Μικροφωνική παρέμβαση υπεράσπισης του πάρκου Δρακόπουλου και ανοιχτή συνέλευση, Πέμπτη 2/2 στις 17:00

ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου και ώρα 17.00 – 18.30 ενάντια στα νέα σχέδια Δήμου Αθηναίων και Ερυθρού Σταυρού.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ στη συνέχεια, στις 19.00 στο Στέκι Π. (Καμπούρογλου 44, Πατήσια)

Τη Δευτέρα 30/1/2023 στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας συζητήθηκε η «σύμβαση δωρεάν παραχώρησης χρήσης ακινήτου» του πάρκου Δρακόπουλου. Σε μία επαίσχυντη διαδικασία με τον Δήμαρχο να ειρωνεύεται τόσο τους κατοίκους όσο και τους υπόλοιπους Δημοτικούς Συμβούλους, η παράταξη Μπακογιάννη κατέθεσε και υπερψήφισε μαζί με τον Γ, Βουλγαράκη (σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε εκτός της παράταξης του Γερουλάνου που δήλωσε αποχή) τη σύμβαση παραχώρησης με την οποία ο Δήμος, μετά από 30 χρόνια αποκλειστικής χρήσης του κοινόχρηστου χώρου, αναγνωρίζει τώρα τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό ως ιδιοκτήτη με νομή και κατοχή, ο οποίος μάλιστα παραχωρεί το πάρκο στον Δήμο, μόλις για άλλα 8 χρόνια!

Το σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ Δήμου Αθηναίων (ΔΑ) και Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ), που έχει κυκλοφορήσει, εσκεμμένα δεν κάνει καμία αναφορά στην από 30-ετίας διαμόρφωση και αποκλειστική χρήση του χώρου ως πάρκο, στην εγκατάλειψη από τον φερόμενο ως ιδιοκτήτη, στην απώλεια της πολιτιστικής κληρονομιάς με ευθύνη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Δεν κάνει καμία αναφορά στον αγώνα των κατοίκων που εδώ και 13 χρόνια έχουμε αποτρέψει την οικοδόμηση του χώρου του παλιού εργοστασίου και έκτοτε τον φροντίζουμε και τον διαμορφώνουμε. Έχουμε χτίσει θεατρική σκηνή, κερκίδες, πηγάδια, πεζούλια. Ακόμη, δύο φορές στο παρελθόν τοποθετήσαμε παιδικά παιχνίδια (κούνιες, τσουλήθρα, τραμπάλα) τα οποία ύπουλα αφαίρεσε η δημοτική αρχή. Πριν από τα Χριστούγεννα τοποθετήσαμε εκ νέου κούνιες και τραμπάλα. Επίσης, στα 13 χρόνια που υπερασπιζόμαστε το πάρκο έχουν οργανωθεί εκατοντάδες πολιτικές, πολιτιστικές, μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, με την ενεργό συμμετοχή της γειτονιάς και χωρίς αντίτιμο.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, ο χώρος ολόκληρου του κτήματος Δρακόπουλου (περίπου 9 στρέμματα, δηλαδή το κομμάτι που ήδη από 1981 φροντίζει ο Δ.Α. αλλά και ο χώρος του παλιού εργοστασίου όπου το 2009 η δημοτική αρχή Κακλαμάνη με τον ΕΕΣ προσπάθησαν χτίσουν εννιαώροφο κτίριο αλλά οι κάτοικοι το αποτρέψαμε) αναγνωρίζεται ως ιδιοκτησία με νομή και κατοχή. Ο Δήμος, δηλαδή, έμμεσα παραιτείται από οποιοδήποτε δικαίωμα χρήσης του πάρκου μετά από 30 χρόνια κατοχής του. Από την ημερομηνία που η σύμβαση θα είναι σε ισχύ και μετά, ολόκληρο το πάρκο (και τα 9 στρέμματα) θα θεωρείται ως παραχώρηση χρήσης (sic) από τον ΕΕΣ στον Δ. Αθηναίων για 8 μόλις χρόνια. Σκοπός είναι να «εξωραϊστεί» με έξοδα των πολιτών και μετά να τον παραλάβει ο ΕΕΣ ως «αυλή» του όποιου οικοδομήματος αποφασίσει να φτιάξει στον χώρο του παλιού εργοστασίου, μετά τη λήξη της παραχώρησης. Υπενθυμίζουμε ότι το τμήμα του εργοστασίου που αποτελείται από 3 στρέμματα είναι ακόμα οικοδομήσιμο, και με την παραπάνω συμφωνία τίποτα δεν αποτρέπει τον ΕΕΣ να διεκδικήσει αλλαγή ρυμοτομικού και για το τμήμα των 6 στρεμμάτων που μέχρι και σήμερα λειτουργεί ως πάρκο του Δήμου Αθηναίων.

Με άλλα λόγια η δημοτική αρχή Μπακογιάννη προσπαθεί να οικειοποιηθεί τη δουλειά και τον κόπο των κατοίκων, που διαμορφώνουμε και φροντίζουμε τον χώρο του παλιού εργοστασίου εδώ και 13 χρόνια, παρουσιάζοντας ένα σχέδιο ανάπλασης που: α) υπόσχεται περιφράξεις, κόψιμο δέντρων, τόνους τσιμέντο και οικοδομικά υλικά στο πάρκο β) εξυπηρετεί τους προεκλογικούς σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής με ένα ακόμη έργο-βιτρίνα γ) ανεβάζει την εμπορική αξία του οικοπέδου προς όφελος μελλοντικής χρήσης από τον ΕΕΣ.

Ο ΕΕΣ έχει ευθύνες για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς αφού άφησε τα διατηρητέα κτίρια να ρημάξουν. Να σημειωθεί ότι από τη σύμβαση παραχώρησης του κτήματος εξαιρούνται τα μισογκρεμισμένα διατηρητέα κτίρια, τα οποία για ακόμη μία φορά αφήνονται στην τύχη τους. Η δημοτική αρχή αντί να ζητήσει από τον ΕΕΣ αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ και να πιέσει για την αποκατάστασή τους, αντ’ αυτού μέσω της σύμβασης παραχώρησης και με τα χρήματα των δημοτών αναβαθμίζει την ιδιοκτησία του ΕΕΣ ώστε μετά από 8 χρόνια, ο ΕΕΣ να την παραλάβει με πολλαπλάσια εμπορική αξία. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και μελλοντική απαλλοτρίωση του κτήματος από τον Δ.Α. θα κοστίσει εκατομμύρια ευρώ στους δημότες αν και η σημερινή διοίκηση του Δήμου μέσω του Δημάρχου Μπακογιάννη και προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιαδά ξεκαθάρισαν στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να προβούν σε τέτοια ενέργεια: το Δρακόπουλο ανήκει στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας:

  • Συντήρηση πάρκου: Συντήρηση και καθαρισμός του πάρκου από την υπηρεσία πρασίνου όπως είναι αυτονόητο. Εδώ και χρόνια οι κάτοικοι προσπαθούν να συντηρήσουν το πράσινο και ο Δήμος αντί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, κόβει το νερό του πάρκου.
  • Αναστήλωση των Διατηρητέων – Διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης: Τα εναπομείναντα χαρακτηρισμένα κτίρια (ΦΕΚ Β 621/1983, ΦΕΚ Δ 573/1983) είναι εκτός μελέτης. Ο Δήμος τα αφήνει για άλλη μια φορά στη μοίρα τους με προφανή στόχο πια να καταρρεύσουν πλήρως και να αποχαρακτηριστούν, δίχως καμία απαίτηση για αποζημιώσεις από τον υπαίτιο ιδιοκτήτη Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.
  • Χαρακτηρισμός όλου του κληροδοτήματος (και των 9 στρεμμάτων) ως Κοινόχρηστο Πράσινο: Επαναφορά σε ισχύ του ρυμοτομικού του ’81 (ΦΕΚ Δ 513/1981) που καταπατήθηκε από την επιβολή όρων δόμησης στο κτήμα.
  • Καμία εφαρμογή της σύμβαση μεταξύ Δήμου και ΕΕΣ. Είναι επιζήμια. Να παρθεί πίσω. Το πάρκο ανήκει στους κατοίκους.

Θα υπερασπιστούμε το πάρκο ως ελεύθερο χώρο πρασίνου, πολιτισμού και κινηματικής δράσης.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΞΩ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΠ’ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης του Κτήματος Δρακόπουλου

Μοιραστείτε το άρθρο