ΓΑΛΛΙΑ: Ρομπέν της …Ενέργειας στον αγώνα κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης

ΠΑΡΙΣΙ: Ηρώ Σιαφλιάκη

Δωρεάν ενέργεια – φυσικό αέριο ή ηλεκτρισμό – σε  όσους έχουν ανάγκη αποφάσισε να παρέχει  η Ομοσπονδία Μεταλλείων και Ενέργειας (CGT FNME) στον αγώνα κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Ως άλλοι “Ρομπέν των Δασών” το συνδικάτο CGT FNME  κάλεσε χτες ( 26.1) τη συνέχιση και τον πολλαπλασιασμό  δράσεων, παρέχοντας  δωρεάν φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα σε δομές κοινής ωφέλειας και τους πιο επισφαλείς που υφίστανται την πλήρη έκρηξη των λογαριασμών ενέργειας.

Από τη Λιλ μέχρι τη Μασσαλία και παντού στη Γαλλία, έχουν «τοποθετήσει δωρεάν ηλεκτρικό ή φυσικό αέριο» σε σχολεία, και νοσοκομεία, έχουν χορηγήσει μειωμένους συντελεστές σε μικρές επιχειρήσεις και αποκατέστησαν το ρεύμα σε χρήστες που το είχαν κόψει, αποδεικνύοντας ότι οι εργαζόμενοι έχουν τον πλήρη έλεγχο του εργαλείου της εργασίας τους.  Είχαν προηγηθεί  στοχευμένες διακοπές ρεύματος σε εκλεγμένους οι οποίοι είχαν ταχθεί υπέρ της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης και σε βιομηχανίες. Ενώ στο ίδιο πλαίσιο μιας άλλης μορφής ταξικής αλληλεγγύης στη Μασσαλία την περασμένη Δευτέρα η CGT Energie Marseille είχε προχωρήσει σε μείωση στο κόστος συντελεστών ενέργειας για τους αρτοποιούς

 Η ανακοίνωση του συνδικάτου CGT FNME:

“ΘΕΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΗ ΝΙΚΗ

Στη συνέχεια του σχεδίου μάχης τους, η FNME-CGT και τα συνδικάτα της αποφάσισαν να αποδείξουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν τον πλήρη έλεγχο του εργαλείου της εργασίας τους.

Μετά από συλλογικές αποφάσεις στις τοπικές Γενικές Συνελεύσεις και προκειμένου να εντείνουν τον συσχετισμό δυνάμεων σε αυτόν τον αγώνα για την απόσυρση της μεταρρύθμισης Μακρόν/Μπορν, οι απεργοί μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν διάφορες μορφές θετικών δράσεων μαζικά στην περιοχή του Παρισιού, στη Λιλ, στη Νάντη, στη Λυών, στη Νίκαια, στη Μασσαλία, στο Σεν-Ναζέρ και σε όλη την επικράτεια.

Ο ισολογισμός της 26ης Ιανουαρίου περιλαμβάνει, για παράδειγμα

  •     Αρκετά νοσοκομεία ή κλινικές, δημοτικά παγοδρόμια και κολυμβητήρια, δημόσια αθλητικά κέντρα, ενώσεις δημοσίου συμφέροντος, βιβλιοθήκες, σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, βρεφονηπιακοί σταθμοί, συλλογικά συστήματα θέρμανσης σε πανεπιστήμια ή κατοικίες χαμηλού κόστους, δημόσιος φωτισμός σε μικρούς και μεσαίους δήμους, κοινωνικές κατοικίες με δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα ή φυσικό αέριο.
  •     Μικρά καταστήματα και βιοτέχνες (αρτοποιοί ή άλλοι) ή μικρές επιχειρήσεις με μειωμένους συντελεστές
  •     Η αποκατάσταση των χρηστών των οποίων η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος ή φυσικού αερίου έχει διακοπεί, παρά τις χειμερινές διακοπές, από ασυνείδητους προμηθευτές που συγκαλύπτουν τις διακοπές με δόλια καταγγελία των συμβάσεων.

Αυτές οι πολυάριθμες δράσεις των Ρομπέν (των δασών)της Ενέργειας μόλις ξεκίνησαν. Θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες!

Με αυτές τις πρωτοβουλίες, η FNME-CGT και τα συνδικάτα της αποδεικνύουν δύο πράγματα:

  •     Από τις στοχευμένες περικοπές και τις μειώσεις της παραγωγής μέχρι την αποκατάσταση και τη δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, οι απεργοί έχουν τον έλεγχο όλων των εργαλείων εργασίας τους. Θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αντιταχθούν στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και στα 2 χρόνια για όλους.
  • Μέσα από λαϊκές και θετικές δράσεις, είναι το γενικό συμφέρον που υπερασπιζόμαστε και στόχος μας είναι επίσης να δείξουμε ότι πρέπει να ενωθούμε για να εντείνουμε την ισορροπία δυνάμεων.

Με απεργίες στις επιχειρήσεις μας και δράσεις στα εργαλεία εργασίας μας από αύριο και στους δρόμους στις 31 Ιανουαρίου, ας είμαστε επιθετικοί και ας δείξουμε ότι δεν θα αφήσουμε την κοινωνική οπισθοδρόμηση να περάσει.

Ικανή για το καλύτερο και το δυσκολότερο, η Ενέργεια θα είναι ένα από τα εργαλεία του αγώνα!

Ας δράσουμε όλοι μαζί και ας κερδίσουμε την απόσυρση της μεταρρύθμισης Μακρόν/Μπορν!”

Μοιραστείτε το άρθρο