«Αυτός δεν είναι πλέον ένας υβριδικός πόλεμος, αλλά ένας πραγματικός της Δύσης κατά της Ρωσίας»

334Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

«Όσο περισσότερο απορρίπτουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες οι Ουκρανοί, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να βρεθεί λύση», λέει ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Με τα γερμανικά Leopard να καθυστερούν, η ΕΕ ανακοίνωσε νέα στρατιωτική βοήθεια 545 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία. Νέα σκάνδαλα διαφοράς κυβερνητικών αποκαλύπτονται στο Κίεβο.

Στα σχέδια και τις ετοιμασίες των Δυτικών να στείλουν βαρέα οπλικά συστήματα στο Κίεβο, απάντησε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρίφ από τη Νότια Αφρική που επισκέπτεται. Κατηγορώντας την Δύση για την προμήθεια όπλων αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ στο Κίεβο, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι «αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία δεν μπορεί πλέον να οριστεί ως υβριδικός πόλεμος, αλλά ένας πραγματικός, που η Δύση ετοίμαζε για πολύ καιρό εναντίον της Ρωσίας».

Ο ρώσος υπουργός είπε επίσης ότι: «Όσο περισσότερο απορρίπτουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες οι Ουκρανοί, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να βρεθεί λύση». Ο Λαβρόφ αναφέρθηκε επίσης στις κοινές ναυτικές ασκήσεις μεταξύ Ρωσίας, Κίνας και Νότιας Αφρικής που έχουν προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα.

Σχολιάζοντας τις συζητήσεις για την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, στο πλαίσιο των οποίων η Γερμανία δέχεται πιέσεις για να εγκρίνει την αποστολή Leopard 2 στη χώρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ υποστήριξε ότι οι Ουκρανοί είναι εκείνοι που θα υποφέρουν αν η Δύση στείλει άρματα μάχης ως υποστήριξη προς το Κίεβο. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαφωνίες στην Ευρώπη για την παροχή ή μη αρμάτων μάχης στο Κίεβο δείχνουν τη «νευρικότητα» που επικρατεί στους κόλπους του ΝΑΤΟ, και «όλες οι χώρες που συμμετέχουν, άμεσα ή έμμεσα, προμηθεύοντας οπλισμό στην Ουκρανία και αυξάνοντας το τεχνολογικό της επίπεδο φέρουν ευθύνη. Το βασικό είναι ότι οι Ουκρανοί είναι εκείνοι που θα πληρώσουν το τίμημα γι’ αυτή την ψευδοστήριξη».

Μετά τις δηλώσεις της γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών ότι το Βερολίνο δεν θα έβαζε εμπόδια στην προμήθειας των Leopard που διαθέτουν άλλα κράτη, σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ ανέφερε ότι μέχρι το μεσημέρι δεν υπήρχε αίτημα από την Πολωνία, ούτε στην αρμόδια Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Οικονομίας και Ελέγχου Εξαγωγών BAFA, ούτε σε άλλο επίπεδο. “Όταν υποβληθεί, θα ακολουθηθεί μια καθιερωμένη διαδικασία που γίνεται με την απαραίτητη ταχύτητα, αλλά και την απαιτούμενη σχολαστικότητα”.

Στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού η εκκρεμότητα έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή, με τους Πράσινους να τάσσονται αναφανδόν υπέρ, όπως και οι Φιλελεύθεροι, τους οποίους δύο μικρούς κυβερνητικούς εταίρους καλούν οι Χριστιανοδημοκράτες αντιπολιτευόμενοι σε… αποσκίρτηση από τον συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.

Λίγες μέρες μετά την αποτυχία στη λήψη αποφάσεων στο Ράμσταϊν και την καθυστέρηση για τα γερμανικά άρματα μάχης, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αποφάσισε να δώσει στο Κίεβο νέα στρατιωτική βοήθεια ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και πρόσθετη 45 εκατ. ευρώ για την εκπαίδευση των ουκρανών στρατιωτών στην ΕΕ. Έτσι, η συνολική στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία φτάνει τα 3,6 δισ. ευρώ, η οποία χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Μέσο για την Ειρήνη (Εuropean Peace Facility). Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν διαθέσει συνολικά 49 δισεκατομμύρια ευρώ για να στηρίξουν την Ουκρανία στρατιωτικά, οικονομικά και ανθρωπιστικά, δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα διαφθοράς στην Ουκρανία συνεχίζονται. Μετά από αυτά στα υπουργεία Ανάπτυξης και Άμυνας, ήρθε η σειρά του αναπληρωτή γενικού εισαγγελέα να παραιτηθεί για σχέσεις του με ουκρανό ολιγάρχη. Όπως έκανε και ο αναπληρωτής επικεφαλής του κόμματος του Ζελένσκι, ο οποίος μεσούντος του πολέμου αγόρασε πανάκριβη βίλα στο Κίεβο.

Μοιραστείτε το άρθρο