Αντιφασιστικές κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, Σάββατο 28/1

Το Σάββατο 28/1 είναι η επέτειος των Ιμίων με φασιστικά μορφώματα και οργανώσεις να ετοιμάζονται για συγκεντρώσεις. Αντιφασιστικές κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ενάντια στις φασιστικές φιέστες και στην αναβίωση πολεμικών εντάσεων και κρίσεων.

Αθήνα: 16:00 στην πλατεία Ρηγίλλης

Θεσσαλονίκη:18:00 Ναυαρίνου με Τσιμισκή


Αφισοκόλληση στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 27/1 έξω από τα γραφεία της Χ.Α. και στις γύρω περιοχές

Αντιφασιστική περιπολία στον Βαρδάρη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27/1 ενόψει των αντιφασιστικών κινητοποιήσεων του Σαββάτου ενάντια στη δημόσια παρουσία φασιστών στην πόλη της Θεσσαλονίκης με αφορμή την επέτειο των Ιμίων.

Σήμερα πραγματοποιήσαμε αντιφασιστική περιπολία στην ευρύτερη περιοχή του Βαρδάρη μαζί με συντρόφους από διάφορες συλλογικότητες της πόλης και κινηθήκαμε μέχρι τα γραφεία των φασιστών της χα. Πετάχτηκαν τρικάκια, κολλήθηκαν αφίσες, φωνάχτηκαν συνθήματα και έγινε μια πρώτη και μικρή υπενθύμιση στους φασίστες ότι ο Bαρδάρης ανήκει στο κόσμο της προσφυγιάς και έτσι θα μείνει.

Αντιλαμβανόμαστε τον μαχητικό αντιφασιστικό αγώνα ως αναπόσπαστο κομμάτι του ευρύτερου αδιαμεσολάβητου αγώνα απέναντι στους γδάρτες των ζωών μας που θα τον δώσουμε όλες και όλοι μαζί μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματος μας.

Για να φύγει η δυσωδία και κάθε ψεγάδι του ναζισμού και του φασισμού και να ανθίσει στις γειτονιές μας η αλληλεγγύη, η αξιοπρέπεια και το χαμόγελο.

Αλληλεγγύη σε όσες/όσους κρατάνε την σημαία του αντιφασισμού ψηλά και πολεμάνε καθημερινά κάθε τι ρατσιστικό, ξενοφοβικό, ομοφοβικό και γενικότερα εχθρικό απέναντι στην ζωή.

ΥΓ: Θα ανταμώσουν οι δρόμοι μας κάποια στιγμή φασιστάκια, ο δρόμος δεν έχει ψέματα.

ΖΗΤΩ Ο ΕΜΠΡΑΚΤΟΣ ΜΑΧΗΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΜΟΣ


ΑΘΗΝΑ

Η Χρυσή Αυγή έβγαλε κάλεσμα για το Σάββατο 28 Γενάρη. Δεν θα τους αφήσουμε, καμία φασιστική συγκέντρωση δεν θα πραγματοποιηθει.

Τις επόμενες μέρες θα κυκλοφορήσει και το αναλυτικό μας κείμενο

Η Αθήνα είναι πόλη Αντιφασιστική

Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας Πειραιά

 

 


Τον Γενάρη του 1996, οι εθνικοί στρατοί Ελλάδας-Τουρκίας βρέθηκαν ένα βήμα πριν από μαζικό αιματοκύλισμα για τις βραχονησίδες των Ιμίων (ή Καρντάκ). Η κρίση των Ιμίων αποτελεί την κορύφωση του ελληνοτουρκικού καπιταλιστικού ανταγωνισμού και των εκατέρωθεν εθνικισμών. Μάλιστα σε μια περίοδο, την δεκαετία του ’90, ιδεολογικής και οικονομικής επικράτησης και ανάπτυξης του καπιταλισμού διεθνώς, με τις αστικές τάξεις των δύο κρατών να βρίσκονται σε ένα κυνήγι επέκτασης των συμμαχιών με ΕΕ – ΝΑΤΟ.

27 χρόνια μετά, η ελληνοτουρκική εθνικιστική ένταση οξύνεται και από τις δύο κυβερνήσεις Μητσοτάκη – Ερντογάν. Η παρατεταμένη κρίση της τελευταίας δεκαπενταετίας και τα πολιτικά αδιέξοδα της αστικής τάξης διεθνώς έχουν φέρει τις δύο πλευρές να “κονταροχτυπιούνται”, τόσο διπλωματικά, όσο και εξοπλιστικά. Από το προσφυγικό και τις δολοφονικές αντιμεταναστευτικές πολιτικές ως τα σύνορα στο Αιγαίο και τις ΑΟΖ. Κάθε μια από τις δύο αστικές τάξεις αναζητούν να επικρατήσουν γεωστρατηγικά στην Ανατολική Μεσόγειο και να αναβαθμίσουν τον ρόλο τους μέσα από συμμαχίες στην περιοχή. Όμως, η συνθήκη αυτή δεν εξισώνει Ελλάδα-Τουρκία στα καθήκοντα της Αριστεράς στη χώρα μας. Καμία υποχώρηση στην ελληνική αφήγηση της δαιμονοποίησης του Ερντογάν, καμία υποστήριξη στην αντεργατική, αντικομμουνιστική, ρατσιστική κυβέρνηση ΝΔ. Η εργατική τάξη εδώ πρέπει να σπάσει την εθνική ενότητα με την εγχώρια αστική τάξη και να επιτεθεί στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο διεθνιστικός μας αγώνας ξεκινάει με την αναχαίτιση του ελληνικού εθνικισμού, την υπονόμευση του ελληνικού αξιόμαχου και την ανάπτυξη στρατηγικής για μια κομμουνιστική εξέγερση στην Ελλάδα. Και αυτή θα είναι η έμπρακτη ταξική αλληλεγγύη μας για τα ταξικά μας αδέλφια σε Τουρκία – Κουρδιστάν – Βουλγαρία – Μακεδονία – Αλβανία.

Η επέτειος των Ιμίων μας φέρνει στο μυαλό τις γενναίες και νικηφόρες αντιφασιστικές μάχες της περιόδου 2016-2018. Η σύντομη ιστορικά διενέργεια φασιστικής φιέστας μίσους και εθνικισμού στο μνημείο των Ιμίων αποτελεί μια παρένθεση τρομοκρατίας για το ταξικό κίνημα. Το μαζικό αντιφασιστικό κίνημα κατόρθωσε να ακυρώσει επανειλημμένα τα νεοναζιστικά σχέδια της ΧΑ, και να καταστήσει από το 2018 και μετά ως διεθνιστική ημερομηνία την επέτειο αυτή. Ειδικά στην Αθήνα, έπαιξε τόσο κομβικό ρόλο, ώστε αποκρούστηκε η προσπάθεια χτισίματος εθνικιστικών συλλαλητηρίων για το μακεδονικό στην πρωτεύουσα. Οι κοκκινόμαυρες σημαίες στο μνημείο κυμάτιζαν για την κοινή ταξική πάλη Τούρκων, Κούρδων, Μακεδόνων και ντόπιων εργατών.

Ο αγώνας μας φέτος είναι να υπερασπιστούμε την παράδοση που χτίστηκε τα τελευταία χρόνια αντιφασιστικής – αντιεθνικιστικής – διεθνιστικής κατοχύρωσης της επετείου των Ιμίων. Μια μέρα αγώνα ταξικής αλληλεγγύης και συμφιλίωσης των λαών απέναντι στους πολέμους των καπιταλιστών. Κι αυτό δίνει συγκεκριμένα καθήκοντα. Ο κοινός ταξικός εχθρός μας σήμερα είναι η ακροδεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η φιλοπόλεμη κυβέρνηση της ΝΔ που έσπευσε να εμπλακεί στον πόλεμο στην Ουκρανία ως κομμάτι των ΕΕ-ΝΑΤΟ με αποστολές πολεμοφοδίων, παράλληλα καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό ΑΕΠ (για τα μέλη ΝΑΤΟ) για την αγορά όπλων και έχει κάνει την επικράτεια και το Αιγαίο μόνιμο πεδίο διακρατικών στρατιωτικών ασκήσεων. Η ίδια κυβέρνηση που σκοτώνει μετανάστες στις νησίδες και στον φράχτη του Έβρου, στα pushbacks στα υδάτινα σύνορα και στα κέντρα-στρατόπεδα κράτησης. Η κυβέρνηση αυτή, 3,5 χρόνια τώρα, έχει αμολήσει τους μπάτσους να αποφασίζουν ποιος ζει και ποιος πεθαίνει στις γειτονιές, να βιάζουν και να κακοποιούν γυναίκες και παιδιά, να καταστέλλουν αγωνιστές. Η ΝΔ έχει ανοίξει το καπάκι της ακροδεξιάς, και όσο πλησιάζουμε στις εκλογές θα ξεδιπλώνει την ιδεολογική της επίθεση. Αποτελεί τιμητή και προστάτη των ορφανών του Χίτλερ και του έκπτωτου Γλύξμπουργκ.

Φέτος ορφανά απομεινάρια φασιστών θα δοκιμάσουν να κρυφτούν πίσω από τις ασπίδες των ΜΑΤ πατώντας στο κλίμα που έχει χτίσει η ακροδεξιά κυβέρνηση. Οι φασίστες βρίσκονται στη χειρότερη στιγμή της πολιτικής τους παρασιτικής ζωής. Βρίσκονται με διαλυμένες οργανώσεις και με ηγεσία στην φυλακή. Ουσιαστικά, δεν θα είναι αυτοί που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στα Ίμια. Το μνημείο στην πλ.Ρηγίλλης θα το περιφρουρεί από τους αγωνιστές η μπατσοκρατία του Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση αποτελεί τον εγγυητή και βασικό πυλώνα όλης της δεξιάς πολυκατοικίας, του αστικού κράτους και των παρακρατικών μηχανισμών. Αυτόν τον ρόλο θα υπερασπιστεί και αυτόν ακριβώς έχουμε ταξικό καθήκον να αντιπαλέψουμε και να καθαιρέσουμε.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η ΟΡΜΑ καλεί σε συγκέντρωση το Σάββατο 28 Γενάρη στην πλατεία Ρηγίλλης στις 4μμ. Μαζί με τις υπόλοιπες ταξικές οργανώσεις θα δώσουμε τη μάχη απέναντι στην ακροδεξιά ΝΔ και ενάντια στην εθνική ενότητα. Εμπρός για διεθνιστικά – αντιπολεμικά Ίμια!

ΟΡ.Μ.Α. (ΟΡγάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού)


ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΠΛ.ΡΗΓΙΛΛΗΣ ΣΤΙΣ 16:00

Ο ευρωνατοϊκός ιμπεριαλισμός ρίχνει λάδι στην ένταση του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού την στιγμή που οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, αλλά δικαιούνται να ζήσουν με ειρήνη, ευημερία και αλληλεγγύη.

Η ένταση της ταξικής εκμετάλλευσης και της λεηλασίας της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας της Ελλάδας γιγαντώνεται.

Οι αστοί επιστρατεύουν την κρατική τρομοκρατία και προετοιμάζουν την ανασυγκρότηση της φασιστικής-νεοναζιστικής-παρακρατικής τρομοκρατίας για να επιτεθεί απέναντι στον αγωνιζόμενο εργαζόμενο λαό και την νεολαία.

Καμία φασιστική-παρακρατική φιέστα για την επέτειο των Ιμίων δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει ανεκτή.

Η επανεμφάνιση των νεοναζιστικών-φασιστικών-παρακρατικών οργανώσεων εν όψει εκλογών και με αιχμή την επέτειο των Ιμίων πρέπει να βρει απέναντί της το σύνολο του αντιφασιστικού κινήματος, το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του κομμουνιστικού και αναρχικού κινήματος, κάθε εργάτη και εργάτρια, νέο και νέα, αγωνιστή και αγωνίστρια

Οργανωνόμαστε σε μαχητική-μετωπική-δυναμική αντιφασιστική κατεύθυνση για να τσακίσουμε οποιαδήποτε απόπειρα φασιστικής-παρακρατικής παλινόρθωση.

Καλούμε σε αντιφασιστική-αντι ιμπεριαλιστική-διεθνιστική συγκέντρωση το Σάββατο 28 Ιανουαρίου στις 16:00 στην Πλατεία Ρηγίλλης. Μαζικά-πλατιά-οργανωμένα και δυναμικά να τσακίσουμε την κρατική και παρακρατική τρομοκρατία, να προτάξουμε την διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας, να στήσουμε ανάχωμα απέναντι στην δολοφονική πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ και τον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό.

ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ Η ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΘΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Κομμουνιστές-Κομμουνίστριες, Αναρχικοί-Αναρχικές, Αντιφασίστες-Αντιφασίστριες


27 χρόνια συμπληρώνονται από τα γεγονότα στα Ίμια, και η επέτειος θα πρέπει να είναι και πάλι μια μέρα εγρήγορσης για το αντιφασιστικό και διεθνιστικό κίνημα. Στα Ίμια, δύο αστικές τάξεις με ανταγωνιστικές ιμπεριαλιστικές βλέψεις στην περιοχή, η ελληνική και η τουρκική, έφεραν στα πρόθυρα του πολέμου τους λαούς και τις εργατικές τάξεις τους, για τα συμφέροντα των καπιταλιστών και τις επιδιώξεις των κρατών τους. Αντίθετα με τη μυθολογία που παπαγαλίζουν έκτοτε τα ΜΜΕ, οι πολιτικοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων και όλος ο εθνικιστικός συρφετός, το ελληνικό κράτος δεν βρέθηκε καθόλου σε θέση νόμιμης άμυνας: ήταν επιθετικό, όπως επιθετικό εξακολουθεί να είναι και σήμερα, διεκδικώντας όλο το Αιγαίο και μια τεράστια περιοχή της Μεσογείου για τον εαυτό του. Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, οι καταπιεσμένοι και οι καταπιεσμένες αυτής της χώρας δεν έχουμε κανένα κοινό συμφέρον με τα αφεντικά και τις ληστρικές επιδιώξεις τους. Κοινό συμφέρον έχουμε με τους εργαζομένους και τις εργαζόμενες, τους καταπιεσμένους και τις καταπιεσμένες όλων των χωρών τις περιοχής, Τούρκους, Κούρδους, Βαλκάνιους, μετανάστες και μετανάστριες.

Οι ναζί της Χρυσής Αυγής και άλλων συγγενών υποομάδων προσπάθησαν για χρόνια να κάνουν την ημέρα της επετείου των γεγονότων στα Ίμια, ημέρα φασιστικής φιέστας και εθνικιστικού μίσους, καλλιεργωντας το ρατσισμό και το μιλιταρισμο, πάντα υπό την προστασία της αστυνομίας. Τα τελευταία χρόνια, η γιορτή σχόλασε: το αντιφασιστικό διεθνιστικό κίνημα ματαιώνει τις φασιστικές συνάξεις και μετατρέπει τη μέρα σε ημέρα διεθνιστικής αλληλεγγύης όλων των καταπιεσμένων ενάντια στα αφεντικά τους. Αυτό θα γίνει και φέτος. Δεν θα επιτρέψουμε ούτε στα απομεινάρια της τσακισμένης Χρυσής Αυγής, ούτε σε υποψήφιους διαδόχους να ξαναπάρουν το δρόμο. Το μαζικό, μαχητικό αντιφασιστικό κίνημα θα βάλει και πάλι και πάλι τη σφραγίδα του στο κέντρο της Αθήνας.

Αντιφασιστική διεθνιστική συγκέντρωση, Σάββατο 28 Ιανουαρίου, 5 μ.μ., πλατεία Ρηγίλλης

Κοινότητα αντιφασιστών/αντιφασιστριών


ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ – ΑΝΤΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ – ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 28/1 16:00 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΡΗΓΙΛΛΗΣ

Τη φετινή χρονιά συμπληρώνονται 27 χρόνια από το «ευχαριστούμε τους Αμερικάνους» που ακούστηκε από τα χείλη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη κατά την κρίση των Ιμίων.

27 χρόνια μετά και ο πολεμοκάπηλος αμερικανικός ιμπεριαλισμός μαζί με τους νατοϊκός συμμάχους του οδηγούν την ανθρωπότητα στα πρόθυρα ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου για να κατασπαράξουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές που ακόμη δεν έχουν βάλει τα χέρια τους.

Η χώρα μας συγκεντρώνει σε υψηλό βαθμό το ενδιαφέρον του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού.

Βάσεις ξεπηδάνε σε κάθε μεριά της Ελλάδας, ενώ έχουμε μετατραπεί σε βασικό αιμοδότη της Ναζιστικής κυβέρνησης της Δυτικής Ουκρανίας, των ναζιστικών ταγμάτων εφόδου του μπαντέρρικου ναζισμού, με τον λαό μας να σέρνεται από κυβέρνηση-ντόπια εξαρτημένη άρχουσα τάξη στο πλευρό του αμερικανονατοϊκού και ευρωπαϊκού άξονα πολέμου.

Σε μια τέτοια συνθήκη όξυνσης των αντιθέσεων του ιμπεριαλιστικού – καπιταλιστικού συστήματος, ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις εξαρτημένες άρχουσες τάξεις των 2 χωρών – Ελλάδας και Τουρκίας πυροδοτείται από τις ορέξεις του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Η μέρα των Ιμίων, δεμένη με το δηλητήριο του αστικού εθνικισμού λειτουργεί σαν πλυντήριο της φασιστικής-ακροδεξιάς ατζέντας και σαν σημείο συγκρότησης και επανεμφάνισης στον δρόμο φασιστικών-νεοναζιστικών και παρακρατικών οργανώσεων και μηχανισμών.

Η ανοιχτά καλεσμένη φιέστα της Χρυσής Αυγής το Σάββατο 28/01 δημιουργεί αυξημένα καθήκοντα αυξημένα καθήκοντα για το λαϊκό-αντιφασιστικό-αντι ιμπεριαλιστικό κίνημα, τους μαχόμενους αντιφασίστες και αντιφασίστριες, τους κομμουνιστές και τους αναρχικούς.

Ενταγμένη μέσα σε μια προεκλογική περίοδο, αποπειράται να παίξει κεντρικό ρόλο στην ανασυγκρότηση των φασιστικών – νεοναζιστικών – παρακρατικών μηχανισμών, χέρι-χέρι με την παρέμβαση του φασιστικού παρακράτους σε σχολεία και γειτονιές, την πρόταση για αποφυλάκιση Λαγού- Κασιδιάρη, τις παρουσίες μελών του Κόμματος Κασιδιάρη στα δικαστήρια και την ενιαία συγκέντρωση μίσους απέναντι στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-τιμής στο Σύνταγμα Μακρυγιάννη όπως και την συγκέντρωση στην Φλώρινα.

Όλα αυτά, δεν μπορούν να αποκοπούν και από την φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής, την φασιστικοποίηση των σωμάτων καταστολής – μπάτσος φονιάς του Κώστα Φραγκούλη μέλος – ψηφοφόρος της Χρυσής Αυγής- και των νομοθεσιών-απαγόρευση συγκεντρώσεων, διαδηλώσεων – και την προετοιμασία της εξαρτημένης άρχουσας τάξης απέναντι στην όξυνση της λαϊκής-ταξικής πάλης να χτυπηθεί τόσο από το νόμιμο μονοπώλιο της κρατικής όσο και της φασιστικής-νεοναζιστικής-παρακρατικής τρομοκρατίας.

Οργανωνόμαστε σε μαχητική – μετωπική – δυναμική αντιφασιστική κατεύθυνση για να τσακίσουμε οποιαδήποτε απόπειρα φασιστικής-παρακρατικής παλινόρθωσης.

Συγκροτούμε μαζικούς μετωπικούς και δυναμικούς όρους απέναντι στην δημόσια εμφάνιση των φασιστικών – νεοναζιστικών – παρακρατικών οργανώσεων χέρι-χέρι με την απαιτούμενη αντι ιμπεριαλιστική και αντιπολεμική κατεύθυνση, τόσο απέναντι στον ευρωατλαντικό άξονα όσο και στην ρητορική πολέμου ανάμεσα στις εξαρτημένες αστικές τάξεις Ελλάδας-Τουρκίας

Το τέρας του φασισμού, γέννημα θρέμμα του ιμπεριαλιστικού-καπιταλιστικού συστήματος, δοσμένο στην εποχή της κυριαρχίας του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, ξεπηδάει από άκρη σε άκρη του πλανήτη.

Στεκόμαστε μαχητικά και σε διεθνιστική αλληλεγγύη με τους αντιφασίστες και αντι ιμπεριαλιστές που χτυπούν υλικά το τέρας του ναζισμού-φασισμού και αποικιοκρατικής μπότας του αμερικανικού ιμπεριαλισμού σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Καλούμε σε πλατιά συμμετοχή στο μπλοκ των κομμουνιστών-κομμουνιστριών-αναρχικών και αντιφασιστών-αντιφασιστριών το Σάββατο 28 Ιανουαρίου στις 16:00 στην Πλατεία Ρηγίλλης.

Μαζικά-πλατιά-οργανωμένα και δυναμικά να τσακίσουμε την κρατική και παρακρατική τρομοκρατία, να προτάξουμε την διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας, να στήσουμε ανάχωμα απέναντι στην δολοφονική πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ και τον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό.

ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ Η ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΘΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΕΕ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ- ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Πολιτικός Χώρος «Ηλέκτρα Αποστόλου»


Όλοι/ες στην αντιφασιστική, αντιπολεμική, διεθνιστική κινητοποίηση το Σάββατο 28/1, 4 μ.μ. Πλατεία Ρηγίλλης

Στις 31 Γενάρη 2023 συμπληρώνονται 27 χρόνια από την κορύφωση της κρίσης των Ιμίων. Ήταν τότε που Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν στα πρόθυρα πολέμου για τις βραχονησίδες των Ιμίων. Η μεγάλη εικόνα, όμως, δείχνει πως αποτελεί μέρος της αλυσίδας γεγονότων με φόντο την αντιπαράθεση των αστικών τάξεων των δύο χωρών για τις θαλάσσιες ζώνες και τους ενεργειακούς και εμπορικούς δρόμους και τη γεωστρατηγική αναβάθμιση τους όχι μόνο στη Μεσόγειο, αλλά και αλλού (π.χ. αποστολή ελληνικών και τουρκικών στρατευμάτων σε πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ σε όλη τη γη).

Το ελληνικό κράτος χρησιμοποιεί το γεγονός για να δηλώσει πως βρίσκεται σε «θέση άμυνας». Κάθε ελληνική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων και της κυβέρνησης ΝΔ και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετέχουν σε αυτό το βρώμικο παιχνίδι και ποτίζουν εθνικιστικό δηλητήριο αναδεικνύοντας πως το κράτος έχει συνέχεια. Ο ακροδεξιός και φασιστικός χώρος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί από τη δικιά του πλευρά την κρίση των Ιμίων για να σκορπίσουν εθνικιστικό δηλητήριο, κατηγορώντας την τότε κυβέρνηση Σημίτη και τις μετέπειτα κυβερνήσεις για ενδοτισμό, και «οργανώνει» για μια ακόμα χρονιά κινητοποίηση την Επέτειο των Ιμίων. Για μια ακόμα χρονιά το αντιφασιστικό και το αντιπολεμικό διεθνιστικό κίνημα θα τους χαλάσει τα σχέδια!

Πίσω από την παραπάνω εικόνα που κράτος και φασίστες αποκρύπτουν κρύβεται ο «πακτωλός» δαπανών για την εξυπηρέτηση του πολέμου και το ζεστό χρήμα στις πολεμικές βιομηχανίες. Συνολικά από το 2020 έως και το 2022 οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 89,6%, δηλαδή σχεδόν διπλασιάστηκαν! Κρύβεται η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ΝΑΤΟ στον αιματοβαμμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και η παραχώρηση όπλων, μισθοφόρων, βάσεων και στρατηγικών υποδομών στην Ελλάδα για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και του αντιδραστικού καθεστώτος Ζελένσκι. Κρύβεται η έρευνα και η παραγωγή εξοπλιστικών από τα πανεπιστήμια. Τελευταίο παράδειγμα είναι αυτό της έρευνας και παραγωγής drone δεύτερης γενιάς -από 4 ελληνικά πανεπιστήμια αυτή τη φορά- για τον πόλεμο και την καταστολή προσφύγων και μεταναστών.

Η πολιτική αυτή ευθυγραμμίζεται με τον κοινωνικό πόλεμο που διεξάγεται απέναντι στον λαό και τις ανάγκες του. Έρχεται σε μια συγκυρία που τα κονδύλια για υγεία, παιδεία, κοινωνικές ανάγκες μειώνονται, ενώ η ακρίβεια εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα. Η πολιτική κυβέρνησης-ΝΑΤΟ-ΕΕ-επιχειρηματικών συμφερόντων δολοφονεί. Να μην τους αφήσουμε σε ησυχία. Δεν πολεμάμε για τα συμφέροντα τους! Η επέτειος των Ιμίων, επομένως, πέρα από τα αναγκαία αντιφασιστικά χαρακτηριστικά, πρέπει να αποκτήσει και αντιπολεμικά, διεθνιστικά και εργατικά χαρακτηριστικά, ενάντια στην «εθνική ενότητα» που θέλουν να μας παρασύρουν η κυβέρνηση και τα αστικά πολιτικά κόμματα, το κράτος και οι εθνικιστές. Οι λαοί σε Ελλάδα και Τουρκία δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Αντίθετα έχουν κάθε λόγο να βάλουν μπροστά τα συμφέροντα τους και την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών:

• Καταδίκη της εθνικής συναίνεσης, της πολεμικής προετοιμασίας και της συμμετοχής του ελληνικού κράτους στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

• Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ, ξήλωμα των αμερικανικών βάσεων. Καμιά συμμετοχή-υποστήριξη της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα.

• Όχι στα θηριώδη εξοπλιστικά προγράμματα, χρηματοδότηση των κοινωνικών αναγκών σε παιδεία, υγεία, πρόνοια, περιβάλλον κλπ.

• Κοινή διεθνιστική αντιπολεμική πάλη και ειρήνη των λαών της περιοχής, πόλεμος στο κεφάλαιο. Ενάντια στον μιλιταρισμό, τον εθνικισμό, το ρατσισμό, το φασισμό.

• Κοινή δράση αγωνιστικών δυνάμεων σε Ελλάδα και Τουρκία για την ήττα του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού και τα σχέδια των κρατών για την επέκταση των χωρικών υδάτων, τη χάραξη ΑΟΖ, τις εξορύξεις υδρογονανθράκων.

• Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες. Ελεύθερη παραμονή και μετακίνησή τους είτε στο εσωτερικό είτε σε όποια χώρα επιθυμούν.

e-mail: antipolemikos_diethnistikos_syntonismos@outlook.com

facebook: Αντιπολεμικός Διεθνιστικός Συντονισμός


Όλοι-ες στην αντιφασιστική αντιπολεμική συγκέντρωση του Σαββάτου 28/1:

-Για να βροντοφωνάξουμε την εναντίωση μας στους μεγαλοϊδεατισμούς και τους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων και των κρατών Ελλάδας Τουρκίας

-Για να καταδείξουμε το ρόλο του ιμπεριαλισμού (ΝΑΤΟ -ΕΕ) στη διαιώνιση και την όξυνση της ελληνοτουρκικής σύγκρουσης

– Για να μπλοκάρουμε τις απόπειρες των φασιστών να διεκδικήσουν πολιτικό χώρο και έδαφος στον δρόμο σε αυτήν την κρίσιμη καμπή του κοινωνικού -ταξικού ανταγωνισμού

-Για να στείλουμε διεθνιστικό μήνυμα αλληλεγγύης στο λαό, την εργατική τάξη και το επαναστατικό κίνημα της Τουρκίας

[…] Ως εργαζόμενοι/ες, καταπιεσμένοι/ες που βιώνουμε την ανέχεια, την εκμετάλλευση και την καταστολή, γνωρίζουμε πολύ καλά πως ο εχθρός μας -όπως και αντίστοιχα αυτός του τουρκικού λαού- βρίσκεται στην ίδια μας τη χώρα. Βρίσκεται στον πόλεμο που μας έχει κηρύξει το δικό μας κράτος. Στα χαμηλά μας μεροκάματα, στα ανύπαρκτα εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα, στη βία της αστυνομίας και στην περιστολή των ελευθεριών μας, στην αποστέρηση των βασικών αναγκών μας για υγεία, στέγαση, ρεύμα, τροφή, φυσικό περιβάλλον, στους πλειστηριασμούς, τις εξώσεις, στις ανατιμήσεις.

Υπό αυτήν ακριβώς την έννοια αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά τι σημαίνει για τα ταξικά μας συμφέροντα ο ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός για τις ενεργειακές πηγές, τις οικονομικές και γεωστρατηγικές ζώνες στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, και τι οι υπέρογκοι στρατιωτικοί εξοπλισμοί που τον συνοδεύουν. Για το πώς επενεργεί ο ανταγωνισμός αυτός -και η ένταση της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης που τον εγγυάται- στον ανελέητο ταξικό πόλεμο που βιώνουμε, για το πώς παροξύνει τον εθνικισμό, τον μιλιταρισμό, την κρατική τρομοκρατία και τον κοινωνικό εκφασισμό.

Με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται και τα ιστορικά αδιέξοδα που γεννά η κρίση να ωθούν όλο και περισσότερο -τις συμμάχους στο ΝΑΤΟ- Ελλάδα και Τουρκία στην αναζήτηση πολεμικών λύσεων (που σαν αφορμή θα μπορούσαν να έχουν επεισόδια τύπου Ιμίων), η ανάπτυξη ενός δυναμικού αντιπολεμικού κινήματος και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, του μοναδικά ικανού παράγοντα να βάλει φρένο στους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων και του ιμπεριαλισμού, αποτελεί δίχως άλλο μείζον κοινωνικό και πολιτικό διακύβευμα.

Το αντιφασιστικό κίνημα και στις δυο πλευρές του Αιγαίου που αγωνίζεται αδιάλειπτα τις τελευταίες δεκαετίες ώστε να μην αφεθεί σπιθαμή γης στους φασίστες γνωρίζει τι σημαίνει αντίσταση με κόστος. Έχει αναμετρηθεί με τους φασίστες σε γειτονιές, σε δρόμους, σε σχολεία, σε δικαστικές αίθουσες. Σε πανεπιστήμια, πλατείες, φυλακές, ακόμα και μέσα στα γραφεία τους. Γνωρίζοντας ότι ο φασισμός είναι η οργάνωση μάχης του Κεφαλαίου στην εποχή της κρίσης και του πολέμου.

Στην κατεύθυνση αυτή η συγκέντρωση του Σαββάτου, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα ακόμα κρίκο στη σειρά των αντιφασιστικών αντιπολεμικών κινητοποιήσεων της τελευταίας περιόδου, δίνοντας με τη σειρά της τα καύσιμα για τις επερχόμενες μάχες που έχουμε μπροστά μας. Και ειδικά αυτές που σηματοδοτούν η άφιξη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Α. Μπλίνκεν στην Αθήνα (στα πλαίσια περιοδείας σε Τουρκία, Κύπρο, Ισραήλ) σε τέσσερις εβδομάδες και βέβαια το κλείσιμο ενός χρόνου (24 Φεβρουαρίου) από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία!

Όλοι-ες στην αντιφασιστική/ αντιπολεμική Συγκέντρωση του Σαββάτου 28/1!

ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ, ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ

ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΣΠΙΘΑΜΗ ΓΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ

Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)


Αντιφασιστική- αντικρατική συγκέντρωση

Σάββατο 28 Γενάρη, Πλ. Ρηγίλλης, 16.00

ΟΥΤΕ ΜΕ ΦΥΛΑΚΕΣ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ – Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΣΑΚΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Ενάντια στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό, το κράτος και το κεφάλαιο

Ενάντια στον πόλεμο, τον φασισμό, τον ρατσισμό, τον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία

ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

Τοπικός Συντονισμός Αθήνας | Αναρχική Πολιτική Οργάνωση


Σάββατο 28 Γενάρη στις 4μμ στην πλ. Ρηγίλλης (μνημείο Ιμίων)

Τη φετινή χρονιά συμπληρώνονται 27 χρόνια από το «ευχαριστούμε τους Αμερικάνους» που ακούστηκε από τα χείλη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη κατά την κρίση των Ιμίων.

Πίσω από αυτές τις λέξεις του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη κρύβεται το δόγμα που έχει αποδεχτεί η ξενόδουλη ολιγαρχία και συνεπακόλουθα το πολιτικό της προσωπικό σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά.

Την αποδοχή δηλαδή της στρατηγικής του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού για ενιαίο έδαφος πολιτικής-διπλωματικής και τελικά στρατιωτικής-επιχειρησιακής χρήσης από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ του τουρκικού και ελληνικού γεωπολιτικού χώρου.

Σε μια περίοδο δομικής κρίσης του συστήματος, με τον Γ’Παγκόσμιο Πόλεμο να διεξάγεται ήδη σε χαμηλή ένταση ( ή και όχι τόσο) από τον ευρωατλαντικό άξονα με ηγέτιδα δύναμη τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και με σκοπό την κατασπάραξη των εναπομείναντων πλουτοπαραγωγικών πηγών. Κατ΄ αρχήν η όξυνση του ανταγωνισμού των εξαρτημένων αστικών τάξεων Ελλάδας-Τουρκίας πυροδοτείται από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.

Αιχμή του δόρατος της επίθεσης του αμερικανονατοϊκού άξονα αποτελεί ο μπαντέρρικος ναζισμός-φασισμός, ένας φασισμός συγκροτημένος και δημιουργημένος από το αμερικάνικο δόγμα εξωτερικής πολιτικής, αποκρυσταλλώνοντας στην πράξη την δυνατότητα της χρηματιστικής ολιγαρχίας των ΗΠΑ να εξάγουν φασισμό έξω από το έδαφός τους.

Μέσα σε μια τέτοια περίοδο κρίσης ο φασισμός σαν χρήσιμη εφεδρεία διαχείρισης της κρίσης του συστήματος γιγαντώνεται.

Στην Ελλάδα της φτώχειας, της εξαθλίωσης, της ανεργίας, της εξάρτησης και της υποτέλειας η φασιστικοποίηση της πολιτικής και δημόσιας ζωής δυναμώνει, το κράτος Χωροφύλακας ατσαλώνεται και γιγαντώνεται, κάθε φορά που τα πράγματα οξύνονται, η κρατική τρομοκρατία αποτελεί την μοναδική απάντηση της ξενόδουλης ολιγαρχίας απέναντι στα προλεταριοπημημένα-εργατικά στρώματα και τον φτωχό λαό.

Σε μια περίοδο προεκλογική, ο παρακρατικός φασισμός επιδιώκει να βρει έδαφος, να ανασυγκροτηθεί και όταν η άνοδος της ταξικής πάλης και ο διεθνής ιμπεριαλισμός το απαιτήσουν, να αναλάβει ανοιχτά τον ρόλο της «παράνομης» παρακρατικής φασιστικής τρομοκρατίας.

Το ανοιχτό κάλεσμα της Χρυσής Αυγής την ημέρα των Ιμίων, σε μια ημέρα που ο αστικός εθνικισμός δυναμώνει και καλλιεργείται το μίσος ανάμεσα στον ελληνικό και τον Τούρκικο ελληνικό λαό, αποτελεί κεντρικό κρίκο στην αλυσίδα ανασυγκρότησης του φασιστικού παρακράτους.

Τα διάφορα δοχεία του φασιστικού παρακράτους, όποια σφραγίδα και αν φέρουν- Έλληνες για την Πατρίδα-Χρυσή Αυγή-Propatria- αποτελούν αυτή την χρήσιμη εφεδρεία, την αόρατη χειρ, του αστικού κράτους, την πιο χυδαία εκδοχή της καταστολής της ξενόδουλης ολιγαρχίας και της αμερικανοκρατίας που κυριαρχεί στον τόπο μας.

Οι κάθε λογής φασίστες και Ναζί δεν μπορούν και δεν θέλουν να αποδεσμευτούν από τον εξαρτημένο χαρακτήρα του ελληνικού καπιταλισμού, γιατί αποτελούν γέννημα θρέμμα της ξενόδουλης αστικής τάξης και της αμερικανοκρατίας, το πιο βάρβαρο παιδί και ο πιο αδίστακτος φρουρός της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Πιστά στον δημαγωγικό χαρακτήρα τους, προσπαθούν να εγκολπώσουν τα γνήσια αντινατοϊκά αισθήματα του λαού, μόνο για να αλυσοδέσουν και να αποκρυσταλλώσουν την κατάλληλη στιγμή, το πιο αδηφάγο πρόσωπο του κομπραδόρικου και παρασιτικού ελληνικού καπιταλισμού.

Η δημόσια εμφάνιση τους αποτελεί πρόκληση.

Οι μαχόμενες αντιφασιστικές δυνάμεις, οι κομμουνιστές, οι αναρχικοί, κάθε γνήσιος αντιφασίστας και αντι ιμπεριαλιστής, έχουν κάτι παραπάνω από ιστορικό χρέος να χτυπήσουν και να ανακόψουν οποιαδήποτε προσπάθεια φασιστικής-παρακρατικής παλινόρθωσης, τσακίζοντας έμπρακτα οποιαδήποτε φασιστική-παρακρατική φιέστα στηθεί στο μνημείο Ρηγίλλης.

Εμείς, αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας σαν τμήμα του παγκόσμιου αντιφασιστικού-αντι ιμπεριαλιστικού και κομμουνιστικού κινήματος, που αγωνίζεται έμπρακτα τόσο απέναντι στον παρακρατικό-κρατικό φασισμό όποια μορφή και αν παίρνει στην εκάστοτε χώρα που εμφανίζεται όσο και στην μπότα της αμερικανικής ιμπεριαλιστικής ληστρικής αποικιοκρατικής μηχανής.

Με ψηλά τις κόκκινες σημαίες, οργανωμένα-μαζικά-δυναμικά να στήσουμε γραμμή άμυνας και λαϊκής αυτοάμυνας απέναντι στον παρακρατικό φασισμό και τις φιέστες του.

Να στείλουμε σινιάλο διεθνιστικής αλληλεγγύης στους αντιφασίστες και αντι ιμπεριαλιστές μαχητές που αγωνίζονται απέναντι στον φασισμό και τον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό όπου γης.

Να στείλουμε σινιάλο διεθνιστικής αλληλεγγύης στις μαχόμενες κομμουνιστικές- εργατικές-λαϊκές δυνάμεις της Τουρκίας, για την ειρήνη και την φιλία των λαών μας.

Να μην λείψει κανείς από την συγκέντρωση στην Πλατεία Ρηγίλλης. Τα σφυριά να χτυπήσουν κοινά στο κεφάλι του φιδιού, το δρεπάνι να του κόψει το κεφάλι, μέχρι την οριστική θανάτωση μέσα από την επανάσταση της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης που γεννούν και θρέφουν το φίδι του παρακρατικού φασισμού.

Στηρίζουμε το κάλεσμα της πρωτοβουλίας «κομμουνιστές-κομμουνίστριες, αναρχικοί-αναρχικές, αντιφασίστες-αντιφασίστριες» που προέκυψε έπειτα από κάλεσμα του Πολιτικού Χώρου « Ηλέκτρα Αποστόλου».

ΜΑΖΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΓΔΑΡΤΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ Η ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΘΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΝΑΤΟΪΚΟΥ ΑΞΟΝΑ


Το Σάββατο 28 Γενάρη οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής καλούν σε πανελλαδική συγκέντρωση στην πλατεία Ρηγίλλης με αφορμή την επέτειο των Ιμίων, όπου βρίσκεται και το σχετικό μνημείο.

Για τους φασίστες η συγκέντρωση για τα Ίμια αποτελεί «συγκέντρωση σύμβολο», όπως γράφουν στην ανακοίνωσή τους.

Φέτος, για πρώτη φορά μετά το 2016 κάνουν δημόσιο κάλεσμα για συγκέντρωση την επέτειο των Ιμίων και μάλιστα δύο εβδομάδες πριν τη συγκέντρωση. Μέχρι πέρυσι δεν τολμούσαν ούτε να καλέσουν δημόσια σε συγκέντρωση, ούτε να την οργανώσουν στο χώρο του μνημείου.

Επιπλέον, ναυλώνουν λεωφορεία από Θεσσαλονίκη, άλλες πόλεις της Μακεδονίας, Πελοπόννησο κτλ, προκειμένου να μεταφέρουν φασίστες από όλη την Ελλάδα στην Αθήνα ώστε να δείξουν ότι έχουν κόσμο, ότι η καταδίκη τους ως εγκληματική οργάνωση και η φυλάκιση της ηγετικής τους ομάδας δεν τους πτόησε και να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους ενόψει εκλογών.

Δεν θα τους αφήσουμε! Το αντιφασιστικό κίνημα θα είναι εκεί για μία ακόμη χρονιά ενωμένο, μαχητικό και αποφασισμένο, μαζί με Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές, ώστε η πλατεία Ρηγίλλης για μία ακόμη χρονιά να είναι ντυμένη στα χρώματα του αγώνα, του αντιφασισμού, της φιλίας των λαών και της διεθνιστικής αλληλεγγύης.

  • Η νύχτα μεταξύ 30-31 Γενάρη του 1996 έφερε την Ελλάδα και την Τουρκία στα πρόθυρα πολέμου με αφορμή τις βραχονησίδες των Ιμίων.
  • Από τότε οι φασιστικές και ακροδεξιές οργανώσεις, με τη Χρυσή Αυγή να έχει τον ρόλο «συντονιστή» οργανώνουν κάθε χρόνο επετειακές συγκεντρώσεις, με τη μεγαλύτερη να έχει συγκεντρώσει 7.000 φασίστες (2013).
  • Οι φασιστικές συγκεντρώσεις στην επέτειο των Ιμίων τελειώνουν συνήθως με πογκρόμ σε βάρος μεταναστών και αντιφασιστών. Το 2008 η Χρυσή Αυγή σε συνεργασία με τα ΜΑΤ επιτέθηκε σε αντιφασίστες με ρόπαλα και μαχαίρια με αποτέλεσμα τραυματισμούς από μαχαιρώματα και κτυπήματα στο κεφάλι.
  • Από το 2016 το αντιφασιστικό κίνημα καταφέρνει να ακυρώνει τη φασιστική φιέστα για τα Ίμια στο μνημείο. Αυτή είναι μια κατάκτηση που πρέπει να παλέψουμε για να διατηρήσουμε!

Αντίσταση στον πόλεμο και τον εθνικισμό

Σήμερα η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ σε ένα θερμό πολεμικό επεισόδιο.

Οι κυβερνήσεις και οι μεγαλοεπιχειρηματίες των δύο χωρών ανταγωνίζονται για τον έλεγχο του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου που υπάρχουν στον πυθμένα της θάλασσας – η εξόρυξη τους θα είναι άμεσα καταστροφική για τη ζωή στη Μεσόγειο, ενώ θα συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή.

Δηλητηριάζουν με εθνικιστικό μίσος και παραχάραξη της ιστορίας προκειμένου να παρασύρουν τους δύο λαούς στην αποδοχή των σχεδίων τους. Εξοπλίζονται σαν αστακοί στερώντας πολύτιμους πόρους από την παιδεία, την υγεία, τους μισθούς και τις συντάξεις.

Η επέτειος των Ιμίων πρέπει να δίνει ένα καθαρό και μαζικό αντιπολεμικό μήνυμα, ένα μήνυμα ενότητας των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας ενάντια στην εθνικιστική προπαγάνδα και τις πολεμικές εντάσεις που καλλιεργούν οι κυβερνήσεις και οι μεγαλοεπιχειρηματίες των δυο χωρών.

Οι φασίστες στη φυλακή!

Οι φασίστες της Χρυσής Αυγής αλλά και όλων των άλλων μορφωμάτων προσπαθούν να ανασυνταχτούν. Να αξιοποιήσουν το διεθνές ρεύμα ανόδου της ακροδεξιάς και να κερδίσουν υποστήριξη στην κοινωνία.

Η ιστορία των ναζί στη Γερμανία, των φασιστών σε Ιταλία και Ισπανία, των δικτατοριών στην Ελλάδα, δείχνουν ότι ο φασισμός -στις διάφορες αποχρώσεις του- δεν είναι μια ακόμα ιδεολογία. Κάθε φορά που οι φασίστες δυναμώνουν χύνονται ποτάμια αίματος.

Στην Ελλάδα, την περίοδο που η Χρυσή Αυγή είχε μαζικοποιηθεί, οργάνωνε δολοφονικές επιθέσεις ενάντια σε πρόσφυγες, μετανάστριες/ες, Αριστερές/ους, ΛΟΑΤΚΙ άτομα, συνδικαλίστριες/ες κ.α. Δολοφόνησε τον Σαχζαντ Λουκμαν και τον Παύλο Φύσσα. Την ίδια στιγμή οι βουλευτές της στήριζαν και ψήφιζαν τα νομοσχέδια που στρεφόταν ενάντια στους εργαζόμενους και ενίσχυαν τα κέρδη των εφοπλιστών, των τραπεζιτών και άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών.

Δεν πρέπει να τους αφήσουμε τον χώρο να αναπτυχθούν ξανά.

Το Σάββατο 28 Γενάρη στις 4.00 μ.μ. να είμαστε όλες και όλοι στην πλατεία Ρηγίλλης στο μνημείο των Ιμίων για να μην επιτρέψουμε να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους.

antinazi zone


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 28/1/2023 18:00 ΤΣΙΜΙΣΚΗ ΜΕ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ
Στην τωρινή πολιτική συγκυρία, που η Χρυσή Αυγή έχει χάσει τον παρακρατικό ρόλο που επιτελούσε, τόσο λόγω του αρχικού αποχαρακτηρισμού της από τον δήθεν «αντι-συστημικό» της χαρακτήρα, όσο και από την οργανωτική της αποσάθρωση και κοινωνική από-νομιμοποίηση, ειδικά μετά τον χαρακτηρισμό της ακόμη και από την αστική δικαιοσύνη ως «εγκληματική οργάνωση», αναζητούνται νέοι εθνικιστικοί-φασιστικοί φορείς από τους κρατικούς ταγούς. Πιο συγκεκριμένα, ο Ιερός Λόχος στη Θεσσαλονίκη προφανώς θεωρήθηκε μια πολύ ταιριαστή περίπτωση. Αυτό βέβαια δεν ισχύει καθόλου αφού οι ΑΜΕ και άλλες μικρο-ομάδες που έλκουν τη μήτρα τους από τη Χρυσή Αυγή και συσπειρώνονται γύρω από τον Ι.Λ. διατρανώνουν με ακόμη περισσότερη έμφαση την πίστη τους στον εθνικοσοσιαλισμό, το Τρίτο Ράιχ, τον Χίτλερ κ.λπ. Όμως ως γνωστόν αυτά δεν έχουν καμία σημασία μπροστά στο πως έχουν κατορθώσει να προβάλλονται από τα μέσα που καλύπτουν τις κινήσεις τους: κάτι σαν σύλλογοι πατριωτών με σχέσεις με την εκκλησία και βετεράνους στρατιωτικούς.
Επιπλέον, κατά την έξαρση της πανδημίας αλλά και των lock-down, δημιουργήθηκε εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη του ανορθολογισμού, της συνωμοσιολογίας και άνοιξαν τον δρόμο για την αντιδραστική, ακροδεξιά προπαγάνδα, και κατ’ επέκταση την ανασυγκρότηση των νεοναζί στο δημόσιο πεδίο. Συγκεκριμένα η εγκληματική κρατική διαχείριση της πανδημίας συνέβαλε τα δέοντα προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ ταυτόχρονα η επέκταση αυτή του ανορθολογισμού, εξυπηρέτησε σε μεγάλο βαθμό την κρατική αφήγηση. Την προηγούμενη χρονιά έγινε ξεκάθαρη τοις πάση, η οργάνωση φασιστικών γκρουπούσκουλων σε συνοικίες της Θεσσαλονίκης και η άμεση απάντηση του αναρχικού κινήματος, όσο και ευρύτερα των αντιφασιστών κατόρθωσε τον περιορισμό τους και την ματαίωση της οποιασδήποτε οργανωτικής τους ανάπτυξης αλλά και αποτροπή της διάχυσης του λόγου τους στον κοινωνικό ιστό.
Σήμερα, υπό την απειλή μίας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης με κέντρο την προσάρτηση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, με την κοινωνική βάση να ζει υπό το καθεστώς γενικευμένης ακρίβειας και φτώχειας, επιχειρείται ξανά από τον κρατικο μηχανισμό και τους καπιταλιστές, η αναζωπύρωση των εθνικιστικών και μισαλλόδοξων φωνών εντός του πολιτικού στερεώματος. Ειδικά σε μία προεκλογική περίοδο οι φασίστες επιχειρούν να παίξουν ξανά ρόλο στο πολιτικό σκηνικό κινούμενοι με διάφορους όρους τόσο στις γειτονιές, το κέντρο της πόλης ή ακόμη και το περιφρουρούμενο από τις αστυνομικές δυνάμεις ΑΠΘ. Πάντοτε όμως κινούνται δειλά, υπό το σκοτάδι της νύχτας χωρίς να μπορούνε ακόμη κι έτσι να κινηθούν ουσιαστικά. Θα προσπαθήσουν για ακόμη μία φορά να διασπείρουν τον εθνικιστικό, ρατσιστικό, ομοφοβικό λόγο τους. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό επίδικο το επόμενο διάστημα η αντιφασιστική δράση μας σε κάθε κοινωνικό πεδίο, από τα σχολεία και τις σχολές, τις γειτονιές ως και κάθε απόπειρά τους για δημόσια συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης.
Το Σάββατο 28/1, επ’ αφορμής της «επετείου» των Ιμίων καλούνται φασιστικές συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όπως και στην Θεσσαλονίκη. Μιας «επετείου» που αποτελεί σημείο συσπείρωσης των φασιστών, διότι την συγκεκριμένη ημερομηνία 3 στρατιωτικοί πέθαναν ακριβώς για τα εθνικιστικά ιδεολογήματα και τα συμφέροντα εγχώριου και διεθνούς κεφαλαίου. Αποδεικνύει όσα λέμε για την ανάγκη διεθνιστική αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς, με μόνο πόλεμο που πρέπει να διεξαχθεί να είναι ο ταξικός. Στην προσπάθεια αυτή επανεμφάνισης των φασιστών είναι αναγκαία η μαζική και μαχητική απάντηση. Η μάχη με τον φασισμό δεν εξαντλείται σε κεντρικά ραντεβού, σε πύρινες ανακοινώσεις και υπάκουες διαδρομές, είναι καθημερινή. Αναπόσπαστο κομμάτι του αντιφασιστικού αγώνα στην πόλη είναι οι αντιφασιστικές συγκεντρώσεις που περιορίζουν την όποια δυναμική των φασιστών, αλλά και την χωρική τους διάχυση. Η υποστήριξη των αντιφασιστικών συγκεντρώσεων θα πρέπει να αποτελεί την αυτονόητη και ελάχιστη δυνατή κινητοποίηση όλων των αναρχικών και αντιεξουσιαστικών ομαδοποιήσεων και οργανώσεων, όπως φυσικά κανονικά θα έπρεπε να αποτελεί ελάχιστη κίνηση και όσων οργανώσεων αναφέρονται γενικά στον αντιφασισμό.
Την επόμενη περίοδο, τόσο σε κεντρικό επίπεδο, με τις εκλογές να πλησιάζουν, όσο και σε τοπικό με την μάχη ενάντια στις νέες φασιστικές ομαδοποιήσεις, θα κριθούν οι επόμενες εξελίξεις που αφορούν τον τρόπο έκφρασης και οργάνωσης του αντιφασιστικού αγώνα. Είναι άμεση αναγκαιότητα να βρεθούμε μαζικά και μαχητικά τόσο σε απάντηση σε κάθε τους κίνηση, όσο και στην διάχυση του αντιφασιστικού λόγου σε κάθε κοινωνικό πεδίο, απέναντι στην εξαθλίωση της κοινωνικής βάσης, την καταστολή των κοινωνικών και ταξικών αγώνων. Γιατί η πάλη ενάντια στον φασισμό είναι ταυτόχρονα πάλη ενάντια στο σύστημα που το γεννά και το θρέφει, ενάντια στην κρατική και καπιταλιστική ολοκλήρωση.
ΟΥΤΕ ΜΕ ΦΥΛΑΚΕΣ, ΟΥΤΕ ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ – Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΣΑΚΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
ΔΟΥΛΟ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΘΕΛΕΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ – ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΑΓΩΝΑΣ ΤΑΞΙΚΟΣ!
ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 28/1/2023 18:00 ΤΣΙΜΙΣΚΗ ΜΕ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ
Τ.Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Π.Ο. – Ο.Σ.

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 28/1/2023 18:00 ΤΣΙΜΙΣΚΗ ΜΕ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ

Στην τωρινή πολιτική συγκυρία, που η Χρυσή Αυγή…

Posted by Συλλογικότητα για τον Κοινωνικό Αναρχισμό- Μαύρο & Κόκκινο on Thursday, January 26, 2023


ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚH ΣΥΓΚEΝΤΡΩΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 28/1 18:00 ΤΣΙΜΙΣΚΗ ΜΕ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ
Οι μάσκες του με τον καιρό αλλάζουν, μα όχι και το μίσος του για μένα…
Και οι μάσκες έπεσαν. Τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα – αφού αναφορικά με το 3ο Ράιχ είναι πλέον αποδεδειγμένες οι σχέσεις του ναζιστικού κόμματος με τους μεγαλοβιομήχανους της Γερμανίας του ’30 – οι σχέσεις κράτους- κεφαλαίου – φασιστών έγινε καταφανής. Ο φασισμός αποτελεί σάρκα από τη σάρκα του κράτους και του καπιταλισμού όσα πρόσωπα και αν αλλάξει όσες μάσκες κι αν φορέσει. Μεγαλόυπουργοί της κυβέρνησης μέλη πρώην ακροδεξιών γκρουπών, μυστικές συνομιλίες στενών συνεργατών πρωθυπουργών με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χ.Α., συγκάλυψη δολοφονιών αντιφασιστών και μεταναστών από τα ΜΜΕ και πολλά άλλα. Αυτό είναι το ‘’δημοκρατικό τόξο’’ που έστειλε τη ΧΑ στη φυλακή – κατ’ ανάγκη λόγω της αντιφασιστικής επίθεσης του κινήματος – αλλά και γιατί γνωρίζουν και οι ίδιοι πως το εργαλείο τους θα παραμείνει λειτουργικό. Οι φασίστες θα εξακολουθούν να βρίσκονται στις γειτονιές, να αναπαράγονται και να λειτουργούν ως τσιράκια των αφεντικών, ως υπερασπιτές της πολιτικής κράτους και κεφαλαίου. Ο πόλεμος με τους φασίστες στους δρόμους λοιπόν, αποτελεί επαναστατικό καθήκον των αναρχικών – για να τους στείλουμε τελειωτικά στις τρύπες τους και μια και καλή στα σκουπίδια της Ιστορίας.
Το ζήτημα όμως έχει και ιδεολογικές προεκτάσεις. Η ταύτιση του καπιταλισμού με τον φασισμό αναφέρεται στην ίδια την εξουσία. Στην ανάγκη για καταπίεση, για εκμετάλλευση, για σκοταδισμό και κανιβαλισμό και στην τελική στην ανάγκη τους για θάνατο. Ο ισχυρός επιβιώνει, ο ισχυρός υπερισχύει – ο αδύναμος τσακίζεται , ο αδύναμος πεθαίνει. Ότι ακριβώς υπερασπίζονται οι φασίστες, υπερασπίζονται και οι υπέρμαχοι της ελεύθερης αγοράς, του κράτους και του κεφαλαίου. Εμείς θα είμαστε πάντα με τους αδύναμους αυτού του κόσμου, με τους καταπιεσμένους, δίπλα στους κατατρεγμένους και τους για πάντα ξένους. Μέχρι η ζωή να νικήσει το θάνατο.
Η θρασύδειλη εμφάνιση των φασιστών στη πόλη της Θεσσαλονίκης το τελευταίο διάστημα, αποδεικνύει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Εκμεταλλευόμενοι της ένταση της καταστολής και την πολυάριθμη εμφάνιση των μπάτσων βγαίνουν από τις τρύπες τους αχάραγα και γράφουν συνθήματα, αναδιοργανώνουν ομάδες ανύπαρκτες και προσπαθούν έτσι να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Το Σάββατο 28/1 διοργανώνουν συγκέντρωση για την ‘’επέτειο των Ιμίων ‘’, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με σκοπό να εκφραστούν δημόσια και φανερά. Προς τους 15 θλιβερούς φασίστες λοιπόν που θα επιχειρήσουν να μαζευτούν το Σάββατο στο Λευκό Πύργο κάνουμε σαφές πως ότι λέμε το εννοούμε: Ο φασισμός τσακίζεται στους δρόμους από τον κόσμο του αγώνα. Θα μας βρείτε απέναντί σας οποτεδήποτε πάτε να ξετρυπώσετε. Ραντεβού στους δρόμους.
…Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον – δε θα πεθάνει μόνος, τσάκισε τον…
ΔΟΥΛΟ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΘΕΛΕΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ – ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΑΣ ΤΑΞΙΚΟΣ
ΟΥΤΕ ΜΕ ΦΥΛΑΚΕΣ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ – Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΣΑΚΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΑΧΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ : ΣΆΒΒΑΤΟ 28/1 18:00 ΤΣΙΜΙΣΚΉ ΜΕ ΝΑΥΑΡΊΝΟΥ

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΉ ΣΥΓΚΈΝΤΡΩΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 28/1 18:00 ΤΣΙΜΙΣΚΉ ΜΕ ΝΑΥΑΡΊΝΟΥ

Οι μάσκες του με τον καιρό αλλάζουν, μα όχι και το…

Posted by Αναρχική Συνέλευση Φοιτητών/τριών Quieta Movere on Friday, January 27, 2023


Αντιφασιστική συγκέντρωση Σάββατο 28/1 18:00 Τσιμισκή με Ναυαρίνου

Αναρχική Ομάδα Θεσσαλονίκης Πυρανθός

To Σάββατο 28/1 με αφορμή την ”επέτειο των Ιμίων” οι φασίστες επιχειρούν να ξαναβγούν από τις τρύπες τους πανελλαδικά, καλώντας εθνικιστικές συγκεντρώσεις.

Τα ριζοσπαστικά κομμάτια των αγωνιζόμενων καλούνται να βγουν ξανά στον δρόμο ενάντια στους οργανωμένους φασίστες, αλλά και ενάντια στον κοινωνικό εκφασισμό, στους αποκλεισμούς, στο κράτος, στο σύστημα που γεννά τον φασισμό, που δεν είναι άλλο από τον ίδιο τον καπιταλισμό. Δεν ξεχνάμε άλλωστε τις δολοφονίες των ταγμάτων εφόδου, όταν αναδύθηκαν και οξύνθηκαν θεμελιώδεις αντιθέσεις αυτής της κοινωνίας. Το ελληνικό κράτος χρόνο με το χρόνο απομακρύνει τον όποιον ανθρωπιστικό του μανδύα και εμφανίζει την πραγματική του υπόσταση. Συγκροτεί, θεμελιωδώς, την εθνική του ενότητα μέσα από το γνωστό τρίπτυχο εθνικισμού, πατριαρχίας και θρησκείας, μέσω του οποίου γαλουχεί γενεές πολιτών, ανεξαρτήτου κυβέρνησης, με τη δράση του σε αυτή την κατεύθυνση να είναι ολοένα και πιο κλιμακούμενη. Η ακραία έκφανση της πολεμικής του είναι ενάντια στους αποκλεισμένους και δη στους μετανάστες και τις μετανάστριες. Σε μία περίοδο που δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη φθηνού εργατικού δυναμικού – σχεδόν δουλείας δηλαδή – οι μετανάστριες είναι στο στόχαστρο ενός μονομερούς πολέμου. Απελάσεις, βασανιστήρια, κλοπές, δολοφονίες είναι μερικά από τα οποία συμβαίνουν στα σύνορα από μπάτσους, λιμενόμπατσους, καραβανάδες και διάφορους “νοικοκυραίους” φασίστες. Όσοι παρ’ όλα αυτά, λόγω πολιτικής πίεσης κάποια περίοδο ή λόγω καθαρής τύχης, διέσχισαν τα ελληνικά σύνορα και δεν απελάθηκαν παράνομα εκ των υστέρων, στοιβάζονται σε ΚΥΤ (κέντρα υποδοχής ταυτοποίησης) και κέντρα κράτησης. Αυτοί δε, που υπάρχουν εντός των αστικών κέντρων πιέζονται με κάθε μέσο να τα εγκαταλείψουν και να αποκλειστούν ακόμη περισσότερο εκτός αστικού ιστού.

Από τη μία, οι ντόπιοι ακροδεξιοί των κατώτερων τάξεων, πολύ συνειδητά εναντιώνονται στις μετανάστριες, καθώς ελπίζουν ότι κάνοντας τεμενάδες στο κράτος και την αντιμεταναστευτική του πολιτική, θα γλιτώσουν από τη δική τους φτωχοποίηση. Το κράτος, από την άλλη, στο ρόλο του βασικού εκφραστή των συμφερόντων του κεφαλαίου, διασφαλίζει την “κοινωνική ειρήνη”. Διαχειρίζεται το εγχώριο εργατικό δυναμικό καθώς και τους αποκλεισμένους πληθυσμούς, πειθαρχεί το προλεταριάτο, καταπιέζει εντός και πολεμάει εκτός. Πιο συγκεκριμένα, το έθνος-κράτος μοιάζει να αποτελεί την αποτελεσματικότερη μορφή για να πετυχαίνει όλα τα παραπάνω μιας και η εν λόγω “κοινωνική ειρήνη” δεν είναι τίποτα άλλο από την εθνική ενότητα. Μία ενότητα μεταξύ εργοδοτών/εργαζομένων και εν γένει καταπιεστών/καταπιεσμένων. Αυτό που όμως δεν έχει συνειδητοποιήσει είναι το γεγονός ότι όσο περισσότερο υποβαθμίζει το βιοτικό επίπεδο του ντόπιου προλεταριάτου, βλέποντάς το από την σκοπιά υλικών όρων, τόσο πιο κοντά το φέρνει στο να συνδεθεί με το μεταναστευτικό υποκείμενο, υπό το πρίσμα των κοινών ταξικών αναγκών και καταπιέσεων. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά και να αποτελέσει εφιάλτη για το κεφάλαιο (εγχώριο και μη) αλλά και το ίδιο το κράτος.

Όσον αφορά τον οργανωμένο “δρομίσιο” φασισμό είναι ξεκάθαρο πώς το κράτος τον έχει ως όπλο στην φαρέτρα του. Άλλοτε, εάν θέλει να δημιουργήσει ασύμμετρες δυσκολίες στους αγωνιζόμενους, τον αμολάει, άλλοτε, όπου θεωρεί ότι ελέγχει καλύτερα τα πράγματα, τον εγκολπώνει πλήρως εντός πλαισίου της αστικής δημοκρατίας, προετοιμάζοντας το έδαφος για μία ακόμα πιο βαθιά κρατική θανατοπολιτική. Ένα παράδειγμα τέτοιας περιόδου είναι αυτή που διανύουμε στο σήμερα. Ο κύριος εκφραστής του οργανωμένου φασισμού των προηγούμενων ετών, η “Χρυσή Αυγή”, ξεδοντιάστηκε από τον ίδιο τον χορηγό της, το κράτος, ενώ είχαν μεσολαβήσει τόσο αγώνες προοδευτικών “δημοκρατικών” πολιτών, αλλά τόσο και αγώνες ριζοσπαστών αντιφασιστών που βάλαν δύσκολα στους φασίστες και τους κρατικούς προστάτες τους. Το κράτος την ίδια στιγμή ενίσχυσε σημαντικά την λεγόμενη “θεωρία των δύο άκρων”, αποτελώντας στην πραγματικότητα το ίδιο το ένα άκρο, προσπαθεί να εμφυσήσει ιδεολογικά το “δικαίωμα” στο μονοπώλειο της βίας, για να ποδοπατήσει οτιδήποτε αμφισβητεί την ηγεμονία του. Ταυτόχρονα, όλες οι ”προοδευτικές δυνάμεις του τόπου” ετοιμάζονται να παρανομοποιήσουν το κόμμα του Κασιδιάρη, εντείνοντας ακόμα περισσότερο την προαναφερθείσα κατάσταση. Την ίδια στιγμή η κρατική πολιτική ενσωματώνει όλο και περισσότερο τις αντιλήψεις των φασιστών και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Αρχικά τα στρατόπεδα συγκέντρωσης ξεπήδησαν σαν μανιτάρια και η μετανάστευση έγινε επισήμως ιδιώνυμο αδίκημα. Στην συνέχεια αυτό επεκτάθηκε εντός του πλαισίου των “πολιτών”, των με χαρτιά υπηκόων αυτού του κράτους δηλαδή, αφού ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συνεχίσαν το έργο της εποχής 2010-2014, σαρώνοντας ότι υπήρχε για να συγκρατεί το πρότερο “κοινωνικό κράτος” με σειρά από αντεργατικά και αντιασφαλιστικά νομοσχέδια, και ενώ είχαν μετατοπίσει το κοινωνικό συμβόλαιο προς κατεύθυνση ολοκληρωτισμού, εφάρμοσαν ως ένα βαθμό δοκιμασμένη κατασταλτική πολιτική έναντι των αποκλεισμένων, σε ευρεία κοινωνική κλίμακα.

Διώξεις, απαγόρευση κυκλοφορίας, βασανιστήρια, μπάτσοι στο πανεπιστημιακό άσυλο, υπερστρατιωτικοποίηση του κράτους, πλήρες μονοπώλιο στην ενημέρωση, ακρίβεια, ενεργειακή κρίση, διακρατικοί ανταγωνισμοί και πόλεμος αποτελούν πλέον όλο το φάσμα της καθημερινότητας μας. Όσον αφορά τις μετανάστριες, pushbacks, βασανιστήρια, ληστείες, εξώσεις από τα σπίτια τους, από τις κρατικοδίαιτες ΜΚΟ, και δολοφονίες είναι καθημερινά φαινόμενα. Οι φασίστες εξαπολύουν ρατσιστικά προγκρόμ, το κράτος τα τελειοποιεί. Οι φασίστες, σαν γνήσια τσιράκια των αφεντικών, βάζουν πλάτη στα απεργοσπαστικά εργοδοτικά σωματεία, το κράτος θεσμοθετεί την απεργοσπασία και παρανομοποιεί το δικαίωμα της απεργίας. Οι φασίστες συγκροτούνται γύρω από το μίσος για τους γείτονες λαούς, η αστική δημοκρατία, από το ΚΚΕ ως την ΝΔ, σφύζει από πατριωτισμό και “τουρκοφαγία”. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο φασισμός είναι κομμάτι αυτού του καπιταλιστικού συστήματος. Να απαντήσουμε στήνοντας γέφυρες μεταξύ των καταπιεσμένων και αναχώματα ενάντια στην αποξένωση και τον κοινωνικό κανιβαλισμό. Να δημιουργήσουμε κοινότητες ντόπιων – μεταναστών, να στηρίξουμε τους μεταναστευτικούς αγώνες. Ο φασισμός νικιέται σε όλα τα κοινωνικά πεδία και γι’ αυτό το πολυεθνικό προλεταριάτο οφείλει να επαγρυπνεί ώστε να χτυπάει τον φασισμό στο σχολείο, στη σχολή, στη γειτονιά, στους χώρους εργασίας και στους δρόμους.

ΟΥΤΕ ΣΤΗ ΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ

ΤΣΑΚΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΟΝ ΓΕΝΝΑ

Ανάρες- Ομάδα Δράσης και Αλληλεγγύης


Δύο χρόνια μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής από την αστική δικαιοσύνη όσοι ήλπιζαν ότι το κράτος και οι αστικοί θεσμοί θα αντιμετωπίσουν τον φασισμό έχουν πλήρως διαψευσθεί. Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, άλλωστε, αφού ο φασισμός ως γέννημα του καπιταλιστικού συστήματος συνεισφέρει τα μέγιστα στην επιβίωσή του, ερχόμενος πάντοτε σε αντιπαράθεση με τις ταξικές μας διεκδικήσεις. Γιατί ο φασισμός πάντοτε ήταν και είναι η χρήσιμη εφεδρεία του κεφαλαίου, που όταν το απαιτούν οι ανάγκες διάσωσης του καπιταλιστικού συστήματος, ανασύρεται από την αναμονή και την παρακρατική του δράση, για να αναλάβει ρόλο κεντρικού ρυθμιστή της πολιτικής ζωής, να επιβάλλει τη στρατιωτικοποίηση της εργασίας, τους ρατσιστικούς κοινωνικούς διαχωρισμούς, την υπαγωγή της κοινωνικής ζωής στον μιλιταρισμό, πάντοτε για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των καπιταλιστών. Η δικαστική καταδίκη της Χρυσής Αυγής ήταν μια ενδοαστική διευθέτηση ανάμεσα σε αδελφικά τμήματα του κεφαλαίου, που απλώς ανταγωνίζονται για την πολιτική εκπροσώπηση των καπιταλιστικών συμφερόντων στο αστικό κοινοβούλιο. Μάλιστα, ήδη άρχισαν να αποφυλακίζονται κάποιοι εκ των καταδικασμένων φασιστών. Κατέρρευσε έτσι η φενάκη περί θεσμικής ήττας του φασισμού. Πώς θα ήταν, άλλωστε, δυνατόν ο κεφαλαιοκρατικός σχηματισμός να ξεγράψει οριστικά τους ίδιους του τους στυλοβάτες, την πιο επιθετική του εφεδρεία; Επομένως, αντιλαμβανόμαστε ότι η μόνη πραγματική καταδίκη του φασισμού μπορεί να έρθει από την κοινωνική βάση στον αγώνα της προς την ολική απελευθέρωση, κατά τον οποίο θα πρέπει να περάσει πάνω τόσο από τους κρατικούς μισθοφόρους (δηλαδή μπάτσους και στρατιωτικούς), όσο και από τις παρακρατικές εφεδρείες του κράτους (δηλαδή τους φασίστες).

Η Χρυσή Αυγή μπορεί να “τελείωσε” χάρη στον πολύμορφο αντιφασιστικό αγώνα, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όμως, μένει χαραγμένη στη μνήμη μας και μας θυμίζει πως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς ο φασισμός παραμονεύει και μπορεί εκμεταλλευτεί οποιαδήποτε κοινωνική κρίση. Η διάλυση της Χρυσής Αυγής άφησε πίσω της φασιστικές γκρούπες που ευελπιστούν να πάρουν τη θέση της, ομαδοποιήσεις φοβισμένων φασιστών που προσπαθούν να βγουν ξανά στο προσκήνιο έχοντας, όπως πάντα, την υποστήριξη μπάτσων και ΜΜΕ, μηχανισμών που με τόση θέρμη υποστήριξαν και τη Χρυσή Αυγή. Δεν ξεχνάμε, άλλωστε, τα κολλητηλίκια των μπάτσων με τους φασίστες ακόμη και το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, όταν η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. κοιτούσε αμέτοχη το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής να επιτίθεται, ενώ τα ΜΜΕ προσπάθησαν να συγκαλύψουν τον φόνο λέγοντας ότι “τον σκότωσε για το ποδόσφαιρο”.

Λίγους μήνες πριν από τις προσεχείς κοινοβουλευτικές εκλογές, ο εθνικιστικός και νεοναζιστικός χώρος επιχειρεί να ανασυνταχθεί, να βγει ξανά στο προσκήνιο, προκειμένου να διεκδικήσει ψήφους, δημόσιο πολιτικό λόγο και χώρο. Τη σκυτάλη από τη Χρυσή Αυγή επιχειρεί να πάρει στην κεντρική πολιτική σκηνή το κόμμα του νεοναζί Κασιδιάρη “Έλληνες για την Πατρίδα”. Ωστόσο, η κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης διαβουλέονται τον αποκλεισμό του νεοναζιστικού αυτού κόμματος από τις εκλογές. Μια τέτοια εξέλιξη, “που σε μελλοντική συνθήκη μπορεί να περιστείλει τη δράση οργανώσεων και σχηματισμών του εργατικού και αντικαπιταλιστικού κινήματος”, δεν πρέπει να προκαλεί τον εφησυχασμό του αντιφασιστικού κινήματος. Όπως και ο χαρακτηρισμός της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης από την αστική δικαιοσύνη δεν τσάκισε τον φασισμό, έτσι και ο αποκλεισμός του κόμματος του Κασιδιάρη δεν μπορεί να ξηλώσει τον φασισμό από το κοινωνικό σώμα. Παρ’όλα αυτά, η φασιστική γκρούπα του Ιερού Λόχου στη Θεσσαλονίκη επιχειρεί να λειτουργήσει ως συγκολλητικό και ενοποιητικό στοιχείο για τον συνασπισμό των φασιστικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων της Χρυσής Αυγής και των Ελλήνων για την Πατρίδα. Το απόγευμα του Σαββάτου 28/1 οι φασίστες του Ιερού Λόχου καλούν συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο για την επέτειο των Ιμίων, μια μέρα που αποτελεί ορόσημο για τους εγχώριους φασίστες και εθνικιστές που προσπαθούν να ξεμυτίσουν δημόσια και να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις.

Κανένα φασιστικό κίνημα δεν μπορεί να σταθεί χωρίς τη βοήθεια του κράτους. Για την ακρίβεια ο φασισμός εξελίσσεται γρήγορα σε επίσημη κρατική πολιτική. Οι αστυνομικές επιθέσεις και δολοφονίες στον Έβρο, οι παρακρατικές ομάδες φασιστών στον Έβρο και τα νησιά, οι εξώσεις μεταναστών, το χτίσιμο κλειστών στρατοπέδων συγκέντρωσης, οι παράνομες επαναπροωθήσεις, η αστυνομοκρατία, οι συλλήψεις, οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας, ο αυταρχισμός, η λεηλασία του δημόσιου πλούτου, ο εθνικιστικός παροξυσμός και η εξοπλιστική κούρσα σε βάρος της εργατικής τάξης συνηγορούν σε αυτό.

Απέναντι σε αυτήν τη λαίλαπα στεκόμαστε ΕΜΕΙΣ. Ποιοι είμαστε; Είμαστε οι άνθρωποι της κοινωνικής βάσης που ακροβατούμε ανάμεσα στην ανεργία και τις άθλιες κακοπληρωμένες δουλειές. Είμαστε οι πρόσφυγες κι οι μετανάστες που ζούμε μέσα στο καθεστώς εξαίρεσης. Είμαστε οι γυναίκες που κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή από τον μισογυνισμό και τις σεξιστικές επιθέσεις. Είμαστε τα lgbtqia+ άτομα που μας επιτίθενται και μας χλευάζουν για τη σεξουαλική κατεύθυνση μας. Είμαστε οι καταπιεσμένοι/ες κι οι εκμεταλλευόμενοι/ες, αυτοί και αυτές που έχουμε ανάγκη να τσακίσουμε τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννάει. Γι’ αυτό το Σάββατο 28/1 οφείλουμε να είμαστε στον δρόμο και να στήσουμε μαχητικό αντιφασιστικό ανάχωμα στην επιχειρούμενη φιέστα των φασιστών. Να οργανώσουμε και ενδυναμώσουμε την πάλη ενάντια στον φασισμό και το κυρίαρχο καπιταλιστικό σύστημα, που τον γεννά και τον θρέφει.

ΟΥΤΕ ΣΠΙΘΑΜΗ ΓΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ

Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΣΑΚΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ:
ΣΑΒΒΑΤΟ 28/1, 18:00, ΤΣΙΜΙΣΚΗ ΜΕ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης


ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

Είναι γεγονός πως η καταδίκη της Χ.Α. ως εγκληματική οργάνωση ήταν ένα μεγάλο ζητούμενο του αντιφασιστικού αγώνα των προηγούμενων ετών. Όχι εξαιτίας του μεγέθους των ποινών που καταλογίστηκαν στους κατηγορουμένους, αλλά γιατί η συλλογική μνήμη πλάτυνε και ανέδυσε συλλογικές όψεις του κοινωνικού για τις μάχες απέναντι στον φασισμό και απέναντι στη λήθη.

Απέναντι σε αυτή τη λήθη είναι και ο λόγος για τον οποίο ξαναβγαίνουμε στους δρόμους. Η τακτική αναδίπλωση της ΧΑ έκανε τις γειτονιές και τις πλατείες μας πιο ασφαλείς, αλλά τα αποστήματα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας δεν έσπασαν στον πυρήνα τους. Στη Θεσσαλονίκη, όπως και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, άλλες -παλαιές ή νέες- νεο-ναζιστικές οργανώσεις και φασιστικές γκρούπες καλύπτουν την πολιτική συρρίκνωση της έως τώρα βασικής μήτρας της Ακροδεξιάς στη χώρα, επιχειρώντας μέσα σε όλα να εδαφικοποιήσουν την παρουσία τους στον δημόσιο πολιτικό χώρο και χρόνο. Η πόλη αυτή ακόμα μετράει τις πληγές της -από τα συλλαλητήρια επ’ αφορμή του «μακεδονικού» που οδήγησαν στον εμπρησμό της κατάληψης Libertatia έως τα περιστατικά σε ΕΠΑΛ των δυτικών συνοικιών.

Η «επέτειος» των Ιμίων αποτελούσε ανέκαθεν ένα σύμβολο για την εγχώρια ακροδεξιά και, παράλληλα, ένα πεδίο μετουσίωσης της φυσικής παρουσίας σε πολιτικό επιστέγασμα μέσω του οποίου συντηρητικές και φασιστικές απόψεις επιχειρούν να διατρέξουν τους χώρους όπου κινούμαστε και ζούμε. Σε μία τέτοια διαδήλωση καλεί και η φασιστική γκρούπα του Ιερού Λόχου, γνωστή για τη συμμετοχή της σε ξενοφοβικές συγκεντρώσεις και events, μαζί με άλλες ακροδεξιές ομάδες το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023.

Εμείς, ως μέρος της κοινωνίας που θέλει γειτονιές ασφαλείς και συμπεριληπτικές για όλους και όλες, ως κομμάτι της σάρκας του αντιφασιστικού κινήματος, δηλώνουμε πως θα μας βρουν απέναντί τους. Δε θα επιτρέψουμε να οργανωθεί άλλη μία ακροδεξιά φιέστα, υπό την άρρητη όχι μόνο αποδοχή αλλά και υποστήριξη της κεντρικής εξουσίας, η οποία θα αποτελέσει όχημα άσκησης φασιστικών και ρατσιστικών πολιτικών και πρακτικών.

Είναι η μνήμη του τραυματισμένου συλλογικού σώματος που μας ωθεί στις οδούς της αντίστασης και του αντιφασιστικού αγώνα.

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο


ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΜΙΣΟΥΣ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ.
ΣΑΒΒΑΤΟ 28/01 | 18:00 | ΔΗΜ. ΓΟΥΝΑΡΗ & ΤΣΙΜΙΣΚΗ
ΟΥΤΕ ΣΠΙΘΑΜΗ ΓΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ.
Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "ENANTIA ΣΤΗΝ ΓΗΣ OYTE ΣΠΙΘΑΜΗ ΓΙΟΡΤΗ ΜΙΣΟΥΣ ΤΩΝ IMIΩN ΣΤΟΥΣ ΦΑΣΑΣΤΕΣ 乐 ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 28/01 18:00 |ΔΗΜ ΓΟΥΝΑΡΗ & ΤΣΙΜΙΣΚΗ Αντιφασίστες/ριες"
Μοιραστείτε το άρθρο