Αντιφασιστική συγκέντρωση – Δίκη Περάματος, Πέμπτη 26/1 στις 8:30 στα δικαστήρια Πειραιά

Στις 26 Μάη 2018, πολιτική παρέμβαση της ΟΡΜΑ στο Πέραμα δέχθηκε επίθεση με σιδηρολοστούς σε φασιστική ενέδρα. Στις 26/1 συνεχίζεται η δίκη για την αθώωση των 6 αντιφασιστών που κατηγορούνται άδικα, και κρίνεται η καταδίκη των 5 χρυσαυγιτών-τραμπούκων του λακέδικου «σωματείου» που έχει στήσει η ναζιστική συμμορία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη (ΝΕΖ). Χρειάζεται να στείλουμε στο περιθώριο και τα τελευταία ορφανά που άφησε πίσω της η προσπάθεια φασιστικού κινήματος την περασμένη δεκαετία.

Η ΟΡΜΑ για να ξηλώσει τον φασιστικό μηχανισμό σε Πέραμα και Σαλαμίνα, ήδη από το 2015 είχε μόνιμη και επίμονη παρουσία και μαχητική δράση στην περιοχή. Τακτικές εξορμήσεις στην πόλη, στα σχολεία και στα FerryBoat, μαζικές αφισοκολλήσεις και εκδηλώσεις αντιφασιστικού και διεθνιστικού χαρακτήρα στάθηκαν ανάχωμα στην φασιστική δράση και έδωσαν ανάσα στον εργαζόμενο κόσμο και την νεολαία της ευρύτερης περιοχής.

Η ναζιστική ΧΑ είχε στήσει δήθεν «σωματείο», που με επικεφαλής τον Λαγό, είχε να παίξει απεργοσπαστικό ρόλο χτυπώντας τα εργατικά δικαιώματα και την συλλογική πάλη των εργατών στη ΝΕΖ. Το 2018 η ΧΑ με πλήρως αποδυναμωμένα τα τοπικά γραφεία της σε Πέραμα και Σαλαμίνα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια επιβίωσης χρησιμοποιεί ως ορμητήριο την γιάφκα του λακέδικου «σωματείου» για να επιτεθεί στην ΟΡΜΑ. Οι επικεφαλής της φασιστικής ενέδρας ήταν οι Νίκος Μεγαλοοικονόμου και Νίκος Αποστόλου. Τα τσιράκια του καταδικασμένου Λαγού που φυγάδεψε και κάλυψε τα στοιχεία τους στο Α.Τ. Περάματος την ημέρα της επίθεσης. Ο ρόλος του Μεγαλοοικονόμου είναι γνωστός ως απεργοσπάστη τραμπούκου στο λιμάνι της COSCO με ιστορικό επιθέσεων σε απεργίες σύμφωνα με καταγγελίες του σωματείου των εργαζομένων (ΕΝΕΔΕΠ). Ο Αποστόλου είναι στη φυλακή καταδικασμένος σε 7 χρόνια ως μέλος της ΧΑ στη μεγάλη δίκη της συμμορίας, όπως επίσης τον Μάρτη του 2022 καταδικάστηκε για την φασιστική επίθεση χρυσαυγιτών σε εκδήλωση της ΟΡΜΑ και σωματείων στο Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας τον Δεκέμβρη του 2017.

Το ξήλωμα των τοπικών γραφείων σε Σαλαμίνα Πέραμα και η απενεργοποίηση του «σωματείου»-γιάφκα ήρθε σαν αποτέλεσμα της αδιάλειπτης αντιφασιστικής μάχης που έδωσε η ΟΡΜΑ μαζί με εργατικά σωματεία και ταξικούς φορείς. Αυτό αποτελεί και την σφραγίδα τέλους της ΧΑ στην περιοχή. Το Πέραμα, μια παραδοσιακή εργατούπολη απαλλάχτηκε από την φασιστική απειλή.

Η διάλυση της ναζιστικής συμμορίας της ΧΑ κατοχυρώθηκε με δύο τρόπους: από τη μία η εξαφάνισή της από τον εκλογικό και κοινοβουλευτικό χάρτη το 2019 και από την άλλη μέσα από την καταδίκη της ως εγκληματική οργάνωση το 2020. Σήμερα ηττημένη και διαλυμένη μέσα στη φυλακή, ηγεσία και στελέχη, δεν αποτελεί απειλή για την κοινωνία, περιστασιακές συμμορίες παραμένουν ακίνδυνες για σωματεία και συλλογικότητες. Το εφετείο της μεγάλης δίκης όπως και η δίκη του Περάματος αποτελούν τα τελευταία αντιφασιστικά βήματα για την πλήρη εξάλειψη τους.

O κόσμος της εργασίας, του αγώνα και η νεολαία στο πλευρό των αντιφασιστών για την καταδίκη του χρυσαυγίτικου «σωματείου» στη ΝΕΖ Περάματος. Ψηφίσματα συμπαράστασης υπογράφουν το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου-Δραπετσώνας και αριστερές δημοτικές κινήσεις σε Σαλαμίνα, Κερατσίνι, Κορυδαλλό, Περιστέρι, πρωτοβάθμια και δευτεβάθμια σωματεία στην Υγεία, πλήθος ΕΛΜΕ, το ΕΚΠ, η ΠΕΝΕΝ και άλλα εργατικά σωματεία, όλοι οι Φοιτητικοί Σύλλογοι στην Αθήνα και πολιτικές οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Σήμερα η απειλή που έχει να αντιμετωπίσει το ταξικό κίνημα είναι η ανασυγκρότηση της ακροδεξιάς και η κυβέρνηση της ΝΔ. Η ΝΔ εφαρμόζει ακροδεξιά – ρατσιστική – φιλοπόλεμη – αντικομμουνιστική πολιτική σε κάθε πτυχή της κοινωνίας και της εργασίας. Έχει για πρωτοκλασάτα στελέχη της ακροδεξιάς, εφαρμόζει δολοφονική αντιπροσφυγική πολιτική στα σύνορα ακολουθώντας το δόγμα Ευρώπη-Φρούριο, καταστέλλει εργατικές διεκδικήσεις και διαλύει εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα με το νόμο Χατζηδάκη, φέρνει τον Ζελένσκι στη βουλή και τη χώρα σε άμεση εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία με την αποστολή όπλων και χρημάτων, επενδύει μαζικά σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς και οξύνει τον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό. Οι πολιτικές στην Ευρώπη εν μέσω κρίσης μετατοπίζονται προς την ακροδεξιά, από την Μελόνι στην Ιταλία ως τον Σινακ στην Μ. Βρετανία, οι επιθετικές πολιτικές απέναντι σε εργάτες και μετανάστες αυξάνονται. Η πρόσφατη έφοδος ακροδεξιών μπολσοναριστών στα διοικητικά κτίρια της Βραζιλίας επιβεβαιώνει την ακροδεξιά συγκρότηση που επιχειρείται σε διεθνές επίπεδο απέναντι σε κάθε αντίθετη φωνή.

  • Να αθωωθούν οι 6 αντιφασίστες.
  • Να μην αφήσουμε περιθώρια ξεπλύματος, καταδίκη των φασιστών και κλείσιμο του σωματείου-γιάφκα.
  • Να δυναμώσουμε τον αγώνα απέναντι στην ακροδεξιά ΝΔ.

Συγκέντρωση 26/1 στα Δικαστήρια Πειραιά στις 8.30πμ

ΟΡ.Μ.Α.

Μοιραστείτε το άρθρο