Τεράστια συμμετοχή τη δεύτερη μέρα απεργιών και διαδηλώσεων στη Γαλλία κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης

Η οργή για τις κυβερνητικές επιθέσεις στις συντάξεις θεριεύει στη Γαλλία.  Οι διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα την Τρίτη (31.1) ήταν ακόμη μεγαλύτερες από τη μαζική προσέλευση την προηγούμενη ημέρα απεργιών και διαδηλώσεων στις 19 Ιανουαρίου και τα συνδικάτα αναφέρουν ότι περίπου 2,8 εκατομμύρια Γάλλοι εργαζόμενοι διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα.

Το διασυνδικαλιστικό ανακοινώνει δύο νέες ημέρες απεργιών και διαδηλώσεων, την Τρίτη 7 και το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου.

Μεταφορές, νοσοκομεία, σχολεία… Πολλοί κλάδοι προχώρησαν σε απεργία ενάντια στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που προβλέπει αύξηση κατά δύο χρόνια της ηλικίας  συνταξιοδότησης, στα 64 από τα 62 που είναι σήμερα. Το εύρος της αντίδρασης απλώθηκε και γεωγραφικά, ακόμη και σε μικρές πόλεις. Περισσότερες από 220 διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα. Οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες επλήγησαν σκληρά, όπως και τα σχολεία και τα τοπικά συγκοινωνιακά δίκτυα.

Στα διυλιστήρια πετρελαίου, πάνω από το 90 τοις εκατό των εργαζομένων αποχώρησαν από το εργοτάξιο la Mède, το 90 τοις εκατό στο Donges και το Esso/Exxon Fos sur Mer και το 70 τοις εκατό στο Feyzin.

Η ομοσπονδία των συνδικάτων CGT ανέφερε ότι 500.000 συμμετείχαν στο Παρίσι, 100.000 περισσότεροι από την προηγούμενη φορά. Και σε εθνικό επίπεδο αναφέρει ότι συμμετείχαν «σχεδόν 2,8 εκατομμύρια», περίπου 750.000 περισσότεροι από την προηγούμενη διαμαρτυρία.

Το εκπαιδευτικό σωματείο CGT έγραψε στο Twitter: «Οι αριθμοί είναι πάνω ​​από την οροφή (σσ που είχαμε θέσει)! Περισσότεροι άνθρωποι στο δρόμο στην Τουλούζη, τη Μασσαλία, τη Λαβάλ, τη Ρεν… Θα κερδίσουμε και θα ανατρέψουμε αυτή την κυβέρνηση».

Ωστόσο η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν παραμένει σταθερή στη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.Μάλιστα ο υπουργό Μεταφορών Κλέμεντ Μπονανακοίνωσε πρόσφατα ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο μεταρρύθμισης των νόμων της χώρας όσον αφορά τις απεργίες, λέγοντας ότι θέλει να ακολουθήσει το «ιταλικό στυλ».

ΠΑΡΙΣΙ: ΦΩΤΟΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ Ηρώ Σιαφλιάκη, Μπονίτα Παπαστάθη, Φοίβος

Μοιραστείτε το άρθρο