Οι Δυτικοί ετοιμάζουν αναβαθμισμένη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο

342Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΝΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Την οργάνωση ακόμη μεγαλύτερης (ποσοτικά και ποιοτικά) στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ετοιμάζουν οι Δυτικοί, προς αντιμετώπιση των ρωσικών δυνάμεων. Η Human Rights Watch καταγγέλλει, τόσο Ρώσους όσο και Ουκρανούς, για χρήση απαγορευμένων ναρκών κατά προσωπικού.

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να στείλουν στην Ουκρανία νέα στρατιωτική βοήθεια ύψους δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σε αυτό το πακέτο περιλαμβάνονται μεγάλου βεληνεκούς ρουκετοβόλα, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι ζητάει ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια με την παράδοση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και μαχητικών αεροσκαφών. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν οι ΗΠΑ θα παράσχουν μαχητικά αεροσκάφη F-16, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάϊντεν είπε ένα απλό: «‘Όχι». Ενώ προανήγγειλε επικοινωνία του με τον ουκρανό πρόεδρο για να εξετάσουν τους τρόπους περαιτέρω βοήθειας προς την Ουκρανία.

Άλλωστε όλες οι αποστολές οπλικών συστημάτων των Δυτικών όταν πρωτοπροτάθηκαν αντιμετωπίστηκαν αρχικά με… «όχι», αλλά στην πορεία και μέσω από τις επικοινωνιακές διαδικασίες κατέληξαν στις σημερινές αποστολές βαρέων αρμάτων μάχης και εξελιγμένων πυραυλικών συστημάτων.

«120 με 140» βαρέα άρματα μάχης» πρόκειται να παραλάβει η Ουκρανία  στο «πρώτο κύμα» του εφοδιασμού της από τεθωρακισμένα 12 κρατών, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Ντμίτρο Κουλέμπα. Όπως είπε, πρόκειται για γερμανικά άρματα Leopard 2, για βρετανικά Challenger 2 και για αμερικανικά M1 Abrams. Σημείωσε ότι η χώρα του εργάζεται για να εξασφαλίσει άρματα και από άλλες χώρες, σε αυτήν την κρίσιμη φάση του πολέμου.

Η Γαλλία από την πλευρά της θα προμηθεύσει στην Ουκρανία 12 επιπλέον αυτοκινούμενα πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς Caesar πρόκειται, σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό Άμυνας Σεμπάστιαν Λεκορνύ, μετά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξίι Ρέζνικοφ. Η Γαλλία σκοπεύει να στείλει 150 μέλη στρατιωτικού προσωπικού στην Πολωνία για να εκπαιδεύουν εκεί 600 ουκρανούς στρατιώτες κάθε μήνα.

Παράλληλα, οι δύο συζήτησαν σήμερα σχετικά με την εκπαίδευση των ουκρανών πιλότων, με σκοπό να πετούν με γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη. Ο γάλλος υπουργός δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ταμπού», όταν ρωτήθηκε για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία. Όπως χθές ο γάλλος πρόεδρος ότι «θεωρητικά τίποτα δεν αποκλείεται».

Οι εκκλήσεις των Βαλτικών και Πολωνών να παρασχεθούν στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη υπογραμμίζει την «εξαιρετικά επιθετική στάση» των κρατών της Βαλτικής και της Πολωνίας, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. «Γενικά, βλέπουμε μια εξαιρετικά επιθετική θέση από εκπροσώπους των χωρών της Βαλτικής και της Πολωνίας. Είναι προφανώς έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να προκαλέσουν την ανάπτυξη περαιτέρω αντιπαράθεσης, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις συνέπειες».

Την ίδρυση κοινών κέντρων στρατιωτικής εκπαίδευσης με τη Λευκορωσία ζήτησε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν από την κυβέρνησή του, αλλά και από συμμάχους του που στηρίζουν την επίθεση στην Ουκρανία. Με σημερινό του διάταγμα, ο ρώσος πρόεδρος αναθέτει στους υπουργούς του, της Άμυνας και των Εξωτερικών, να διαπραγματευτούν με το Μινσκ την ίδρυση τέτοιων κέντρων, χωρίς περαιτέρω διευκρίνιση.

Προειδοποίηση προς την Ουκρανία εξέδωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) σχετικά με την «προφανή χρήση» από τις ένοπλες δυνάμεις των απαγορευμένων ναρκών κατά προσωπικού, κατά τη διάρκεια της μάχης για την απελευθέρωση της πόλης Ιζιούμ. Σημειώνεται ότι η πόλη αυτή είχε καταληφθεί από τους Ρώσους για έξι μήνες και τον Σεπτέμβριο οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να την επανακτήσουν.

Το Παρατηρητήριο σημείωσε: «Η Ουκρανία οφείλει να ερευνήσει για την προφανή χρήση από τον στρατό της χιλιάδων ναρκών κατά προσωπικού που διέσπειραν ρουκέτες μέσα και γύρω από την πόλη Ιζιούμ όταν οι ρωσικές δυνάμεις κατείχαν τη ζώνη». Στην Ιζιούμ τεκμηρίωσε πολλές περιπτώσεις σοβιετικής κατασκευής «ναρκών πεταλούδα» που αναπτύχθηκαν από βολές ρουκετών. Βρέθηκαν σε εννέα ζώνες όπου βρίσκονταν ρωσικές θέσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι τελευταίες ήταν «οι στόχοι».

«Οι ουκρανικές δυνάμεις φαίνεται πως ανέπτυξαν τις νάρκες με εντατικό τρόπο στην περιοχή της Ιζιούμ, προκαλώντας θύματα αμάχους και θέτοντας μια συνεχή απειλή», ανέφερε ο διευθυντής του τμήματος όπλων του Παρατηρητηρίου Στιβ Γκουζ, σύμφωνα με την έκθεση. «Οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν επανειλημμένη χρήση ναρκών κατά προσωπικού και διέπραξαν θηριωδίες σε όλη τη χώρα, όμως αυτό δεν δικαιολογεί τη χρήση από την Ουκρανία αυτών των απαγορευμένων όπλων», συμπλήρωσε.

Μοιραστείτε το άρθρο