Ανακύκλωση στη Θεσσαλονίκη: πρωταθλήτρια ή ανέκδοτο;

Τώρα που τελείωσαν οι γιορτές, περίοδος που παραδοσιακά αυξάνονται οι ποσότητες των απορριμμάτων, ανακυκλώσιμων και μη, ας θυμηθούμε τι λέει κατά καιρούς η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης για το ζήτημα αυτό. Ο Δήμαρχος λοιπόν, αλλά και ο εκάστοτε αρμόδιος Αντιδήμαρχος, τόσο πρόσφατα όσο και παλιότερα, έχουν υποστηρίξει σε δηλώσεις και συνεντεύξεις τους ότι η Θεσσαλονίκη είναι πρωταθλήτρια πανελλαδικά στην ανακύκλωση με ποσοστά που φτάνουν στο 26%, ότι όλα τα ρεύματα ανακυκλούμενων πηγαίνουν καλά, ότι παράλληλα θα εφαρμοστεί μια καινούργια μέθοδος με πολυκέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης, ότι θα αγοραστούν καινούργια μηχανήματα και άλλα τέτοια ωραία.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Ρίχνοντας μια ματιά στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων και συγκεκριμένα στα έτη 2017–2020 για τα οποία υπάρχουν καταγραφές, βλέπουμε μεγάλες αυξομειώσεις από χρονιά σε χρονιά στα στοιχεία που ο Δήμος καταθέτει στο μητρώο. Υπάρχει δηλαδή ήδη ένα βασικό ζήτημα αξιοπιστίας των μετρήσεων. Τα βασικά ποσοστά ανακύκλωσης προέρχονται από τη μέτρηση του μπλε κάδου και τη συλλογή ογκωδών. Η διαλογή βιοαποβλήτων κουζίνας είναι μηδενική, ενώ οι ποσότητες από τα υλικά κλαδέματος και πάρκων είναι ελάχιστες.

Από εκεί και πέρα

Στην ανακύκλωση σημασία δεν έχει να μετράς τις ποσότητες που συνέλεξες απο τον μπλε κάδο, αλλά τις ποσότητες που ανακτήθηκαν ως ανακυκλώσιμα μετά την διαλογή στα ΚΔΑΥ.  Και εδώ τα στοιχεία μιλούν για ποσοστά 50-60%, ενώ το υπόλοιπο καταλήγει στην χωματερή. Επίσης, η άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μπλε κάδοι στην πόλη και η δικαιολογημένη απογοήτευση των δημοτών για την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας δεν παραπέμπουν στα υψηλά ποσοστά που διαφημίζει η διοίκηση. Να μην ξεχάσουμε ακόμη ότι την προηγούμενη περίοδο κάηκαν ΚΔΑΥ με τα οποία συνεργαζόταν ο Δήμος, με αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό ανακυκλώσιμων να καταλήγει στη χωματερή.

Το μέλλον της ανακύκλωσης στους Δήμους

Όσον αφορά το μέλλον της ανακύκλωσης στην πόλη και με δεδομένη την προβληματική λειτουργία του ιδιωτικοποιημένου, εν πολλοίς, συστήματος διαχείρισης του μπλε κάδου, δεν μπορεί να αποτελεί λύση η προσθήκη ακόμη ενός ιδιωτικού συστήματος, όπως προτείνει η κεντρική εξουσία.  Αντίθετα, μόνο ο ίδιος ο Δήμος, με δουλειά στη βάση μαζί με τους πολίτες, με αξιολόγηση στοιχείων, με σωστές μετρήσεις, με εκπαίδευση του προσωπικού του, μπορεί να δει τις πραγματικές του ανάγκες, να βάλει ρεαλιστικούς στόχους και μετά να προχωρήσει σε επενδύσεις σε κατάλληλο εξοπλισμό. Τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν αλλιώς, εκτός αν θέλουμε να εξυπηρετήσουμε άλλους σκοπούς. Και το σημειώνουμε αυτό γιατί έχει γίνει πλέον σαφές ότι το κεντρικό κράτος ενδιαφέρεται περισσότερο για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης και την καύση, και πολύ λιγότερο για την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης.

Τέλη Ταφής

Κλείνοντας, ένα σχόλιο για την εφαρμογή και καθιέρωση του τέλους ταφής που για τον Δήμο φτάνει τα 2,5 εκ ευρώ για το 2021 και που χρόνο με το χρόνο θα αυξάνεται. Πρόκειται για ένα άδικο και αυθαίρετο χαράτσι που επιβάλει η κυβέρνηση, ενώ η ίδια αθετεί συνεχώς τις υποχρεώσεις της απέναντι στους Δήμους. Ένα χαράτσι που μαζί με το αυξημένο κόστος της ενέργειας θα τινάξει στον αέρα τους προϋπολογισμούς των Δήμων, οι οποίοι με τη σειρά τους θα μετακυλήσουν τον λογαριασμό στους δημότες με αυξήσεις στα δημοτικά τέλη.

Η Πόλη Ανάποδα

Μοιραστείτε το άρθρο