελιγμένα οπλικά συστήματα, προχώρησε σήμερα σε συνέντευξή του ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Σε ερώτηση αν η χρήση οπλικών συστημάτων μακράς ακτίνας δράσης από τους Ουκρανούς είναι ενδεχόμενο να οδηγήσει τη Ρωσία σε διαπραγματεύσεις με το Κίεβο, απάντησε ότι: «Το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς το αντίθετο». «Μόνο κάποιοι τρελοί από αυτούς που υπάρχουν και είναι αρκετοί, τόσο στο Λευκό Οίκο, όσο και στο Καπιτώλιο μπορούν να ισχυριστούν κάτι τέτοιο».

Κατά τ’ άλλα, ο ουκρανός πρόεδρος δηλώνει αισιόδοξος για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ ακόμη και μέσα στη χρονιά, παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που ήταν στην ουκρανική πρωτεύουσα δεν είπαν τίποτα απολύτως. «Πιθανόν να ξεκινήσουν φέτος επίσημες διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι συμφωνήσαμε πραγματικά σήμερα; Υπάρχει ομοφωνία για το γεγονός ότι είναι εφικτό να ξεκινήσουν αυτή τη χρονιά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Απόψε, μπορούμε να πούμε ότι η Ουκρανία κάνει πρόοδο ως προς τον στόχο της», είπε αναφερόμενος στα αποτελέσματα της συνόδου ΕΕ-Ουκρανίας που διεξήχθη στο Κίεβο.

Ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ εξουσιοδότησε την κυβέρνηση Μπάϊντεν να κάνει χρήση των κατασχεμένων περιουσιακών στοιχείων του ρώσου ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοφέγεφ, μετά την καταδίκη του για αποφυγή των κυρώσεων. Απόφαση που γνωστοποιήθηκε μετά τη συνάντηση στην Ουάσινγκτον με τον ουκρανό γενικό εισαγγελέα Αντρίι Κόστιν

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι 7.5 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν καταφύγει στην Ευρώπη, ενώ 17.7 εκατ. χρειάζονται βοήθεια. Σε μια χώρα όπου σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή και το ξέσπασμα των πολεμικών συγκρούσεων.

Μοιραστείτε το άρθρο