Μετά την αποστολή βαρέων όπλων στο Κίεβο, ανησυχίες για κλιμάκωση

340Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η Γερμανία θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει μια κλιμάκωση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος. Το Κρεμλίνο απάντησε ότι ο ρώσος πρόεδρος είναι ανοιχτός σε επαφές. Πολύ σκληρή χαρακτήρισε την κατάσταση στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ ο Ζελένσκι και ζήτησε ταχύτερα προμήθειες όπλων.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς αφού αποφάσισε να στείλει τα βαρέα άρματα μάχης Leopard στο Κίεβο, σήμερα απηύθυνε έκκληση για σύνεση στη συζήτηση για περαιτέρω παραδόσεις όπλων στο Κίεβο, προειδοποιώντας ότι «δεν πρέπει να εμπλακούμε σε έναν διαρκή ανταγωνισμό όσον αφορά τα οπλικά συστήματα». Σε συνέντευξή του στο «Tagesspiegel» ο Σολτς από το Μπουένος Άιρες όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, τόνισε ότι ως καγκελάριος, πρέπει «να κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας δεν θα μετατραπεί σε πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ».

«Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, και δεν θα επιτρέψουμε μια τέτοια κλιμάκωση. Εμείς στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση συμφωνούμε απόλυτα σε αυτό, και έτσι το βλέπει και η υπουργός Εξωτερικών», δήλωσε αναφερόμενος στην αποστροφή ομιλίας της Αναλένα Μπέρμποκ ότι: «Διεξάγουμε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και όχι ο ένας εναντίον του άλλου».

«Πρόκειται για πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Αυτό δεν αλλάζει αν παρέχουμε στην Ουκρανία οικονομική, ανθρωπιστική βοήθεια ή αν παραδίδουμε όπλα. Η Γερμανία θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει μια κλιμάκωση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Αυτό αποκλείεται για εμάς. Θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί», είπε ο γερμανός καγκελάριος.

Ο Σολτς είπε επίσης ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί να επηρεάσει τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σε απευθείας συνομιλίες. «Θα είμαι επίσης ξανά στο τηλέφωνο με τον Πούτιν – γιατί είναι απαραίτητο να μιλάμε μεταξύ μας». «Εναπόκειται στον Πούτιν να αποσύρει τα στρατεύματα από την Ουκρανία και να τερματίσει αυτόν τον τρομερό, παράλογο πόλεμο που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους».

Στον καγκελάριο της Γερμανίας απάντησε αμέσως το Κρεμλίνο, δηλώνοντας ότι ο ρώσος πρόεδρος είναι «ανοιχτός σε επαφές». «Για την ώρα, δεν υπάρχει συμφωνία για συνομιλίες (με τον Σολτς) στο πρόγραμμα. Ο Πούτιν ήταν και παραμένει ανοιχτός σε επαφές» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σύμφωνα με το RIA Novosti.

Ως προς τα πεδία των συγκρούσεων… «Πολύ σκληρή» χαρακτήρισε την κατάσταση στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι και χρειάζεται να έχει ταχύτερα προμήθειες όπλων και νέους τύπους όπλων για να αντέξει τις ρωσικές επιθέσεις.

«Η κατάσταση είναι πολύ σκληρή. Μπαχμούτ, Βουγλεντάρ και άλλες περιοχές στην περιφέρεια του Ντονέτσκ – υπάρχουν συνεχείς ρωσικές επιθέσεις», είπε ο Ζελένσκι στη νυχτερινή του βιντεοσκοπημένη ομιλία. «Η Ρωσία θέλει να συνεχιστεί ο πόλεμος και να εξαντλήσει τις δυνάμεις μας. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε τον χρόνο όπλο μας. Πρέπει να επιταχύνουμε τα γεγονότα, να επιταχύνουμε τις προμήθειες και να ανοίξουμε νέες επιλογές όπλων για την Ουκρανία».

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί σήμερα στόχευσαν περιοχές στην Χερσώνα. Η τοπική διοίκηση γνωστοποίησε μέσω Telegram ότι «οι σημερινοί ρωσικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν τρεις νεκρούς (δυο άνδρες και μια γυναίκα) και έξι τραυματίες. Από τα εχθρικά πλήγματα, καταστράφηκαν πολιτικές υποδομές: το Περιφερειακό Νοσοκομείο της Χερσώνας, ένα σχολείο, ένας σταθμός λεωφορείων, ένα ταχυδρομείο, μια τράπεζα και κατοικίες». Στο Χάρκοβο ένας ρωσικός πύραυλος χτύπησε πολυκατοικία, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας άλλον έναν, σύμφωνα με τον ουκρανό περιφερειακό διοικητή.

Μοιραστείτε το άρθρο