Αφέθηκε ελεύθερος ο Ιρανός σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί – Είχε μόλις ξεκινήσει απεργία πείνας

Φυλακισμένος τον Ιούλιο για καταδίκη που εκδόθηκε το 2010, ο πολυβραβευμένος Ιρανός σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση την Παρασκευή μετά από περισσότερες από διακόσιες ημέρες στη φυλακή. Είχε μόλις ξεκινήσει απεργία πείνας, αποφασισμένος να συνεχίσει «μέχρι ίσως το άψυχο σώμα [του] απελευθερωθεί από τη φυλακή». 

Ο κρατούμενος στις φυλακές Τεχεράνης Τζαφάρ Παναχί προχώρησε σε απεργία πείνας την 1η Φεβρουαρίου . Ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του Ιράν, με ταινίες οι οποίες κριτικάρουν την ανελεύθερη θεοκρατική χώρα και στηλιτεύουν τη διαρκή καταπίεση που δέχονται οι γυναίκες, βρίσκεται φυλακισμένος στη φυλακή Εβίν από τις 11 Ιουλίου, εκτίοντας ποινή κάθειρξης έξι ετών η οποία του επιβλήθηκε το 2010 για «προπαγάνδα κατά του συστήματος». Ο Παναχί είχε συλληφθεί μετά τη δίκη ενός άλλου σκηνοθέτη στοχοποιημένου από το καθεστώς του Ιράν, τον Μοχαμάντ Ρασουλόφ.

Στις 15 Οκτωβρίου η καταδίκη του ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο και διατάχθηκε να πραγματοποιηθεί νέα δίκη, ωστόσο ο Παναχί παραμένει φυλακισμένος. Για την απεργία δήλωσε: «Σήμερα, όπως πολλοί άνθρωποι παγιδευμένοι στο Ιράν, δεν έχω άλλη επιλογή από το να διαμαρτυρηθώ εναντίον αυτής της απάνθρωπης συμπεριφοράς με ό,τι έχω πιο ακριβό: τη ζωή μου. Θα αρνηθώ να φάω και να πιω και να πάρω οποιοδήποτε φάρμακο μέχρι την απελευθέρωσή μου».

Μεγάλο μέρος των καλλιτεχνών που αντιτίθενται με το έργο τους στο αυταρχικό καθεστώς βρίσκονται αντιμέτωποι συνεχώς με βάναυσες ποινές και απαγορεύσεις. Ο Παναχί παρά την ποινή που είχε δεχθεί και την απαγόρευση να φύγει από τη χώρα και να κάνει ταινίες, συνέχισε τη γενναία δημιουργική του διαδρομή όλα αυτά τα χρόνια.

Μοιραστείτε το άρθρο