Το Κίεβο κατά των εξαιρέσεων των φαρμάκων από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

314Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ακόμη και τους Ευρωπαίους έχει εξοργίσει η στάση των ουκρανικών αρχών να αντιτάσσονται στην εξαίρεση των φαρμάκων από τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι Δυτικοί στην Ρωσία. Μάλιστα απειλούν με επιβολή κυρώσεων κατά φαρμακευτικών εταιρειών που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στην Ρωσία.

Την ένταση μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας προκαλεί η απειλή του Κιέβου να επιβάλει κυρώσεις κατά των ευρωπαϊκών φαρμακευτικών εταιρειών που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. Στην Ουκρανική κυβέρνηση δεν άρεσε καθόλου η εξαίρεση των φαρμάκων από τις εκτεταμένες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για ανθρωπιστικούς λόγους. Η εξαίρεση των φαρμακευτικών προϊόντων από τις κυρώσεις που επιβάλλονται κατά καιρούς, όπως πχ στο Ιράν, αποτελεί κοινή πρακτική.

Η ΕΕ θεωρεί ότι ο σύμμαχός της εργαλειοποιεί τα φάρμακα, ενώ θα πλήξει τα ευρωπαϊκά επιχειρηματικά συμφέροντα. Στα τέλη Μαΐου, η Ουκρανία άλλαξε νόμο ώστε να αποκτήσει ευρείες αρμοδιότητες για την κατάργηση από την αγορά οποιουδήποτε φαρμάκου που παράγεται από εταιρείες με δεσμούς με τη Ρωσία.

Τον Οκτώβριο, προχώρησε στο επόμενο βήμα για να διώξει  ευρωπαϊκή εταιρεία από την αγορά της, παρά τις αντιρρήσεις των Βρυξελλών. Συνολικά, 19 εταιρείες -κυρίως από την ΕΕ- βρίσκονται στο στόχαστρο της ουκρανικής κυβέρνησης, με συνολικό επιχειρηματικό όγκο 1,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εσωτερική αξιολόγηση της Επιτροπής που επικαλείται το Politico.

Κατά κανόνα, κάθε γεωργική και φαρμακευτική δραστηριότητα συνήθως εξαιρείται από τις κυρώσεις στην προσπάθεια αποφυγής μιας ανθρωπιστικής κρίσης”, δήλωσε η εμπειρογνώμονας σε θέματα κυρώσεων στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών Μαρία Σάγκινα.

Μέχρι στιγμής, ο νόμος έχει εφαρμοστεί μόνο στη φαρμακευτική επιχείρηση Gedeon Richter με έδρα τη Βουδαπέστη, για την οποία η Ρωσία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της εταιρείας. Έβγαλε 232 εκατομμύρια ευρώ από την πώληση φαρμάκων στη χώρα κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2022.

Η ίδια η υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς της Ουκρανίας εξέδωσε μια καυστική ανακοίνωση κατά  του νόμου. Ενώ ο Οργανισμός Ελέγχου Ανταγωνισμού της χώρας εξέδωσε παρόμοια προειδοποίηση τον Νοέμβριο, διαπιστώνοντας “σημαντικούς κινδύνους παραβίασης της νομοθεσίας για την προστασία του ανταγωνισμού”.

Ως προς το ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα κατά κέντρου συγκέντρωσης στρατιωτών και πυρομαχικών στην Μακιίβκα του Ντονέτσκ, οι απώλειες που έχουν αναγνωριστεί από τη ρωσική πλευρά κάνουν λόγο για 89 νεκρούς

Ο ρωσικός στρατός δεν εξήγησε τον λόγο για τον οποίο ο απολογισμός είναι ιδιαιτέρως βαρύς. Οι ουκρανικές δυνάμεις αναφέρθηκαν απλώς σε μία «ζώνη συγκέντρωσης» στρατιωτών στην Μακιίβκα. Τα ρωσικά και τα ουκρανικά μέσα μετέδιδαν ότι το κτίριο το οποίο επλήγη στέγαζε ρώσους κληρωτούς, άρα μη επαγγελματίες στρατιώτες.

Πηγή των τοπικών αυτονομιστικών φιλορωσικών αρχών δήλωσε στο πρακτορείο ρωσικό πρακτορείο Tass ότι ο βομβαρδισμός έγινε δυνατός από το γεγονός της χρήσης κινητών τηλεφώνων κατά συρροή από τους συγκεντρωμένους στρατιώτες κάνοντας δυνατό τον γεωεντοπισμό τους από τον ουκρανικό στρατό.

Η ανακοίνωση των ρωσικών απωλειών προκάλεσε σοκ στην Ρωσία, αλλά και επικρίσεις κατά της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης, η οποία βρίσκεται ήδη σε δυσχερή θέση για τις απώλειες στα ουκρανικά μέτωπα τους τελευταίους μήνες.

Μοιραστείτε το άρθρο