Εναλλακτική Πρωτοβουλία δικηγόρων Θεσσαλονίκης-συνεργαζόμενοι: αλληλεγγύη στον απεργό πείνας και δίψας Θ. Χατζηαγγέλου

Ανακοίνωση της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας δικηγόρων Θεσσαλονίκης – συνεργαζόμενοι για τον κρατούμενο απεργό πείνας και δίψας Θάνο Χατζηαγγέλου
Την 19.12.2022, ο κρατούμενος Θάνος Χατζηαγγέλου μετήχθη από τις φυλακές Κορυδαλλού στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών. Η μεταγωγή του δεν συνοδεύεται από οποιαδήποτε αιτιολογία∙ δεδομένου ότι είναι υπόδικος και δεν βαρύνεται με πειθαρχικές τιμωρίες, η δυσμενής μεταχείρισή του είναι αμιγώς εκδικητική: Στην πραγματικότητα, οφείλεται στην αναρχική ιδεολογία του και στην ενεργό συμμετοχή του στην επιτροπή αγώνα των κρατουμένων της Δ’ Πτέρυγας των συγκεκριμένων φυλακών κατά του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα.
Την ίδια ημέρα, ο κρατούμενος ξεκίνησε απεργία πείνας και δίψας και, ταυτόχρονα, υπέβαλλε αλλεπάλληλες αιτήσεις στα αρμόδια όργανα για να πληροφορηθεί τους λόγους της -προδήλως παράνομης και αναιτιολόγητης- μεταγωγής του. Άσκησε, επίσης, την προβλεπόμενη προσφυγή στο Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών, από το οποίο ουδεμία ενημέρωση είχε μέχρι σήμερα. Ουδεμία ενημέρωση είχε, εξάλλου, από την Εισαγγελία Πειραιά σε σχέση με την πιθανότητα συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών. Τέλος, η Εισαγγελία Σερρών σιωπά, έως σήμερα, σε όλα τα σχετικά αιτήματα που έχει υποβάλει.
Την 24.12.2022, ο Θάνος Χατζηαγγέλου νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο Σερρών, μετά από προφορική εισαγγελική εντολή, με την κατάσταση της υγείας του να επιδεινώνεται διαρκώς. Έχει ήδη εκδοθεί εισαγγελική παραγγελία για την αναγκαστική σίτισή του, την εκτέλεση της οποίας επιχείρησαν εξωτερικοί ιατροί και την οποία απέτρεψε ο ίδιος ο απεργός.
Η κατάσταση είναι οριακή. Η απεργία πείνας και δίψας του Θάνου Χατζηαγγέλου δεν αποτελεί κανενός είδους “εκβιασμό”, όπως λέγεται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ σε αυτές τις περιπτώσεις. Αντίθετα, αυτό που συμβαίνει είναι μια ακραία αυθαιρεσία και εκδικητική αντιμετώπιση ενός κρατουμένου ο οποίος διεκδικεί τα δικαιώματά του. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει δώσει το σήμα στις κρατικές αρχές ότι κάθε είδους αυταρχική πρακτική είναι ανεκτή. Οι δικαιοκρατικές εγγυήσεις υποχωρούν μπροστά στην ανάγκη να οξυνθούν τα συντηρητικά αντανακλαστικά του ακροατηρίου της ενόψει εκλογών. Υπενθυμίζουμε ότι το ίδιο είχε συμβεί και στην περίπτωση της απεργίας του Δ. Κουφοντίνα, ο οποίος δικαιώθηκε προσφάτως από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) χωρίς βεβαίως αυτή η είδηση να προβληθεί σε κανένα ΜΜΕ.
Η Εναλλακτική Πρωτοβουλία δικηγόρων Θεσσαλονίκης – συνεργαζόμενοι ενώνει τη φωνή της με το κίνημα που στέκεται απέναντι στον κρατικό και κυβερνητικό αυταρχισμό. Δηλώνουμε απερίφραστα την αλληλεγγύη μας στον απεργό πείνας και δίψας Θάνο Χατζηαγγέλου, ο αγώνας του είναι και δικός μας. Καταγγέλλουμε τις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις αναγκαστικής σίτισής του, πρακτική η οποία συνιστά βασανιστήριο. Τα αιτήματά του, που είναι και νόμιμα και δίκαια, πρέπει να γίνουν δεκτά. Η ζωή θα νικήσει!

Συλλογή υπογραφών για Κείμενο Συμπαράστασης
Μοιραστείτε το άρθρο