Η Ουκρανία έχει γίνει ήδη μέλος του ΝΑΤΟ… ντε φάκτο, λέει το Κίεβο

324Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι ΝΑΤΟϊκοί ενισχύουν τον κλοιό πέριξ της Ρωσίας. Στέλνουν αεροσκάφη AWACS  στη Ρουμανία προς επιτήρηση της Ρωσίας. Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν επίσημα τον έλεγχο του Σολεντάρ στο Ντονέτσκ, με τους Ουκρανούς να υποστηρίζουν ότι οι μάχες συνεχίζονται.

Οι Ρώσοι επίσημα πλέον ανακοίνωσαν τον έλεγχο της πόλης Σολεντάρ στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, αλλά οι Ουκρανοί το διέψευδαν υποστηρίζοντας πως οι μάχες δεν έχουν τελειώσει. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας γνωστοποίησε ότι οι δυνάμεις τους έχουν αναλάβει πλήρως τον έλεγχο της πόλης των αλατωρυχείων. Οι ρωσικές δυνάμεις «ολοκλήρωσαν την απελευθέρωση» του Σολεντάρ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ, ο οποίος είπε επίσης ότι εξόντωσαν πάνω από 700 στρατιώτες και κατέστρεψαν 300 οπλικά συστήματα τις τρείς τελευταίες μέρες της μάχης του Σολεντάρ.

Αντίθετα, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας κοινοποιούσε ότι αυτά «δεν είναι αλήθεια», ενώ ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Σερχίι Τσερεβάτγι δήλωσε ότι «οι μάχες συνεχίζονται». Ο δε κυβερνήτης του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο γνωστοποιούσε ότι μέσα στο Σολεντάρ είναι εγκλωβισμένοι 559 ‘άμαχοι εκ των οποίων 15 παιδιά.

«Η Ουκρανία και οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν γίνει μέλη του ΝΑΤΟ. Ντε φάκτο, όχι ντε γιούρε, γιατί έχουμε τα όπλα και τη γνώση για το πώς να τα χρησιμοποιήσουμε», δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρεζνίκοφ. «Είμαι σίγουρος ότι, στο άμεσο μέλλον, θα γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ de jure», πρόσθεσε.

Αεροσκάφη επιτήρησης AWACS στέλνει το ΝΑΤΟ στη Ρουμανία από τις 17 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Οάνα Λουνγκέσκου. Σκοπός αυτής της κίνησης είναι η παρακολούθηση της ρωσικής δραστηριότητας. Τα αεροσκάφη αυτά υποστηρίζονται από άλλα ανεφοδιασμού και πρόκειται να εδρεύουν στο Οτοπένι, κοντά στο Βουκουρέστι και θα πραγματοποιούν επιχειρήσεις αεροπορικής επιτήρησης «αποκλειστικά πάνω από έδαφος της Συμμαχίας».

Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Ραδαέλ Γκρόσι θα μεταβεί στην Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα για τη συγκρότηση μιάς διαρκούς παρουσίας εμπειρογνωμόνων ασφαλείας σε όλους τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας. Ενώ στον ελεγχόμενο από τη Ρωσία πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια βρίσκονται ήδη μέλη της ομάδας του ΙΑΕΑ.

Την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων ή των πόρων Ρώσων οι οποίοι δυσφημούν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας και εναντιώνονται στον πόλεμο στην Ουκρανία, πρότεινε  ο πρόεδρος της κρατικής Δούμας (της κάτω Βουλής της Ρωσίας) Βιατσέσλαβ Βόλοντιν, υποστηρίζοντας ότι τα υπάρχοντα μέτρα δεν είναι αρκετά αυστηρά.

Μοιραστείτε το άρθρο