Η μαριχουάνα της μαμάς είναι πιο γλυκιά, των Ντάριο Φο & Φράνκα Ράμε, νέα έκδοση από τις Ακυβέρνητες Πολιτείες

Νέα έκδοση από τις Ακυβέρνητες Πολιτείες, σε μετάφραση Αχιλλέα Καλαμάρα. Επιμέλεια σειράς Παναγιώτης Μιχαλόπουλος.

Τίτλος πρωτοτύπου: La marijuana della mamma è la più bella, 1976.

Μέσα σε όλο αυτό το κουβάρι από ανιαρά κηρύγματα, φτιαγμένους, μαστουρωμένους, σούπερ-άνετους, εξαίσιους ηθικολόγους και καμιά εκατοσταριά νεκρούς από εδώ και από εκεί, μας γεννήθηκε η ιδέα, ή μάλλον η ανάγκη να γράψουμε αυτό το έργο: Η μαριχουάνα της μαμάς είναι πιο γλυκιά.

Από τον πρόλογο των συγγραφέων.

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς:

Ντάριο Φο 

Γεννήθηκε το 1926 στο Σαν Τζιάνο, κοντά στο Παβέζε της Ιταλίας. Σπούδασε αρχιτεκτονική, την οποία  όμως εγκατέλειψε για να ασχοληθεί με το θέατρο, αρχικά ως σκηνογράφος, ύστερα ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας. Μαζί με τη σύντροφό του Φράνκα Ράμε στράφηκαν ενάντια στην κοινωνική ανισότητα, τον ρατσισμό, τη διαφθορά, την παρακρατική βία, τη θρησκεία και τον πόλεμο. 

Τα έργα τους συχνά βασίζονταν στον αυτοσχεδιασμό, στο ύφος της commedia dell’ arte και στους μίμους του Μεσαίωνα. Μεταφράστηκανκαι παρουσιάστηκαν σε θεατρικές σκηνές σε περισσότερες από 30 χώρες. Το 1997 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Πέθανε τον Οκτώβριο του 2016. 

Φράνκα Ράμε 

 Γεννήθηκε το 1929 στο Παραμπιάγκο, κοντά στο Μιλάνο της Ιταλίας. Εμφανίστηκε στο θέατρο σε πολύ μικρή ηλικία. Το 1954 παντρεύτηκε τον Ντάριο Φο και τρία χρόνια αργότερα έφτιαξαν τον πρώτο τους θίασο, στις παραστάσεις του οποίου ο Φο έγραφε τα κείμενα και η ίδια ήταν η κύρια ερμηνεύτρια. Το 1968 ίδρυσαν την «Ένωση Νέα Σκηνή», ανεβάζοντας παραστάσεις σε χώρους στους οποίους θα μπορούσαν να προσεγγίσουν το μη θεατρόφιλο κοινό.

Συμμετείχε ενεργά στα κοινωνικά κινήματα που εμφανίστηκαν μετά το 1968. Πέθανε τον Μάιο του 2013.

Μετάφραση – Σημειώσεις: Αχιλλέας Καλαμάρας

Επιμέλεια σειράς: Παναγιώτης Μιχαλόπουλος

Σχεδιασμός εξωφύλλου: Μάρω Κατσίκα

Σελιδοποίηση: Χρήστος Μανούκας

 

Ακυβέρνητες Πολιτείες 

στην Αθήνα Εκδόσεις των Συναδέλφων

Μοιραστείτε το άρθρο