Σάλος με σκάνδαλα διαφθοράς στην Ουκρανία, πλήττουν την κυβέρνηση στο Κίεβο

333Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η διαφθορά στα υψηλά κλιμάκια της ουκρανικής κυβέρνησης καλά κρατεί. Ένας υπουργός συνελήφθη και ένας άλλος καλείται να απολογηθεί. Σολτς και Μακρόν δεν αποκλείουν την παράδοση των αρμάτων μάχης Leopard και Leclerc στο Κίεβο, λέγοντας ότι θα κινηθούν συλλογικά. 

Η διαφθορά στην Ουκρανία είναι γνωστή και εκτεταμένη, με συνεχή σκάνδαλα να βγαίνουν στη δημοσιότητα. Τελευταία επεισόδια και πολύ χαρακτηριστικό για τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη, είναι η σύλληψη ενός υπουργού και η απολογία ενός άλλου. Αποκαλύψεις πάντως που μπορούν να αποκρύβουν κι άλλα πράγματα, όπως έναν πόλεμο μέσα στην ουκρανική εξουσία.

«Το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς πραγματοποίησε έρευνα στο σπίτι του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Υποδομών Βασίλ Λοσίνσκι και τον συνέλαβε», αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα Ukrayinska Pravda. Κατηγορείται ότι έλαβε μίζα 400.000 ευρώ όταν το υπουργείο του αγόρασε γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας.

Σάλο προκαλούν επίσης οι αναφορές ότι το υπουργείο Άμυνας αγοράζει τρόφιμα για να σιτίσει τους στρατιώτες του σε τιμές έως και τρεις φορές υψηλότερες από τις τιμές λιανικής στα καταστήματα. Πρόκειται μάλιστα για ένα συμβόλαιο ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ για τη σίτιση των στρατιωτών.

Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, ο υπουργός Άμυνας, Ολέκσιι Ρέζνικοφ, πρόκειται να κάνει δήλωση ενώπιον του κοινοβουλίου. «Ο Ρέζνικοφ έχει προσκληθεί σε ακρόαση» δήλωσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την Εθνική Ασφάλεια και την Άμυνα Μαριάνα Μπεσούγκλα, στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Suspilne Media. Ενώ το Ελεγκτικό Συνέδριο θα διεξάγει έρευνες για διαφθορά στο υπουργείο Άμυνας.

Στο Δυτικό μέτωπο… η γαλλογερμανική σύνοδος κορυφής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Παρίσι επιχείρησε να εμφανίσει αρραγές τον γαλλογερμανικό άξονα και να καθησυχάσει για τη (μη) ενιαία στάση στην παροχή στρατιωτικού υλικού στο Κίεβο. Μετά την σύνοδο των υπουργών Άμυνας των Δυτικών κρατών στο Ράμσταϊν στην Γερμανία και τη διστακτική στάση της γερμανικής κυβέρνησης να δώσει το πράσινο φως για την αποστολή των αρμάτων μάχης Leopard, ήρθε ο καγκελάριος της Γερμανίας όλαφ Σολτς στη γαλλική πρωτεύουσα για συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Τόσο ο καγκελάριος Σολτς όσο και ο πρόεδρος Μακρόν απέφυγαν να εκφράσουν την πρόθεσή τους αν θα παραδώσουν ή όχι βαρέα γερμανικά άρματα Leopard και γαλλικά Leclerc, χωρίς να το αποκλείουν. Η γαλλική εφημερίδα Liberation θεωρεί ότι οι δύο ηγέτες έχουν ήδη υπερβεί την κόκκινη γραμμή που είχαν χαράξει Παρίσι και Βερολίνο στις αρχές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τη μη αποστολή βαρέων οπλικών συστημάτων όπως τα άρματα μάχης. Άλλωστε η αρχή έγινε με τα Marder από την Γερμανία και τα ΑΜΧ από την Γαλλία. Η εφημερίδα εκτιμάει ότι η παράδοση βαρέ3ων αρμάτων μάχης είναι μάλλον θέμα εβδομάδων ή και ημερών.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη γαλλογερμανική σύνοδο κορυφής, ο Μακρόν δεν απέκλεισε την παράδοση των τανκς Leclerc. «Τίποτα δεν αποκλείεται και αυτό όντως εκτιμάται συλλογικά», είπε, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Όλαφ Σολτς που μόλις είχε υπογραμμίσει ότι «ο τρόπος με τον οποίο έχουμε ενεργήσει στο παρελθόν είναι πάντα στενά συντονισμένος με τους φίλους και τους συμμάχους μας και θα συνεχίσουμε να ενεργούμε στη συγκεκριμένη κατάσταση».

Πάντως οι επικρίσεις κατά της γερμανικής κυβέρνησης συνεχίζονται, με την Πολωνία να πρωτοστατεί και να… απειλεί. «Η στάση της Γερμανίας είναι απαράδεκτη. Πάει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που ξεκίνησε ο Πόλεμος. Αθώοι πεθαίνουν καθημερινά. Οι ρωσικές βόμβες καταστρέφουν τις ουκρανικές πόλεις. Πολιτικοί στόχοι δέχονται επίθεση, γυναίκες και παιδιά δολοφονούνται» είπε ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

Ο πολωνός πρωθυπουργός επεσήμανε ότι αναμένει «μια ξεκάθαρη δήλωση» από το Βερολίνο με την οποία θα επιτρέψει την εξαγωγή των Leopard από τις χώρες που τα διαθέτουν. Σε περίπτωση που το Βερολίνο δεν δώσει την έγκρισή του, «θα συστήσουμε έναν μικρό συνασπισμό χωρών, έτοιμων να δωρίσουν κάποιον από τον σύγχρονο εξοπλισμό τους, τα σύγχρονα άρματα μάχης, στην Ουκρανία που αντιμετωπίζει δυσκολίες», τόνισε. «Η Ουκρανία και η Ευρώπη θα κερδίσουν αυτόν τον πόλεμο, με την Γερμανία ή χωρίς αυτήν».

Στον πολωνό πρωθυπουργός απάντησε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ η οποία είπε ότι: «Επί του παρόντος το θέμα αυτό δεν έχει τεθεί» από την Πολωνία, η οποία απαιτείται να υποβάλει επίσημο αίτημα στο Βερολίνο, διευκρίνισε η υπουργός. «Αλλά εάν ερωτηθούμε, δεν θα σταθούμε εμπόδιο».

Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αποκαλύπτει την ενόχληση της Ουάσινγκτον για την άρνηση του Βερολίνου να επιτραπεί σε άλλες χώρες να προμηθεύσουν άρματα μάχης Leopard στο Κίεβο. «Οι σύμμαχοι της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ μετά βίας έκρυψαν την  οργή τους στην απόφαση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς να μην παραδώσει  άρματα μάχης Leopard στο Κίεβο».

Επικαλούμενη εσωτερική ενημέρωση της αμερικανικής κυβέρνησης γράφει ότι η διαμάχη άναψε σε μια συνάντηση στην καγκελαρία. Εκεί φέρεται να συγκρούστηκαν ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και ο συνεργάτης του Σολτς, Βόλφγκανγκ Σμιτ, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φραστική διαμάχη. Η SZ γράφει ότι στην διαμάχη παρενέβη ο σύμβουλος ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος κάλεσε τον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Σολτς, Γενς Πλέτνερ, και διαμαρτυρήθηκε έντονα .

Την ίδια ώρα, η Ρωσία εντείνει τους βομβαρδισμούς στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, έξω από την κύρια γραμμή του μετώπου στο Ντονμπάς. Αυτό επιβεβαιώνεται από ουκρανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους για τις περιοχές Ζαπορίζια και Σούμι.

Μοιραστείτε το άρθρο