Ηνωμένο Βασίλειο: Απήργησαν μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα

Χιλιάδες σχολεία στο Ηνωμένο Βασίλειο έκλεισαν, οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες παρέλυσαν στη μεγαλύτερη ημέρα εργατικής δράσης που έχει δει η Βρετανία εδώ και πάνω από μια δεκαετία, καθώς τα συνδικάτα ενισχύουν την πίεση προς την κυβέρνηση για αύξηση μισθών εν μέσω κρίσης κόστους ζωής. Οι ταυτόχρονες απεργίες σε πολλές βιομηχανίες την Τετάρτη σηματοδότησε μια κλιμάκωση των δράσεων διαμαρτυρίας των συνδικάτων

Το Συνέδριο των Εργατικών Συνδικάτων , μια ομοσπονδία συνδικάτων, υπολόγισε ότι έως και μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι – συμπεριλαμβανομένων των δασκάλων, του πανεπιστημιακού προσωπικού, των δημοσίων υπαλλήλων, των συνοριακών αξιωματούχων και των οδηγών τρένων και λεωφορείων – προχώρησαν σε απεργία σε όλη τη χώρα. Κινητοποιήσεις  προγραμματίζονται για τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες με διεκδικήσεις εκτός των αυξήσεων στους μισθούς, για  περισσότερες θέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των νοσηλευτών και των εργαζομένων στα ασθενοφόρα. Την Τετάρτη επίσης απήργησαν οι εργαζόμενοι σε μουσεία και οι οδηγοί λεωφορείων του Λονδίνου, αλλά και το προσωπικό  ακτοφυλακής και συνοριακών ελέγχων  στα αεροδρόμια.

Η τελευταία φορά που η χώρα είδε μαζικές αποχωρήσεις σε αυτή την κλίμακα ήταν το 2011, όταν πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα οργάνωσαν μονοήμερη απεργία για συνταξιοδοτικά αιτήματα.

Τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι παρά τις κάποιες αυξήσεις στους μισθούς, ο αυξανόμενος πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου έχει βυθίσει δεκάδες εργαζομένους του δημόσιου τομέα σε οικονομικές δυσκολίες, επειδή οι μισθοί τους δεν ανταποκρίνονται στον πληθωρισμό. Δάσκαλοι, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και πολλοί άλλοι λένε ότι οι μισθοί τους έχουν μειωθεί σε πραγματικούς όρους την τελευταία δεκαετία και η αύξηση του κόστους διαβίωσης που ξεκίνησε πέρυσι επιδείνωσε το πρόβλημα.

Το TUC δήλωσε την Τετάρτη ότι ο μέσος εργαζόμενος του δημόσιου τομέα είναι κατά 250 $ το μήνα σε χειρότερη θέση σε σύγκριση με το 2010, εφόσον ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός.

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται στο 10,5%, το υψηλότερο των τελευταίων 40 ετών, λόγω της εκτίναξης του κόστους τροφίμων και ενέργειας. Ενώ ορισμένοι αναμένουν ότι οι αυξήσεις των τιμών θα επιβραδυνθούν φέτος, οι οικονομικές προοπτικές της Βρετανίας παραμένουν ζοφερές. Την Τρίτη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι η χώρα θα είναι η μόνη μεγάλη οικονομία που θα συρρικνωθεί φέτος, έχοντας ακόμη χειρότερη απόδοση από τη Ρωσία που έχει πληγεί από τις κυρώσεις.

Η Εθνική Εκπαιδευτική Ένωση δήλωσε ότι περίπου 23.000 σχολεία θα επηρεαστούν την Τετάρτη, με το 85 τοις εκατό να έχει κλείσει πλήρως ή εν μέρει.

«Η κυβέρνηση καταστρέφει το εκπαιδευτικό μας (σύστημα), υποχρηματοδοτεί τα σχολεία μας και πληρώνει ελάχιστα τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτά», είπε ο Κέβιν Κόρτνεϊ, ο κοινός γενικός γραμματέας του NEU. “Δημοτικά σχολεία όπου δεν μπορείς να βρεις βοηθούς ειδικών αναγκών, γιατί πιάνουν δουλειές σε σούπερ μάρκετ όπου αμείβονται καλύτερα. Αυτό είναι που κάνει τους ανθρώπους να αναλάβουν δράση.”

Οι εργαζόμενοι εξοργίστηκαν επίσης από το σχέδιο της κυβέρνησης να εισαγάγει έναν νέο νόμο με στόχο να περιορίσει τις απεργίες επιβάλλοντας ελάχιστα επίπεδα υπηρεσιών σε βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της υγείας και των μεταφορών. Τα συνδικάτα επέκριναν τη νομοθεσία ως επίθεση στο δικαίωμα στην απεργία και κατηγορούν την κυβέρνηση για άρνηση διαπραγμάτευσης.Χιλιάδες σχολεία στο Ηνωμένο Βασίλειο έκλεισαν, οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες παρέλυσαν στη μεγαλύτερη ημέρα εργατικής δράσης που έχει δει η Βρετανία εδώ και πάνω από μια δεκαετία, καθώς τα συνδικάτα ενισχύουν την πίεση προς την κυβέρνηση για αύξηση μισθών εν μέσω κρίσης κόστους ζωής. Οι ταυτόχρονες απεργίες σε πολλές βιομηχανίες την Τετάρτη σηματοδότησε μια κλιμάκωση των δράσεων διαμαρτυρίας των συνδικάτων

Μοιραστείτε το άρθρο