Η ΕΣΗΕΜΘ καταγγέλλει την άσκηση βίας και την παρεμπόδιση των δημοσιογράφων από την αστυνομία

Αστυνομικοί παρεμπόδισαν το έργο δημοσιογράφων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αντιμέτωποι με περιορισμούς και με την εχθρική συμπεριφορά των αστυνομικών αρχών βρέθηκαν για μιαν ακόμη φορά δημοσιογράφοι, το μεσημέρι της 4ης Ιανουαρίου 2023 όταν επιχείρησαν να καλύψουν την εκκένωση της συμβολικής ανακατάληψης της Terra Incognita για συμπαράσταση στον απεργό πείνας και δίψας Θάνο Χατζηαγγέλου.

Αστυνομικοί όχι μόνο προσπάθησαν να απομακρύνουν δημοσιογράφους-μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ δημιουργώντας περίμετρο ασφαλείας ώστε να αποτρέψουν την καταγραφή της επιχείρησής τους αλλά δε δίστασαν να καταφύγουν σε προπηλακισμούς και χρήση βίας κατά των συναδέλφων.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ τονίζει για μιαν ακόμη φορά ότι υποχρέωση της Ελληνικής Αστυνομίας είναι να διευκολύνει τους δημοσιογράφους στο έργο τους και να τους προστατεύει στην άσκηση των καθηκόντων τους. Καλούμε τις αστυνομικές αρχές να κάνουν κάθε δυνατή ενέργεια ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης συζήτησε το θέμα στη χθεσινή του συνεδρίαση, μετά την κατάθεση από το μέλος του Ασύνταχτου Τύπου σε αυτό της παρακάτω καταγγελίας των δημοσιογράφων που υπέστησαν τους προπηλακισμούς των αστυνομικών:

Προς τον πρόεδρο, τον γενικό γραμματέα και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΜΘ

Συνάδελφοι…

Να αποτρέψουμε τα τείχη κατά της ενημέρωσης

Μία απίστευτη και πρωτοφανής τραμπούκικη επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις, εκτυλίχθηκε το μεσημέρι της 4ης Ιανουαρίου 2023 κατά δημοσιογράφων και αλληλέγγυων, στη διάρκεια εκκένωσης της συμβολικής ανακατάληψης της Terra Incognita για συμπαράσταση στον απεργό πείνας και δίψας Θάνο Χατζηαγγέλου.

Άνδρες των ΜΑΤ και άλλων δυνάμεων καταστολής, πολλοί απ’ αυτούς με πολιτικά (ασφαλίτες), επιδόθηκαν σε ένα πρωτόγνωρο κρεσέντο βίας, προκειμένου να χτυπήσουν το κίνημα αλληλεγγύης προς τον απεργό και παρεμποδίζοντας το έργο των παρευρισκομένων δημοσιογράφων, που βρέθηκαν εκεί αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου που είχε πραγματοποιηθεί στο ΕΚΘ για την κατάσταση της υγείας του απεργού.

Με χρήση κρότου-λάμψης, ξυλοδαρμούς αλληλέγγυων, με απειλές, χυδαιότητες, προπηλακισμούς και τραμπουκισμούς, προσπάθησαν επί ώρα να αποτρέψουν την καταγραφή και μετάδοση από τους δημοσιογράφους, της κακοποίησης και της βίαιης προσαγωγής αλληλέγγυων, που, το μόνο «έγκλημά» τους ήταν ότι στέκονταν στο πεζοδρόμιο μπροστά στην εξώπορτα του κτιρίου και φώναζαν συνθήματα υπέρ του απεργού πείνας και δίψας.

Προσπάθησαν να απομακρύνουν με όλους τους τρόπους τους δημοσιογράφους, δημιουργώντας περίμετρο ασφαλείας, για να αποτρέψουν την καταγραφή της βίαιης επιχείρησής τους.

Οι κυβερνώντες και τα αστυνομικά όργανά τους, με την άσκηση βίας, θέλουν να αποθαρρύνουν τους μαχόμενους δημοσιογράφους. Θέλουν να τους κρατήσουν μακριά από τα πεδία δράσης. Εκεί, δηλαδή όπου συμβαίνουν κοινωνικές αντιδράσεις, στις συγκεντρώσεις, στις πορείες, στις πλατείες και τους δρόμους. Στα πεδία δράσης. Για να παρατηρούν, να ερευνούν, να καταγράφουν, να δημοσιεύουν. Αυτό είναι το έργο τους προς την κοινωνία, ενάντια στα τείχη κατά της ενημέρωσης που προσπαθούν να στήσουν οι εξουσίες. Γιατί, «η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης».

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ ομόφωνα αποφάσισε την έκδοση της παραπάνω ανακοίνωσης που εξέδωσε σήμερα.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ INFOLIBRE ΤΗ ΜΕΡΑ ΕΚΕΙΝΕ 4/1:

Μοιραστείτε το άρθρο