Αγώνας ενάντια στην επίθεση του κράτους κατά της κοινωνίας και τις θανατοπολιτικές του

17 ΜΕΡΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΨΑΣ ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΑΓΓΕΛΟΥ

Ο Θάνος Χατζηαγγέλου είχε συλληφθεί πριν από 11 μήνες, μαζί με δύο άλλους συντρόφους του, για συμμετοχή στην Οργάνωση Αναρχική Δράση, κατηγορούμενοι για εμπρηστική ενέργεια σε ένα ίδρυμα εθνικού και θρησκευτικού προβληματισμού. Ο ίδιος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη των ενεργειών του και βρέθηκε κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει δίκη, δηλαδή όχι μόνο δεν έχει καταδικαστεί, αλλά ούτε καν δικαστεί.

Στις 19/12 μετήχθη βιαίως στις φυλακές Νιγρίτας, χωρίς να του εξηγηθούν οι λόγοι της μεταγωγής του. Ο ίδιος την θεωρεί εκδικητική για τη στάση μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού ενάντια στο νέο σωφρονιστικό κώδικα που προώθησε αυτή η ακρο-δεξιά κυβέρνηση αυστηροποιώντας τις συνθήκες για τους κρατούμενους.

Όπως έκαναν εδώ και δυο μήνες κρατούμενοι σε φυλακές όλης της χώρας, με τις κινητοποιήσεις τους  ενάντια στο νέο σωφρονιστικό κώδικα μέσω του οποίου το κράτος εντείνει ασφυκτικά την πίεση που ασκεί στα σώματα και στις ζωές τους.

Ο Θάνος αγωνίζεται ενάντια στις μεθοδεύσεις που θέλουν να μετατρέψουν τα κάτεργα της δημοκρατίας σε ένα νεκροταφείο ζωντανών νεκρών, όπως και το φόβο που επιχειρούν να σκορπίσουν σε όποιον αντιστέκεται στη σιδερόφραχτη αυτή ασφυξία. Είναι η ύστατη πράξη αντίστασης όχι μόνο στην καταπάτηση κάθε δικαιώματος και ελευθερίας, αλλά στον έλεγχο της ίδιας της ζωής, μέχρι την εξόντωσή της.

Την ίδια μέρα της μεταγωγής του, ο Θάνος Χ. ξεκίνησε απεργία πείνας και δίψας με αίτημα τη γνωστοποίηση του πραγματικού λόγου της μεταγωγής του και την άμεση επιστροφή του στις φυλακές Κορυδαλλού.

Εδώ και δέκα μέρες νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Σερρών, με την κατάσταση της υγείας του να βρίσκεται σε οριακό σημείο και να κινδυνεύει η ζωή του άμεσα, όπως προειδοποιούν οι γιατροί που τον παρακολουθούν και κυρίως ο διευθυντής της Παθολογικής κλινικής. Οι οποίοι εκθέτουν εισαγγελία και υπουργείο, από τους οποίους ζητάνε άμεση παρέμβαση.

Μάλιστα, στην εισαγγελική απαίτηση για αναγκαστική σίτιση -κάτι που συνιστά βασανισμό- του Θάνου Χ, αυτός αντέδρασε αποκρούοντας τη χορήγηση ορού.

Η ζωή του κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή που μιλάμε τώρα. Και απέναντί του έχει ένα κράτος που αποφασίζει την καταδίκη του πριν καν δικαστεί. Και μάλιστα με την εσχάτη των ποινών.

Σημειωτέον πως σε αλληλεγγύη με τον απεργό έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας και άλλοι αναρχικοί κρατούμενοι.

Ενώ οργανώσεις, συλλογικότητες, κοινότητες αγωνιζόμενων και άτομα, έχουν κινητοποιηθεί εκφράζοντας την αλληλεγγύη σε αυτόν και καλούν σε άμεσες ενέργειες για να σωθεί ο Θάνος, ο οποίος αξιοπρεπώς διεκδικεί το αυτονόητο δικαίωμά του.

Είναι ένας αγώνας ενάντια στις κρατικές θανατοπολιτικές και την ολομέτωπη επίθεση ενάντια στην κοινωνία, με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, τη φτωχοποίηση, τους εγκλεισμούς και αποκλεισμούς, την καταστολή, τις πολεμικές ιαχές.

Με αυτές τις πολιτικές τους η κυνική και αλαζονική εξουσία θέλει να συμβολίσει την κυριαρχία της, όχι μόνο στις ελευθερίες και τα δικαιώματά, αλλά στις ίδιες τις ζωές. Γι αυτό τελικά, ο αγώνας είναι για την ίδια την ανθρώπινη ζωή!…

Ο Θάνος είναι αποφασισμένος και έχει πάρει τις αποφάσεις για αγώνα μέχρι τέλους. Δεν αφήνει κανένα περιθώριο η αποστροφή της τελευταίας του επιστολής: Μπάτσοι, εισαγγελείς, ανθρωποφύλακες ακόμα και στο πιο βαθύ σκοτάδι εμείς πεθαίνουμε σαν ήλιοι σκορπίζοντας φως…

…και θα συμπληρώναμε: ενάντια στη σιγή νεκροταφείου που θέλουν να επιβάλλουν σε όλη την κοινωνία. Και γι αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ…

* Τοποθέτηση του infolibre στη σημερινή επείγουσα ενημέρωση για τον Θάνο Χ. , που πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΘ από γιατρούς, δικηγόρους, δημοσιογράφους και μέλη συλλογικοτήτων.

Μοιραστείτε το άρθρο