Αιολικά στην Καρυστία: Η αντίσταση “πάει” Αθήνα!
25/1 συγκέντρωση στο ΥΠΕΝ

Κεντρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στα αιολικά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Η συγκέντρωση διοργανώνεται από κινήσεις πολιτών και τοπικούς φορείς από τη Νότια Καρυστία και αναμένεται να συσπειρώσει πλήθος ενεργών πολιτών, όχι μόνο από την Εύβοια,  αλλά από κάθε γωνιά της χώρας όπου αγωνίζονται ενάντια στη στρατηγική ανάπτυξης των ψευδεπίγραφων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Άμεση έκκληση σε “όλους τους φίλους της φύσης και όλες τις συλλογικότητες κατά της λεηλασίας της γης από τους κερδοσκόπους της ενέργειας”.

Άμεση κινηματική έκκληση απευθύνει ο ΣΠΠΕΝΚ σε μήνυμά του μόλις τρεις μέρες πριν την κινητοποίηση:

«Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας καλεί όλους τους φίλους της φύσης και όλες τις συλλογικότητες κατά της λεηλασίας της γης από τους κερδοσκόπους της ενέργειας ,στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 25 Γενάρη μπροστά στο ΥΠΕΝ, Μεσογείων στις 11.30 το πρωί.
Ξέρουμε πως ΥΠΕΝ και κυβερνήσεις μάς έχουν καταδικάσει.
Ξέρουμε πως κάποιοι στην Καρυστία άνοιξαν πρώτα την κερκόπορτα και μετά διάπλατα τις πόρτες στους κερδοσκόπους της αιολικής ενέργειας.
Ξέρουμε πως οι πολίτες του Δήμου Καρύστου εδώ και πολλά χρόνια έχουν μουδιάσει και απελπιστεί από το ανελέητο σφυροκόπημα πάνω από 70 εταιριών ΑΠΕ που ζητούν άδειες σε κάθε βουνοκορφή της ορεινής Καρυστίας.
Η συγχρονισμένη επίθεση κατά του φυσικού περιβάλλοντος, κατά της σπάνιας ομορφιάς του όρους Όχη, κατά της ευημερίας και ευζωίας των πολιτών στη Νότια Καρυστία, είναι μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία των βρώμικων επενδύσεων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη.
400 ανεμογεννήτριες βαραίνουν τη γη της Καρυστίας και άλλες 400 είναι σε διάφορα στάδια αδειοδότησης.
Η απειλή της απόλυτης άλωσης της περιοχής, μάς δίνει δύναμη να συνεχίσουμε γιατί δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε αν παραιτηθούμε τώρα, αντίθετα κινδυνεύουμε να χάσουμε τα πάντα.
Θέλουμε να σταματήσουμε να είμαστε η “ενεργειακή αποθήκη” του ΥΠΕΝ.
Θέλουμε η Ελλάδα να μην μετατραπεί σε ενεργειακό ευρωπαϊκό κέντρο αφερέγγυας και πανάκριβης αιολικής ενέργειας όταν η Γερμανία επεκτείνει τα λιγνιτωρυχεία της και στέλνει εδώ όλη την παραγωγή των ανεμογεννητριών που κατασκευάζει κερδοσκοπώντας στις πλάτες του ελληνικού λαού.
Η περίπτωση της Καρυστίας μας αφορά όλους.
ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΤΗΣ ΚΑΡΥΣΤΙΑΣ ΤΑ ΒΟΥΝΑ
ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΑΙΟΛΙΚΆ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΟΥΝΑ»
(πηγή)

Κουφάρια από τις πρώτες εγκαταλειμμένες ανεμογεννήτριες παραμένουν ακόμα στις βουνοκορφές της Νότιας Εύβοιας, σύμβολα της “πράσινης ενέργειας για τη σωτηρία του πλανήτη”…  Η Νότια Καρυστία δεν είναι απλώς μια από τις πρώτες περιοχές στη χώρα όπου εγκατάσταθηκαν βιομηχανικού τύπου αιολικοί σταθμοί. Στη Νότια Καρυστία αναπτύχθηκε ένας υπερδεκαετής αυτοοργανωμένος αγώνας από ενεργούς πολίτες που έβλεπαν τον τόπο τους να ρημάζει και τις αλλεπάλληλες κρατικές αδειοδοτήσεις να αδιαφορούν για περιοχές NATURA και αρχαιολογικά ευρήματα. Ο αγώνας τους εμβληματικός, σε μια περιοχή σύμβολο καταστροφής από την επέλαση της “πράσινης ενέργειας” στον τόπο μας.

Η στρατηγική της «συμπαγούς χωροθέτησης» αιολικών σταθμών όπως μεθοδεύεται στη Νότια Εύβοια, ξεπερνά τα τοπικά όρια. Αφορά όλους μας.

— * —

Τι γίνεται όμως στην Εύβοια;

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας (Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας) σε πρόσφατη δημοσίευσή του τονίζει:
«Η Εύβοια σηκώνει ένα τεράστιο, δυσανάλογο βάρος με 714 ανεμογεννήτριες στο νότιο τμήμα της ήδη σε λειτουργία ή σε προχωρημένο στάδιο εγκατάστασης. Στο στόχαστρο βρίσκονται άμεσα και οι τελευταίες περιοχές που έχουν μείνει “καθαρές”, τα δάση τα βουνά και τα οροπέδια της Κεντρικής Εύβοιας, το μισό νησί της Σκύρου, οι σημαντικές περιοχές βόρεια της Δίρφης και ό,τι απέμεινε από την Καρυστία».

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του το Αντί Αιολικό Μέτωπο Καρυστίας καταλήγει:
«Το 2023 θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Ήδη το 2022:
– τον Ιούνιο ψηφίστηκε η παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων και αγροτικής γης της Ελλάδας για ΑΠΕ
– τον Δεκέμβριο η ΕΕ θεσμοθέτησε ως ύψιστης προτεραιότητας την αδειοδότηση/ εγκατάσταση των ΑΠΕ ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο στην υφαρπαγή γης και ύδατος.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ»

 

Ο μαχητικός ΣΠΠΕΝΚ (Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας) που δραστηριοποιείται περισσότερα από 20 χρόνια στην περιοχή οργανώνοντας νομικές παρεμβάσεις, επιστημονικές ημερίδες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας απευθύνει έκκληση οικονομικής στήριξης δηλώνοντας: «ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ / ΕΧΟΥΜΕ ΜΟΝΟ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ».

Είχε προηγηθεί η πρόσφατη μαζική διαδήλωση στη Χαλκίδα στις 13/11/2022 (αξίζει να δείτε σχετικό video που ετοίμασε ο ΕΟΣ Χαλκίδας από τις κινητοποιήσεις στην παραλία Χαλκίδας και στα βουνά της Κεντρικής Εύβοιας). Δυο μήνες μετά, διοργανώνεται κεντρική συγκέντρωση διαμαρτυρία στην Αθήνα: την Τετάρτη 25/1/2023, ώρα 11:30, έξω από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Μεσογείων 119.

Σε κείμενό του στις 20 Ιανουαρίου ο ΣΠΠΕΝΚ εξηγεί το «ΓΙΑΤΙ» της διαδήλωσης:

ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΝ ΣΤΙΣ 25 ΓΕΝΑΡΗ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΑΙΤΗΜΑ:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου με σωρεία ΟΜΟΦΩΝΩΝ αποφάσεών του έχει διαμηνύσει ότι δεν θα δεχτούμε ούτε άλλη μία ανεμογεννήτρια από τον Αύγουστο έτους 2020. Σύλλογοι φορείς και μία μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών έχουν εκφράσει την ίδια διαμαρτυρία και απόφαση. Όλοι οι εμπλεκόμενοι δημόσιοι φορείς έχουν πλήρη γνώση των ανωτέρω.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου με ομόφωνη απόφαση ανέθεσε σε εξωτερικούς δικηγόρους τις απαραίτητες νομικές ενέργειες κατά της αδειοδότησης των έργων αιολικών σταθμών εταιριών ΑΊΟΛΟΣ και DMX.
Πριν από αυτήν την ενέργεια το νομικό τμήμα του Δήμου έχει προβεί σε πλείστες ενέργειες κατά της αδειοδότησης πολλών αιολικών σταθμών.
Παράλληλα ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας (ΣΠΠΕΝΚ), ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Νημποριού, ο Σύλλογος ΔΙΛΗΣΣΟ, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Καρύστου και πολίτες που θίγεται η περιουσία τους, οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και η ποιότητα ζωής τους από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, έχουν προβεί σε πολλές διαμαρτυρίες και νομικές ενέργειες.

Παρόλα αυτά, προ ημερών ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) από το ΥΠΕΝ για την “Αίολος Ενεργειακή” στη Δυτική παραλία του κόλπου της Καρύστου και στο Αμυνού, ενώ στα Νέα Στύρα συνεχίζουν και τοποθετούν ανεμομετρητές.

Επίσης συντάχθηκε και μπήκε σε διαβούλευση η ΜΠΕ εταιρίας DMX με 7 αιολικούς σταθμούς σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές του Δήμου και κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Ταυτοχρόνως συνεχίζονται οι διαδικασίες για τις υπό τοποθέτηση ανεμογεννήτριες της εταιρίας ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ και λοιπών εν εξελίξει. Σαν να μην έφταναν αυτά, εκδόθηκε και Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για την κατασκευή συσσωρευτών ενέργειας (μπαταρίες) με κίνδυνο μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα και πυρκαγιών λόγω αυτανάφλεξης.

Δηλαδή το ΥΠΕΝ, η ΡΑΕ και οι άλλες αδειοδοτούσες αρχές, αγνοούν ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΑ το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ να καθορίσομε ΕΜΕΙΣ το μέλλον και την προοπτική του τόπου μας και ποιον τόπο θα παραδώσομε στα παιδιά μας, που πάντως δεν θα είναι η αποκλειστική μπαταρία της Ελλάδας.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αυτοί δεν θα σταματήσουν ΠΟΥΘΕΝΑ.
Είναι πασιφανέστατο ότι μέχρι το 2030 θα βάζουν ανεμογεννήτριες.
Είναι πλήρως αντιληπτό ότι οι εμπλεκόμενες δημόσιες υπηρεσίες θα υπογράφουν αμέσως και ασυζητητί οιαδήποτε άδεια ή έγκριση τους δοθεί προς υπογραφή, ακόμη και εάν αφορά ΑΙΟΛΙΚΑ στο λιμενοβραχίονα.

Για τους ανωτέρω λόγους αποφασίζουμε μαζί με τον Δήμο και την Επιτροπή Αγώνα Φορέων Καρύστου στην οποία συμμετέχουμε, κινητοποιήσεις έτσι ώστε να κατανοήσουν όλοι ότι οιαδήποτε άδεια και να δοθεί, οιαδήποτε έγκριση και να δοθεί, δεν θα έχει ΚΑΝΕΝΑ αποτέλεσμα.

Και για αρχή αποφασίζουμε όλοι ομόφωνα την οργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στις 25 Γενάρη στην Αθήνα, στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

Ο αγώνας θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση και κάθε μέσον έως ότου οι αδειοδοτούσες αρχές αποφασίσουν να σεβαστούν τις αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής και την επιθυμία των κατοίκων Καρύστου να ζήσουν σε ένα τόπο που δεν θα ντρέπονται να παραδώσουν κάποια στιγμή στα παιδιά τους.

Έναν τόπο όμορφο, καθαρό και ακέραιο κατά το δυνατόν, όπως τον κληρονομήσαμε εμείς από τους προγόνους μας.

ΣΠΠΕΝΚ
Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας

Για επικοινωνία: [email protected], ιστοσελίδα και σελίδα Fb

(Για την μετάβαση με λεωφορείο από την Εύβοια, επικοινωνήστε με τους διοργανωτές).
Πηγή: ΣΠΠΕΝΚ και Αντί Αιολικό Μέτωπο Καρυστίας

— * —

Σχετικά άρθρα

Μικροφωνική συγκέντρωση και εκδήλωση – συζήτηση για την πράσινη ανάπτυξη και την ενεργειακή λαίλαπα, Σάββατο 1/10 στη Θεσσαλονίκη (δημοσιεύτηκε στις 30/9/2022)

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την «απλοποίηση» της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και τη θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (δημοσιεύτηκε στις 15/7/2022)

 Ψευδή στοιχεία Σκρέκα για αιολικά στην Εύβοια, δημιουργούν ανησυχία και για Ασπροπόταμο (δημοσιεύτηκε στις 15/3/2021)

 

Μοιραστείτε το άρθρο